Pokemon – Ταξίδι στα 25 χρόνια της ιστορίας τους #1

Μια αναδρομή στις δύο πρώτες γενιές.

Στις 27 Φεβρουαρίου του 2021 κλείνουν 25 χρόνια από τη στιγμή που τα πρώτα παιχνίδια της σειράς Pokémon κυκλοφόρησαν στην Ιαπωνία, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός franchise που ελάχιστοι θα μπορούσαν να φανταστούν το τεράστιο μέγεθος της επιτυχίας του, αλλά και την επιρροή του στην ποπ

κουλτούρα.

Επιτυχημένη σειρά βιντεοπαιχνιδιών, anime σειρά, κινηματογραφικές παραγωγές, παιχνίδι ανταλλαγής καρτών και manga εξακολουθούν να αφηγούνται περιπέτειες από τον κόσμο των Pokémon – πλασμάτων που αποτελούν την άγρια πανίδα κάποιου άλλου κόσμου και που συμπορεύονται με τους ανθρώπους μέσα από διάφορους ρόλους. Τα Pokémon μπορεί να είναι σύντροφοι – κατοικίδια, βοηθοί, συνεργάτες, ακόμα και αντίπαλοι των ανθρώπων του κόσμου τους, αλλά κανένας σε αυτόν τον κόσμο δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του χωρίς τα Pokémon. Πλέον, ούτε και εμείς.

Η αρχή έγινε από τον Satoshi Tajiri, ο οποίος εμπνεύστηκε τη σειρά χάρη στο αγαπημένο του χόμπι ως παιδί – να συλλέγει έντομα, καθώς περιπλανιόταν στο δάσος της Machida, όπου και μεγάλωσε. Αν και η διαδρομή του πέρασε από διάφορα στάδια, στα οποία απασχολήθηκε τόσο στην ίδια τη βιομηχανία, όσο και σε έντυπα μέσα, κατάφερε να δώσει σάρκα και οστά στην ιδέα του βλέποντας δύο παιδιά να παίζουν με τα Gameboy τους, τα οποία επικοινωνούσαν με το Link Cable.

Θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν τίτλο, ο οποίος θα συνδύαζε το σύστημα της συλλογής πλασμάτων, αλλά και εκείνο της ανταλλαγής; Φαίνεται ότι τα κατάφερε – αλλά όχι δίχως προβλήματα στην αρχή. Η πρώτη του ιδέα έφερε το όνομα Capsule Monsters, το οποίο παρουσιάστηκε στις αρχές του 1990. Το αρχικό κόνσεπτ όμως δεν φάνηκε να πείθει τους ιθύνοντες της Nintendo, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να απορρίψουν την ιδέα.

Ο Shigeru Miyamoto, ωστόσο, ήταν αυτός που έπεισε τα διοικητικά στελέχη ότι πίσω από αυτήν την ιδέα μπορεί να βγει κάτι καλό. Έτσι, ο Tajiri κατάφερε να εξασφαλίσει μια αρχική χρηματοδότηση, τα assets του Creatures Inc., αλλά και τη βοήθεια του ίδιου του Miyamoto, ο οποίος εργάστηκε στον σχεδιασμό ορισμένων πλασμάτων, αλλά και στον αρχικό σχεδιασμό του τίτλου. Το Capsule Monsters, λοιπόν, ήταν έτοιμο.

Λόγω δυσκολιών στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων του ονόματος, ο Tajiri αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομα στο -κακόηχο- Capumon, το οποίο εξελίχθηκε σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα: Pocket Monsters ή Pokémon για συντομία. Η γνωστή, πλέον, Game Freak ανασυντάχθηκε και ανέλαβε την ανάπτυξη των πρώτων τίτλων της σειράς, ελπίζοντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

27 Φεβρουαρίου του 1996 λοιπόν, έξι χρόνια μετά από την πρώτη παρουσίαση, τα Pokémon Red & Green κυκλοφόρησαν στην Ιαπωνία για πρώτη φορά. Η ενδιαφέρουσα gameplay συνταγή, η δυνατότητα επικοινωνίας με άλλες κονσόλες και τα 150 διαθέσιμα πλάσματα (151 με τον Mew) προκάλεσαν ένα μεγάλο ενδιαφέρον στους κατόχους του Gameboy. Το γεγονός, μάλιστα, πως η αγορά ενός Gameboy και ενός παιχνιδιού Pokémon αποτελούσε μια πολύ πιο φθηνή επιλογή σε σχέση με την αγορά μιας πιο καινούριας κονσόλας κατάφερε να δώσει πνοή ζωής στο Gameboy και να τονώσει οικονομικά την εταιρεία.

Τα Pokémon Red &Green υποδέχτηκαν αργότερα την Pokémon Blue, η οποία περιλάμβανε σχεδιασμό Pokémon που ήταν πιο κοντά στην τηλεοπτική animated παραγωγή, ενώ αργότερα η Pokémon Yellow: Special Pikachu Edition έφερε τον παίκτη ακόμα πιο κοντά στην τηλεοπτική σειρά. Αυτή τη φορά ήταν μόνο οι δυο τους: ο Pikachu και ο εκπαιδευτής/παίκτης, ενάντια στους Jesse, James και Meowth της Ομάδας Πυραύλου, και με ακόμα πιο βελτιωμένα sprites τεράτων.

Στην πρώτη γενιά παιχνιδιών Pokémon, παρακολουθούμε την έναρξη της περιπέτειας του Red (και όχι του Ash Kechum). Αποκτώντας ένα από τα τρία διαθέσιμα starters, o Red ξεκινά το ταξίδι του από την πόλη Pallet, καθώς εξερευνά την περιοχή Kanto για να εκπληρώσει το όνειρό του: να γίνει ο καλύτερος εκπαιδευτής Pokémon, ακόμα και να ξεπεράσει τον Blue, τον εγγονό του καθηγητή Oak.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται να συλλέξει όσα περισσότερα Pokémon μπορεί, να τα εκπαιδεύσει, ακόμα και να τα εξελίξει σε ισχυρότερες μορφές καθώς κερδίζει τη μία μάχη μετά την άλλη, τόσο απέναντι σε άγρια Pokémon, όσο και απέναντι σε Pokémon εκπαιδευτών. Στο ταξίδι του θα συγκεντρώσει 8 εμβλήματα, τα οποία και θα αποτελέσουν το εισιτήριό του για την είσοδο στο Πρωτάθλημα Pokémon, που λαμβάνει χώρα στο Οροπέδιο Indigo (Indigo Plateau).

Παράλληλα, θα απαλλάξει την περιοχή από τις ενέργειες της Ομάδας Πυραύλου (Team Rocket), η οποία εκμεταλλεύεται τα Pokémon με κάθε τρόπο, με απώτερο σκοπό το κέρδος. Έχοντας νικήσει τον Giovanni, τον τελευταίο αρχηγό σταδίου Pokémon και αρχηγό της Ομάδας Πυραύλου, ο Red συμμετέχει στο Πρωτάθλημα, νικώντας τους Ελίτ 4 και τον νεοεστεμμένο πρωταθλητή Blue, ο οποίος είναι και ο παιδικός του αντίζηλος. Έχοντας πια γίνει πρωταθλητής, ο Red καλείται να πιάσει όλα τα Pokémon που του είχαν απομείνει, όπως και να δοκιμάσει την τύχη του απέναντι στο ισχυρότερο μυθικό Pokémon – τον πανίσχυρο Mewtwo.

Ένα όμορφο ταξίδι είχε μόλις ξεκινήσει τόσο για τους παίκτες, όσο και για την ίδια τη Nintendo, η οποία είχε αποφασίσει ότι θα στηρίξει το franchise όσο καλύτερα μπορούσε. 29,04 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως ήταν ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για την εποχή.

Και αναπόφευκτα φτάσαμε στην έλευση της δεύτερης γενιάς Pokémon. Τα Pokémon Gold και Silver, με την έκδοση Pokémon Crystal που κυκλοφόρησε αποκλειστικά για το Gameboy Color, ήρθαν να εδραιώσουν την παρουσία του franchise στη gaming σκηνή. Με αρκετές τεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες είχαν δρομολογηθεί με γνώμονα την ύπαρξη του ισχυρότερου Gameboy Color και οι οποίες ήταν περισσότερο εμφανείς στην έκδοση Crystal, που κυκλοφόρησε αποκλειστικά για το Gameboy Color, το ταξίδι στη δεύτερη γενιά ξεκίνησε.

Αυτή τη φορά μεταφερόμαστε στην περιοχή Johto, τρία χρόνια μετά από τα γεγονότα που αφηγούνται τα παιχνίδια της πρώτης γενιάς. Ο Gold παίρνει το πρώτο του starter Pokémon και ξεκινάει ένα σύντομο ταξίδι ως βοήθεια στον καθηγητή Elm, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη New Bark. Μια ανακάλυψη ότι τα Pokémon γεννιούνται από Αυγά είναι και ο λόγος που θα τον βάλει στο δρόμο των εκπαιδευτών Pokémon.

Ο Gold θα ταξιδέψει στην περιοχή Johto, θα συλλέξει και αυτός Pokémon, θα συγκεντρώσει τα 8 εμβλήματα και θα βάλει οριστικό τέλος στις ενέργειες της Ομάδα Πυραύλου, η οποία είχε αναγεννηθεί και προσπαθούσε να κάνει τον Giovanni να επιστρέψει από την απομόνωσή του.

Με τα 8 εμβλήματα θα συμμετάσχει στο Πρωτάθλημα Pokémon, θα στεφθεί Πρωταθλητής και θα μπορέσει να ταξιδέψει στην Περιοχή Kanto, αντιμετωπίζοντας τους 8 Εκπαιδευτές Σταδίου της περιοχής, για να πάρει την άδεια να ταξιδέψει στο Ασημένιο Βουνό (Mt. Silver). Εκεί, τον περιμένουν εξαιρετικά δυνατά Pokémon, και ο Red, ο οποίος έχει απομονωθεί για εκπαίδευση. Μια μάχη μεταξύ των δύο εκπαιδευτών θα στέψει νικητή τον Gold, ολοκληρώνοντας την ιστορία.

Τα Gold, Silver & Crystal όμως εισήγαγαν πολλές καινοτομίες, οι οποίες παρέμειναν και εξελίχθηκαν στα επόμενα παιχνίδια της σειράς. Τα Pokémon μπορούσαν να διαχωριστούν σε αρσενικά και θηλυκά, επιτρέποντάς τους να ζευγαρώσουν και να κάνουν αυγά, με το είδος και τις κινήσεις των πλασμάτων που εκκολάπτονται από τα αυγά να επηρεάζονται άμεσα από τους γονείς τους.

Ο μηχανισμός φιλίας των Pokémon εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και ορίστηκε ως προαπαιτούμενος για ορισμένες εξελίξεις, ενώ χάρη στο in-game περιφερειακό, το PokeGear, η αλληλεπίδραση του παίκτη με τον κόσμο έγινε πιο ισχυρή, με αποκορύφωμα τη δυνατότητα μάχης με εκπαιδευτές που έχουμε ήδη νικήσει. Η ανταλλαγή δεδομένων μέσω του Gameboy Color και της τεχνολογίας υπέρυθρων έφερε στο προσκήνιο το Mystery Gift, μια δυνατότητα που εξελίχθηκε στο πέρασμα των γενεών και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Εν τέλει, με περίπου 24 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, τα Pokémon είχαν, πλέον, εδραιωθεί στην εταιρεία του Κιότο, με τους υπεύθυνους να εργάζονται πάνω στην επόμενη γενιά, σε ένα νέο φορητό σύστημα.

Fun facts των δύο πρώτων γενεών

-Πολλοί ενδεχομένως να έχουν κάνει τον συσχετισμό, αλλά τα ονόματα των prized Fighting Pokémon Hitmonlee και Hitmonchan περιλαμβάνουν τους όρους Hit (χτύπημα), Mon (από το Monster) και τα επώνυμα των Bruce Lee και Jackie Chan. Η τρίτη παράλληλη εξέλιξη που εισήχθη στη δεύτερη γενιά, το Hitmontop, δεν δανείζεται το όνομά της από κάποιον παλαιστή, αλλά από το γεγονός ότι ισορροπεί στο κεφάλι του (top) για να πολεμήσει.

Τα αντίστοιχα Ιαπωνικά ονόματα των Hitmonlee και Hitmonchan (Sawamular & Ebiwalar) δανείζονται τα αληθινά ονόματα γνωστών Ιαπώνων boxer. To Ιαπωνικό Hitmontop, πάλι, παίρνει το όνομά του από την πολεμική τέχνη capoeira (Kapoerer).

-Ο χαρακτηρισμός του Arcanine στο Pokedex ήταν “Legendary”, με το ίδιο το Pokedex να το αναφέρει ως “A Legendary Pokemon from China”. Αν και ποτέ το Arcanine δεν συγκαταλέχθηκε στην κατηγορία των Legendary ή Mythical Pokémon, αυτό δεν σημαίνει πως δεν ήταν ο στόχος των developers εξαρχής στην πρώτη γενιά.

Όμως, δεν τους άρεσε η ιδέα να παίξουν με δύο θρυλικά Πουλιά (Articuno & Zapdos) και έναν Σκύλο φωτιάς. Έτσι, σχεδίασαν τον Moltres, ο οποίος και αντικατέστησε τον Arcanine στην τριάδα των θρυλικών της νέας γενιάς. O Growlithe χρησιμοποιήθηκε ως pre-evolved Pokémon του Arcanine και έτσι ο «θρυλικός» σκύλος φωτιάς παρέμεινε στο Pokedex.

-Οι σπειροειδείς γραμμές στην κοιλιά των Poliwag, Poliwhirl και Poliwrath δεν υπάρχουν για να «συγχέουν» τους αντιπάλους τους. Ως Pokémon βασιζόμενα στους πραγματικούς γυρίνους, οι ραβδώσεις απεικονίζουν, ουσιαστικά, τα σπλάχνα τους. Οι ραβδώσεις αυτές εξαφανίστηκαν με την εξελιγμένη μορφή Politoad, ο οποίος εισήχθη στη δεύτερη γενιά, και που απεικονίζει έναν πλήρως ανεπτυγμένο βάτραχο.

-Για όσους θυμούνται, ο Meowth είναι γάτος. Η μασκότ της σειράς πάλι, ο Pikachu, είναι…ποντίκι. Η αντίθεση μεταξύ των δύο ζώων (γάτα και ποντίκι) απεικονίζεται και στο ίδιο το Pokedex, με τον Pikachu να καταλαμβάνει τον αριθμό 25, ενώ ο Meowth τον αριθμό 52.

– Ο Pikachu, πάλι, δεν ήταν η πρώτη επιλογή των developers για μασκότ της σειράς. Για την ακρίβεια, το ρόλο αυτό είχε κληθεί να παίξει το Clefairy. Ωστόσο, η επιλογή αυτή απορρίφθηκε για χάρη του Pikachu, κάτι που αντικατοπτρίστηκε αμέσως και στο anime, όπου αρχικός σύντροφος Pokémon του Ash επρόκειτο να είναι το Clefairy. Στο manga, όμως, που αφορούσε στην πρώτη γενιά παιχνιδιών, σύντροφος Pokémon του πρωταγωνιστή εξακολούθησε να είναι το Clefairy.

-Η…νεκρόπολη των Pokémon, η πόλη Lavender, έχει αφήσει το σημάδι της στο lore της σειράς για δύο λόγους. Η μελωδία της πόλης στις Ιαπωνικές εκδόσεις των Red & Green ήταν υπεύθυνη για περίεργες αντιδράσεις από μεριάς νεαρών παικτών, ενώ υπήρξε και ο αντίστοιχος αστικός μύθος που ήθελε νεαρούς παίκτες να έχουν διαπράξει μέχρι και απόπειρες αυτοκτονίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι localized εκδόσεις των παιχνιδιών τροποποίησαν ελαφρώς τη μελωδία, για να μην υπάρξουν παρόμοιες αντιδράσεις. Επιπλέον, στην πόλη Lavender, η αναμέτρησή μας με τον Blue, τον αντίπαλο του Red, μας φέρνει αντιμέτωπους με τη συνειδητοποίηση ότι στην ομάδα του δεν υπάρχει, πλέον, ο Raticate. Εικάζεται ότι ο Raticate που νικήσαμε την πρώτη φορά…απλώς πέθανε και ο Blue πήγε στην Lavender για να τον θάψει…

Blue είναι εγγονός του Οak, του καθηγητή που δίνει τα αρχικά Pokémon στα παιχνίδια της πρώτης γενιάς. Σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια ανάπτυξης, ο καθηγητής Oak ήταν προγραμματισμένος να αποτελεί τον τελικό εκπαιδευτή-πρόκληση του Red, κατέχοντας μια αρκετά ισχυρή ομάδα Pokémon.

Η ιδέα αυτή εγκαταλείφθηκε εν τέλει, αν και με παρεμβολή στον κώδικα των τίτλων, ο Oak μπορεί ακόμα να προκαλέσει σε μάχη τον Red. Η ιδέα των καθηγητών Pokémon ως εκπαιδευτές χρησιμοποιήθηκε ξανά πολλές γενιές αργότερα, κάνοντας την αρχή με τον καθηγητή Sycamore.

-To Magikarp είναι διαβόητο για τα πολύ χαμηλά stats του, το αδιάφορο moveset του, αλλά και για την εκ διαμέτρων αντίθετη εξέλιξή του, το Gyarados. Η χαρακτηριστική κίνησή του είναι το Splash – το animation της κίνησης αυτής, ωστόσο, δεν θυμίζει πλατσούρισμα, αλλά άλμα. Αιτία είναι η λάθος προσέγγιση των μεταφραστών κατά τη διάρκεια του localization, καθώς το Magikarp ήταν προγραμματισμένο να…πηδάει, παρά να πλατσουρίζει.

Το animation διορθώθηκε σε επόμενα παιχνίδια της σειράς, αλλά τόσο στο manga όσο και στο anime, τo Magikarp πάντα προσπαθεί να φτάσει ψηλά…

-Τα box arts των τίτλων της πρώτης γενιάς κοσμούν οι τελικές εξελιγμένες μορφές των αντίστοιχων starters που αντιπροσωπεύουν κάθε χρώμα/τύπο: Charizard για την Red (φωτιά), Venusaur για την Green (χόρτο) και Blastoise για την Blue (νερό). Από τη δεύτερη γενιά και έπειτα, τα box arts κοσμούνται από τα αντίστοιχα μυθικά Pokémon (ενίοτε και θρυλικά, όπως το Suicune στην Crystal), τα οποία και διαδραματίζουν έναν ρόλο στην ιστορία του κάθε τίτλου.

Αναφορικά με τα μυθικά Pokémon της δεύτερης γενιάς, όμως, να σημειώσουμε πως δεν είχαν προγραμματιστεί για το ρόλο τους αυτό από την αρχή. To Ho-Oh επρόκειτο να εμφανιστεί στην πρώτη γενιά (κάτι που είδαμε και στο πρώτο επεισόδιο του anime), αλλά τελικά οι developers επέλεξαν να τον χρησιμοποιήσουν αργότερα.

To δε Lugia δεν είχε καν προγραμματιστεί να μπει στα παιχνίδια. Είχε σχεδιαστεί αποκλειστικά για τις ανάγκες της δεύτερης ταινίας Pokémon και οι developers το βρήκαν τόσο εντυπωσιακό, που επέλεξαν να το ενσωματώσουν στο παιχνίδι τόσο ως μυθικό Pokémon, όσο και ως αντίποδα στο Ho-Oh (Ice and Fire).

-Η πόλη έναρξης της δεύτερης γενιάς Pokémon είναι γνωστή ως New Bark Town. Στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης, όμως, η πόλη είχε το όνομα Silent Hill Town. Με την κυκλοφορία, ωστόσο, του πρώτου Silent Hill τίτλου στην Ιαπωνία, η Game Freak αποφάσισε να αλλάξει το όνομα της πόλης, αποφεύγοντας τον οποιονδήποτε συσχετισμό με την σειρά τρόμου.

-Η περιοχή Kanto δεν ήταν προγραμματισμένη να συμπεριληφθεί στην αρχική εμπειρία των Gold & Silver. Η απειρία της Game Freak, η οποία πριν ασχοληθεί με το κομμάτι ανάπτυξης των τίτλων, εκτύπωνε έντυπα, έδειχνε την τεχνική αδυναμία των εργαζομένων στο να κάνουν ένα τόσο μεγάλο άλμα.

Χάρη στον Satoru Iwata, ο οποίος ακόμα απασχολούνταν στο κομμάτι του development και ο οποίος κατάφερε να ενισχύσει τις τεχνικές δυνατότητες του κώδικα, η επιστροφή στο Kanto κατάφερε να αποτελέσει ένα ευχάριστο ξάφνιασμα στους απανταχού παίκτες.

-Τα Dark Type Pokémon σχεδιάστηκαν στη δεύτερη γενιά κυρίως για να εξισορροπήσουν το gameplay, καθώς τα Psychic Pokémon, με μπροστάρηδες τα Starmie, Alakazam και, φυσικά, τον Mewtwo, ήταν τα ισχυρότερα πλάσματα εντός του παιχνιδιού.

Με νέα Pokémon σκοτεινού τύπου, αλλά και με τα Pokémon φαντάσματα να ενσωματώνουν και αυτά τον Σκοτεινό τύπο, τα παιχνίδια της δεύτερης γενιάς έφεραν ένα τέλος στο ξέφρενο αλώνισμα των psychics.

-Αν και η Safari Zone απουσίαζε στη δεύτερη γενιά Pokémon, εν τούτοις δεν ήταν πάντα στα σχέδια των developer να ισχύσει αυτό. Με μια ματιά στον κώδικα του παιχνιδιού, η Safari Zone ήταν, αρχικά, εντός σχεδιασμού. Για λόγους που δεν γνωρίζουμε, απορρίφθηκε η χρήση της. Με τη βοήθεια glitches, όμως, αλλά και cheating devices, οι παίκτες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στην κρυμμένη εντός του κώδικα Safari Zone, η οποία όμως είναι άδεια και εγκαταλελειμμένη.

Ο επιστάτης σοβαρολογούσε όταν αποφάσισε ότι θέλει τελικά να πάει διακοπές. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το Pokémon Lab στο Cinnabar Island. Επρόκειτο να συμπεριληφθεί εντός του παιχνιδιού, αλλά τελικά ήταν βολικότερο να καταστραφεί μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου.

-Ο αντίπαλος του Gold, ο Silver, εξαρχής κυνηγά με μανία την Ομάδα Πύραυλο, η οποία συνεχίζει τις δραστηριότητές της τρία χρόνια μετά τη διάλυσή της από τον Giovanni. Αν και ο Silver χαρακτηρίζεται από ψυχρότητα και αδιαφορία προς τα Pokémon του, κάτι που αναφέρεται αρκετές φορές μέσα στα παιχνίδια, εν τούτοις είναι και ο rival που δείχνει ένα μέγεθος character development που δεν έχουμε δει σε άλλα παιχνίδια.

Σταδιακά μαθαίνει να αγαπά τα Pokémon του, κάτι που φαίνεται και στην εξέλιξη του Golbat σε Crobat – το οποίο απαιτεί υψηλούς δείκτες φιλίας για να επιτευχθεί. Βέβαια, η στάση του Silver δικαιολογήθηκε αργότερα, καθώς αποδεικνύεται πως ήταν αποτέλεσμα των…οικογενειακών γονιδίων του.

-Τα Pokémon Gold & Silver είχαν προγραμματιστεί ως τα τελευταία παιχνίδια Pokémon. Ο πρόεδρος της The Pokémon Company, Τσουνεκάζου Ισιχάρα, πίστευε ότι με την αλλαγή της χιλιετίας, οι παίκτες θα έχαναν οριστικά το ενδιαφέρον τους σε ένα παιχνίδι που στηρίζεται στην αιχμαλωσία πλασμάτων. Αυτός ήταν και ο λόγος που τα παιχνίδια της δεύτερης γενιάς ήταν μεγαλύτερα και πλουσιότερα σε περιεχόμενο, παρά το γεγονός ότι μοιράζονταν σχεδόν τον ίδιο κώδικά με την πρώτη γενιά.

Η τελική αναμέτρηση με τον Red, συνηγορούσε ακριβώς σε αυτό το γεγονός – του κύκλου που κλείνει. Ευτυχώς, οι πωλήσεις εντός και εκτός συνόρων της Ιαπωνίας τον διέψευσαν πανηγυρικά – και με μια νέα γενιά φορητής κονσόλας λίγα χρόνια αργότερα, ένας νέος τίτλος Pokémon θα επέστρεφε.

The post Pokemon – Ταξίδι στα 25 χρόνια της ιστορίας τους #1 appeared first on GameOver.

Keywords
pokemon, pokemon, ταξιδι, jesse james, bruce lee, jackie chan, silent hill, ιαπωνια, franchise, επιρροή, ποπ, anime, monsters, ιθύνοντες, nintendo, miyamoto, game, red, green, εταιρεία, blue, yellow, james, ash, indigo, team, giovanni, crystal, color, γνώμονα, fun, fighting, hit, monster, bruce, lee, top, boxer, σημαίνει, σκύλος, animation, box, ice, fire, town, hill, iwata, νέα, safari, zone, island, βομβα mall, gameover, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, δυνατα, νικητη, αδεια, ονοματα, ονειρο, παιχνιδια, τυχη, bruce lee, game, james, safari, αυγα, αγορα, αδιαφορια, αδυναμια, βοηθεια, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γνώμονα, γονεις, δασος, δυνατοτητα, δειχνει, δωσει, ευχαριστο, εγινε, υπαρχει, εκπαιδευση, εκρηξη, εντομα, εντυπα, εξελιξη, εξι, επιρροή, εποχη, επωνυμα, εταιρεία, ετοιμο, τεχνη, ζωη, ζωης, ζωων, ιδεα, ιδια, ιδιο, ειδος, θυμιζει, θηλυκα, ιθύνοντες, εκδοσεις, κινηση, κιοτο, λαθος, ματια, μελωδια, μορφη, μυθος, νεα γενια, ομαδα, παντα, κοιλια, ονομα, οστα, ουσιαστικα, παιδι, παιδια, παρουσιαση, πεθανε, περιφερειακο, πνοη, ποπ, προβληματα, πωλησεις, ρολο, σειρα, σκύλος, συνταγη, σχεδια, τρια, τριτη, τιτλος, φαντασματα, φυσικα, φορα, green, anime, animation, ash, blue, boxer, box, bruce, color, crystal, fighting, franchise, giovanni, gameover, hill, hit, χωρα, island, indigo, iwata, jackie chan, κομματι, lee, μια ματια, miyamoto, monsters, nintendo, παιχνιδι, red, σημαίνει, silent hill, σκηνη, town, βουνο, ξεκινησε, yellow, zone
Τυχαία Θέματα