Sackboy: A Big Adventure – Review

LittleBig Family Fun.

Τα τρία βασικά launch παιχνίδια της Sony για το PS5 είναι απολύτως διακριτά μεταξύ τους ως πως το πού αναφέρονται -για ποιο κοινό, δηλαδή, είναι πρωτίστως σχεδιασμένα- στην προσπάθεια της εταιρείας να καλύψει ένα ευρύ φάσμα στο δημογραφικό εκείνο που θέλει να αποκτήσει ένα PS5 από τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του. Έτσι, έχουμε το “mainstream” Spider-Man: Miles Morales, που είναι, βασικά, κατάλληλο για όλους, εν συνεχεία έχουμε το “hardcore” Demon’s Souls (που

μάλλον δεν είναι κατάλληλο για όλους…) και, τέλος, έχουμε την “family” πρόταση που έρχεται υπό τη μορφή του Sackboy: A Big Adventure (υπάρχει βεβαίως και το υπέροχο Astro’s Playroom, αλλά αυτό είναι μια κατηγορία από μόνο του).

Sackboy: A Big Adventure λοιπόν, (ή, αν θέλετε, “Η Μεγάλη Περιπέτεια”) και επιστροφή στον κόσμο του franchise LittleBigPlanet έπειτα από περίπου μια δεκαετία απουσίας του από τα gaming δρώμενα, και έχοντας περάσει στα χέρια της Sumo Digital, αφού η Media Molecule έχει αφοσιωθεί πια στο Dreams.

Αλλά καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή. Το Sackboy: A Big Adventure δεν είναι ένα νέο παιχνίδι της σειράς LittleBigPlanet. Βασίζεται σε αυτήν, υιοθετεί τους πρωταγωνιστές και το εικαστικό της, κάνει χρήση και κάποιων βασικών μηχανισμών customization και platforming από αυτήν, αλλά ως εκεί. Το παιχνίδι της Sumo είναι ένα 3D platformer, σχεδιασμένο επάνω στη λογική του Super Mario 3D World, έχοντας ένα υποτυπώδες story και μια βασική ροή σεναρίου, που δίνει στον παίκτη την αίσθηση της πορείας προς έναν τελικό προορισμό.

Για το σενάριο δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Ο κακός Vex απαγάγει τα τσουβαλένια ανθρωπάκια, τα αναγκάζει να εργάζονται σε κάποιο εργοστάσιο για αυτόν, και ο Sackboy καλείται να τα σώσει. Έτσι δίνεται το έναυσμα για τη Μεγάλη Περιπέτεια. Και αυτό θα γίνει μέσα από ένα ταξίδι σε πέντε διαφορετικούς κόσμους, αντιμετωπίζοντας minions και bosses, λύνοντας γρίφους, μαζεύοντας διάφορα συλλεκτικά αντικείμενα και φούσκες και ανοίγοντας σιγά σιγά το δρόμο προς το τέλος και τη σωτηρία των sackboys.

Το Sackboy: A Big Adventure χαρακτηρίζεται από δύο παραμέτρους, που εκτιμούμε ότι είναι και αυτές που το προσδιορίζουν ως παιχνίδι, και το τοποθετούν στην αγορά εντός πολύ συγκεκριμένου πλαισίου. Η πρώτη εξ αυτών είναι η γλυκιά, απολύτως ασφαλής για παιδιά και με εύκολο και απολύτως βατό gameplay λογική του. Το παιχνίδι είναι, ξεκάθαρα, φτιαγμένο για παίκτες νεαρής ηλικίας, με τέλειο χειρισμό, προοδευτική και ήπια πολυπλοκότητα στα επίπεδα, χαρούμενες μουσικές, γελαστές φατσούλες κ.λπ. Δεν είναι ότι το παιχνίδι της Sumo δεν θα το ευχαριστηθεί και κάποιος μεγαλύτερος σε ηλικία ή με περισσότερη εμπειρία παίκτης, αλλά η πρόκληση που προσφέρει είναι -ως επί το πλείστον- τόσο χαμηλή, που προδίδει ότι ο προσανατολισμός του παιχνιδιού είναι σαφής και ξεκάθαρα στραμμένος προς νεαρούς παίκτες.

Ωστόσο, έχουμε και τη δεύτερη παράμετρο, που εντοπίζεται στο συνεργατικό παιχνίδι που προσφέρεται. Στο Sackboy: A Big Adventure μέχρι και τέσσερις παίκτες μπορούν να συνεργαστούν και να παίξουν σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα του τίτλου. Το co-op mode του παιχνιδιού είναι τοπικό και τύπου drop-in/ drop-out, δηλαδή, όποιος θέλει να συμμετάσχει στο παιχνίδι απλά ενεργοποιεί το χειριστήριό του και μπαίνει, ή αντιστοίχως αποχωρεί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα επίπεδα είναι τόσο έξυπνα σχεδιασμένα ώστε να μην απαιτείται πουθενά η ύπαρξη επιπλέον παικτών αν κάποιος παίζει solo (εκτός από τα μυστικά/ ειδικά επίπεδα, που απαιτούν ύπαρξη δύο παικτών), ενώ αν παίζουν πολλοί μαζί, το gameplay γίνεται πιο ευχάριστο. Αυτή η δεύτερη παράμετρος είναι που δίνει αξία στο παιχνίδι για τους μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες, γονείς ενδεχομένως, που θα παίζουν παρέα με τα παιδιά τους.

Πρέπει, βέβαια, να πούμε ότι δεν είναι το σύνολο των επιπέδων στο Sackboy: A Big Adventure μια “βόλτα στο πάρκο”. Κάθε ένας από τους πέντε συνολικά πλανήτες που θα ταξιδέψουν οι παίκτες, περιλαμβάνουν περίπου 15 βασικά επίπεδα. Όμως, εκτός αυτών των “campaign” επιπέδων υπάρχουν πολλά κρυμμένα σημεία, προκλήσεις, time trials και άλλα μυστικά, που έχουν κατά πολύ υψηλότερη πρόκληση και δυσκολία στην ολοκλήρωσή τους σε σχέση με το κυρίως campaign.

Συνολικά, λοιπόν, έχουμε περισσότερα από 70 επίπεδα, μια ντουζίνα κρυμμένες περιοχές, μυστικά και συλλεκτικά αντικείμενα για να μαζέψουμε και να αλλάξουμε την εμφάνιση των sackboys μας, περιεχόμενο που δίνει στο παιχνίδι της Sumo Digital τεράστια αντοχή στο χρόνο. Το ευχάριστο είναι ότι τα περισσότερα από τα επίπεδα αυτά έχουν τεράστια ποικιλία στο σχεδιασμό τους. Κάποια έχουν λογική 2D side-scrolling, αλλά είναι καθαρά 3D, σε σημεία έχουμε ισομετρική κάμερα, αλλού η πορεία γίνεται προς το βάθος της οθόνης ή μόνο στον κάθετο άξονα, ενώ άλλα εναλλάσουν το σχεδιασμό τους συνεχώς. Γενικά, έχουμε μια συνεχή εναλλαγή στις παραστάσεις, στις απαιτήσεις του παιχνιδιού από τον παίκτη, στις κινήσεις που πρέπει να κάνει για να προχωρήσει παρακάτω, στοιχεία που κρατάνε το ενδιαφέρον ψηλά συνεχώς.

Από την άλλη, πολλά από τα επίπεδα αυτά έχουν πολύ “ασφαλή” σχεδιασμό. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, αλλά σπανίως βλέπεις κάτι που δεν έχεις ξαναδεί σε παρόμοιο παιχνίδι, κάτι που θα σε αφήσει άφωνο και θα το θυμάσαι ή θα το αναφέρεις ως παράδειγμα προς μίμηση. Η Sumo Sheffield κινήθηκε με ασφάλεια, κάνοντας καλή δουλειά βέβαια, αλλά εντός της comfort zone.

Εκεί, όμως, που το στούντιο έκανε εξαιρετική δουλειά, είναι στο εικαστικό και στη γενικότερη τεχνολογία του τίτλου. Πιστό στο ύφος της σειράς, το εικαστικό είναι πανέμορφο, με απίστευτη λεπτομέρεια και γραφικά επίπεδου 3D animated ταινίας. Η ταχύτητα φόρτωσης είναι αστραπιαία, ο ήχος υποστηρίζει την τεχνολογία 3D audio Tempest, ενώ, για ακόμα μια φορά, η Sony μεταγλώττισε πλήρως ένα παιχνίδι της στα ελληνικά. Φωνές, κείμενα και μενού είναι όλα στη γλώσσα μας, καθιστώντας το Sackboy: A Big Adventure ακόμα πιο κατάλληλο για νεαρούς παίκτες.

Σε ό,τι αφορά στις νέες τεχνολογίες του PS5, πέρα από τους ταχύτατους χρόνους φόρτωσης, τα πανέμορφα γραφικά και τον 3D ήχο, έχουμε βεβαίως και τη χρήση των adaptive triggers και του haptic feedback του χειριστηρίου DualSense. Η χρήση των τεχνολογιών αυτών στο Sackboy: A Big Adventure είναι ακριβώς όπως πρέπει. Ποτέ δεν γίνεται υπερβολική, είναι ήπια εκεί που χρειάζεται και πιο ισχυρή σε στιγμές έντασης, όπως σε ένα boss fight, αποδίδοντας έτσι έτσι ιδανικά στον παίκτη όσα έχει να προσφέρει το χειριστήριο.

Μπορεί ασχολούμενο με το PS5, το κοινό (και εμείς, είναι η αλήθεια) να “έπεσε με τα μούτρα” στα Demon’s Souls και Miles Morales, αλλά πιστεύουμε ότι το Sackboy: Η Μεγάλη περιπέτεια εξελίχθηκε σε μια… σταχοπούτα που λίγοι περίμεναν. Πρόκειται όχι απλώς για κάτι “αξιοπρεπές”, αλλά για ένα πολύ καλό platformer, που σχεδιάστηκε με μεράκι και έχει πολλά να προσφέρει. Με πλούσιο περιεχόμενο και μεγάλη διάρκεια, όμορφο και ιδανικό για οικογενειακή διασκέδαση, το ντεμπούτο του Sackboy στο PS5 σίγουρα αξίζει την προσοχή σας.

To Sackboy: A Big Adventure κυκλοφορεί από τις 19/11/20 για τα PS4 και PS5. Το review βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5, με review code που λάβαμε από το PlayStation Greece.

The post Sackboy: A Big Adventure – Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα