Sniper Ghost Warrior: Contracts 2 | Review

Το Sniper Ghost Warrior Contracts 2 (Contracts 2 από εδώ και στο εξής) είναι από αυτές τις πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις παιχνιδιών (μην λέμε ονόματα και θίγουμε υπολήψεις…) όπου θα μπορούσαμε, δίχως καμία υπερβολή, να κάναμε ένα copy-paste το κείμενο του Sniper Ghost Warrior: Contracts, και να απέδιδε με ακρίβεια στο 99% την άποψή

μας για το περιεχόμενο.

Η πολωνική CI Games δείχνει να έχει αφήσει για τα καλά πίσω τα πιο φιλόδοξα σχεδιαστικά πλάνα που είχε επιχειρήσει με το Sniper: Ghost Warrior 3, όπου προσέγγιζε μία Far Cry φιλοσοφία, κοιτώντας επίσης προς μία πιο δραματική πλοκή. Είχε αποτύχει τελικά παταγωδώς και στις δύο αυτές συνιστώσες και ευτυχώς επέστρεψε σε ένα πιο συγκρατημένο σχεδιασμό, που δείχνει κομμένος και ραμμένος για το εύρος των δυνατοτήτων της και τη σύνθεση ενός μέτριου αλλά αξιοπρεπές συνόλου.

Για άλλη μία φορά λοιπόν, το Contracts 2 δείχνει να εμπνέεται από τα Hitman, τοποθετώντας μας συνολικά σε πέντε διαφορετικούς χάρτες με αρκετά ανοιχτό σχεδιασμό, κάθε ένας εκ των οποίων περιέχει περίπου τρία κύρια objectives και ενίοτε κάποια δευτερεύοντα. Η ανοιχτή φύση του χάρτη δεν έχει κανέναν άλλο λόγο ύπαρξης πέρα από την αδιάκοπη ένωση αυτών των αποστολών, τοποθετώντας ορισμένες φορές κάποια απλοϊκά φυλάκια προς την πορεία μας. Εν ολίγοις, o κάθε χάρτης δεν ενδείκνυται για εξερεύνηση (εκτός αν θέλετε να εντοπίσετε τα αδιάφορα collectibles), αλλά ούτε και παρουσιάζονται ευκαιρίες (λόγου χάρη sabotage) που θα σας βοηθήσουν σε κάποιο μετέπειτα objective.

Η ουσία του παιχνιδιού βρίσκεται στις ίδιες τις αποστολές, οι οποίες για άλλη μία φορά είναι ικανοποιητικά δομημένες αν και δίχως να προσφέρουν εκπλήξεις. Το Contracts 2 διατηρεί ένα αυστηρώς μιλιταριστικό σκηνικό, με τους συνήθεις υπόπτους των εχθρικών εργοστασιακών εγκαταστάσεων, κατειλημμένων χωριών, στρατιωτικών οχυρών κ.λπ., διατηρώντας προσγειωμένη τη δράση σε ένα φανταστικό μέρος της Μέσης Ανατολής (φυσικά).

Η επιλογή αυτών των τοποθεσιών δράσης συνάδει πλήρως με τη φιλοσοφία του παιχνιδιού, και παρόλο που δεν κρύβει εκπλήξεις ή κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, τουλάχιστον διατηρεί την αίσθηση ότι ελέγχουμε έναν μισθοφόρο που εκτελεί συμβόλαια καταστροφής και εκτελέσεων σε ένα αληθοφανές, σύγχρονο περιβάλλον.

Οι βασικές αποστολές χωρίζονται ουσιαστικά σε δύο κατηγορίες. Από τη μία πλευρά έχουμε αυτές που απαιτούν να εισχωρήσουμε σε κάποια εγκατάσταση ώστε να υποκλέψουμε έγγραφα, στικάκια κ.λπ. (λίγη σημασία έχει τι) ή να εκτελέσουμε κάποιους στόχους. Η δουλειά που έχει γίνει στο level design βρίσκεται σε καλά επίπεδα, επιτρέποντας ένα εύρος επιλογών από stealth διαδρομές, δίνοντας έτσι μία σχετική ελευθερία στον καθένα για το πώς θα καταστρώσει το δικό του σχέδιο για την επίτευξη του εκάστοτε στόχου.

Η A.I. κινείται μεταξύ… κρύου και ζέστης, από την άποψη ότι ο “κώνος” της ορατότητάς τους είναι αρκετά περιορισμένος αλλά από την άλλη είναι αρκετά ευαίσθητοι όσον αφορά στους ήχους που ακούγονται τριγύρω τους ή όταν βρισκόμαστε στο πεδίο όρασής τους. Ευτυχώς, εάν κάποιος μας αντιληφθεί έχουμε ένα εύρος 1-2 δευτερολέπτων για να τον εξολοθρεύσουμε προτού σημάνει καθολικός συναγερμός, κάτι που βέβαια επιβραβεύει τον παίκτη που θα αντιδράσει με γρήγορα αντανακλαστικά προκειμένου να διορθώσει μία λάθος κίνησή του.

Αυτού του τύπου οι αποστολές κυμαίνονται γενικά σε γνώριμα μονοπάτια, υπέρ του δέοντος θα λέγαμε, διατηρώντας ωστόσο κάποια ικανοποιητικά ποιοτικά σταθμά. Η έτερη κατηγορία αποστολών μάς τοποθετεί σε απομακρυσμένα σημεία, όπου οι στόχοι μας ενδέχεται να βρίσκονται πάνω από ένα χιλιόμετρο μακριά. Εδώ, πλέον, η χρήση του sniper είναι μονόδρομος. Σε αυτά τα σημεία το Contracts 2 βρίσκεται στο στοιχείο του, με την CI Games να αξιοποιεί πλήρως τους μηχανισμούς sniping αλλά και την κατάλληλη διαρρύθμιση εχθρών και στόχων ώστε να δημιουργείται η αίσθηση ενός puzzle στην ακολουθία εξόντωσής τους.

Συχνά σε αυτές τις αποστολές ο βασικός μας στόχος ενδέχεται να είναι κρυμμένος, απαιτώντας από εμάς να βρούμε τρόπο να τον ωθήσουμε σε σημείο όπου να έχουμε οπτική επαφή μαζί του, προσπαθώντας να το καταφέρουμε δίχως να σημάνει συναγερμός. Μία κατάλληλα ζυγισμένη σφαίρα σε κάποια γεννήτρια ίσως φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως και η στόχευση σε μία κεραία -μεταξύ άλλων. Αυτές οι λύσεις δεν είναι πάντοτε εύκολες, καθώς συχνά κάπου εκεί κοντά ενδέχεται να βρίσκεται ένας φρουρός ή μία περίπολος.

Σε αυτές τις αποστολές η στρατηγική εκτέλεση διαφόρων στόχων είναι μονόδρομος, βάζοντάς μας έτσι με αρκετά μεγάλη επιτυχία στον ρόλο του sniper. Η ιεροτελεστία του sniping επιστρέφει από τους προηγούμενους τίτλους της σειράς, απαιτώντας να λάβουμε υπόψη τη φορά και την ταχύτητα του ανέμου, την πτώση της σφαίρας λόγω βαρύτητας, ρυθμίζοντας επίσης κατάλληλα τη διόπτρα, ανάλογα με την απόσταση του στόχου, ώστε η στόχευση να διευκολυνθεί.

Είναι μία διαδικασία που από την αρχή έως το τέλος δεν γίνεται ποτέ κουραστική ενώ η επίτευξη ενός απαιτητικού headshot, σε απόσταση παραπάνω του ενός χιλιομέτρου, είναι πάντοτε απολαυστική, όπως και η εκκαθάριση ενός απομακρυσμένου οχυρού δίχως να μας αντιληφθεί κανείς. Σίγουρα δεν πετυχαίνει κάτι ρηξικέλευθο ή ευφάνταστο, αλλά δεν αναιρεί το γεγονός ότι αυτά τα σημεία είναι διασκεδαστικά, ενώ και το αναπόσπαστο, φαντεζί slow motion που ακολουθεί την πορεία της σφαίρας έως το splatter αποτέλεσμα υπερτονίζει καλοδεχούμενα την κάθε δύσκολη βολή μας.

Δεν έχουμε να αναφέρουμε πολλά περισσότερα για το Contracts 2, δίχως να φανεί ότι επαναλαμβανόμαστε πλήρως σε σχέση με το review του προηγούμενου Contracts. Εν τάχει, το skill tree παραμένει σχεδόν πανομοιότυπο, όπως επίσης και η φύση του εξοπλισμού (πιστόλια, πολυβόλα, attachments, τα γνωστά).

Το platforming σίγουρα θα ήθελε περισσότερη δουλειά, καθώς τα σημεία όπου μπορεί να σκαρφαλώσει ο χαρακτήρας μας είναι αυστηρώς προκαθορισμένα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε την ειδική όραση (κάτι σαν thermal vision) προκειμένου να δούμε πού μπορούμε να σκαρφαλώσουμε και πού όχι. Είναι ένας περιορισμός που πάει αρκετά χρόνια πίσω τον σχεδιασμό του παιχνιδιού και περιορίζει τόσο τις επιλογές στις κινήσεις μας όσο και τη δυνατότητα να αντιδράσουμε γρήγορα.

Όπως καταλάβατε, το σενάριο το αποφύγαμε πλήρως. Πραγματικά δεν υπάρχει κάτι να ειπωθεί. Το φανταστικό κράτος του Kuamar βρίσκεται υπό δικτατορία και εμείς καλούμαστε να αποδώσουμε δικαιοσύνη, ακολουθώντας τις διαταγές ενός ιδιωτικού οργανισμού. Η πλοκή είναι τόσο αποστειρωμένη και διεκπαιρεωτική που πραγματικά δεν χωράει κάποια περαιτέρω πληροφορία.

Σε τεχνικό επίπεδο επίσης δεν υπάρχει κάτι άξιο αναφοράς. Οπτικά το Sniper Ghost Warrior: Contracts 2 βρίσκεται σε καλά επίπεδα, χρησιμοποιώντας την CryEngine, αλλά κυμαίνεται στα πλαίσια του “ούτε κρύο, ούτε ζέστη”.

Εν κατακλείδι το Contracts 2 είναι ένα από αυτά τα “AA” παιχνίδια που ακολουθούν μία εντελώς ασφαλή πορεία και, κατ’ επέκταση, δεν είναι σε θέση ούτε να πειραματιστούν ιδιαίτερα με οποιαδήποτε φρέσκια ιδέα αλλά ούτε και να φέρουν κάποιου είδους εξέλιξη, όσο μικρή κι αν είναι αυτή.

Εντούτοις, και αυτά τα παιχνίδια έχουν λόγο ύπαρξης, δεδομένου βέβαια ότι κρατούν κάποια ικανοποιητικά ποιοτικά σταθμά, προσφέροντας -μέσα από τους περιορισμούς τους- μία διασκεδαστική εμπειρία τελικά, όσο κι αν ενδέχεται να περάσει στη λήθη έπειτα από μερικές μέρες.

Το Sniper Ghost Warrior: Contracts 2 κυκλοφορεί από τις 4/6/21 για PS4, Xbox One, Xbox Series και PC. Η έκδοσή του για το PS5 αναμένεται εντός του 2021. Το review βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS4 με κωδικό που λάβαμε από τη CD Media.

The post Sniper Ghost Warrior: Contracts 2 | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα