OUTRIDERS – To Loot or Not To Loot

Το looter-shooter, που δεν είναι looter-shooter, αλλά μοιάζει με looter-shooter.

Τι είναι το Outriders; Με μια φευγαλέα ματιά εύκολα συμπεραίνει κάποιος ότι πρόκειται για το επόμενο, μεγάλο online looter shooter. Κοιτάζοντας λίγο καλύτερα, αμέσως αναγνωρίζει gameplay μοτίβα που έχει ξαναδεί σε διάφορους, γνωστούς τίτλους της ευρύτερης shooter κατηγορίας με προοπτική σε τρίτο πρόσωπο.

Η δράση που επικεντρώνεται στη χρήση πυροβόλων όπλων και υπερφυσικών δυνάμεων

φέρνει κάτι από Mass Effect και Anthem. Τα σημεία κάλυψης στο πεδίο της μάχης αποπνέουν έναν αέρα από Gears of War και Division. Tα δε μενού, παρουσιάζουν μια γνώριμη οικειότητα με τον «πολύ» της κατηγορίας, τη σειρά Destiny.

H People Can Fly, το πολωνικό στούντιο ανάπτυξης του τίτλου, δεν το κατατάσσει πάντως στην συνομοταξία των online looter shooters. Αν και ο τίτλος δείχνει ότι παίζει ακριβώς ως τέτοιος, το στούντιο το παρουσιάζει ως ένα Shooter-RPG, σε προοπτική τρίτου προσώπου, με έμφαση στην ιστορία και το συνεργατικό παιχνίδι, μιας και μπορεί να παιχτεί από έναν έως τρεις παίκτες.

Η θεματική του τίτλου καταπιάνεται με μια σκοτεινή και μυστηριώδη ιστορία επιστημονικής φαντασίας, με το ύφος να παρουσιάζεται περισσότερο ώριμο σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές του στούντιο, τα Painkiller και Bulletstorm. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, το Outriders δεν σχεδιάστηκε ως παιχνίδι-υπηρεσία, αλλά ως τίτλος με αρχή, μέση και τέλος, ακολουθώντας την “old school” οδό, όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ίδιοι.

Η έλλειψη PVP περιεχόμενου και της γενικότερης “live-service” υποστήριξης ενδεχομένως να ξενίσει εκείνους που περίμεναν το επόμενο μεγάλο online shooter, όμως ο στόχος από την αρχή της ανάπτυξης ήταν ξεκάθαρος για το στούντιο. Το Outriders στοχεύει να προσφέρει μια ολοκληρωμένη ιστορία, με πυλώνες το μυστήριο στην αφήγηση και την ακατάπαυστη δράση στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των δημιουργών, η κεντρική ιστορία έχει διάρκεια που αγγίζει τις 20 ωρες, με την ενασχόληση σε ολοκλήρωση παράπλευρων ιστοριών να φτάνει το συνολικό χρόνο κοντά στις 40. Με το πέρας της ιστορίας, ο παίκτης θα μπορεί, εάν επιθυμεί, να συνεχίζει να παίζει στα “Expeditions”, ένα end-game τύπου περιεχόμενο που περιλαμβάνει νέες, μοναδικές περιοχές και προκλήσεις.

Η ιστορία του παιχνιδιού ξεκινά το έτος 2159, σε έναν πλανήτη Γη όπου η κλιματική αλλαγή και η κακοδιαχείριση του ανθρώπου τον έχουν φέρει στα όριά του. Το σενάριο ακολουθεί τις τελευταίες, απέλπιδες προσπάθειες της ανθρωπότητας για επιβίωση, έχοντας ως στόχο την αποίκιση στο βιώσιμο για ζωή πλανήτη του Enoch. Δύο κολοσσιαία διαστημόπλοια ξεκινούν ένα μακρύ οδοιπορικό στο υπερπέραν, όπου, τελικά, ένα μόνο εξ αυτών κατορθώνει να ολοκληρώσει το ογδοντάχρονο ταξίδι του.

Ως Outriders έχουμε το ρόλο της εξερεύνησης και χαρτογράφησης αυτού του άγνωστου και πολλά υποσχόμενου πλανήτη. Όμως, πριν πατήσουμε για τα καλά το πόδι μας στον Enoch, η ανακάλυψη μιας εκπομπής ενός ακατανόητου σήματος από κάποιο απροσδιόριστο μέρος του πλανήτη, έρχεται να φέρει τα πάνω-κάτω.

Μια αφύσικη και άκρως καταστροφική καταιγίδα συμπαρασέρνει τα πάντα στο πέρασμά της, διαλύοντας όποιες πρώιμες αποικίες είχαν κατορθώσει να δημιουργηθούν, αναγκάζοντας τους ανθρώπους σε άτακτη φυγή πίσω στην ασφάλεια του διαστημοπλοίου.

Ύστερα από επιπλέον 30 χρόνια κρυογονικής νάρκης, οι άνθρωποι ξυπνούν σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον. Ο πολλά υποσχόμενος παράδεισος που ήταν κάποτε ο Enoch, έχει μετατραπεί σε ζωντανό εφιάλτη. Το μετά-αποκαλυπτικό τοπίο, με τη μεταλλαγμένη χλωρίδα και πανίδα, είναι τα σημάδια που άφησε πίσω του το καταστρεπτικό φαινόμενο που έμεινε γνωστό ως Anomaly. Τα σημάδια αυτά είναι ορατά και στους ίδιους τους ανθρώπους, αφού με κάποιο τρόπο άλλαξε τη σύσταση του DNA, προικίζοντάς τους με υπερφυσικές ικανότητες και δυνάμεις.

Με την Anomaly σε ύφεση και τον πλανήτη Enoch παραμορφωμένο, οι Outriders ξεκινούν ένα ταξίδι κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε ένα εχθρικό περιβάλλον γεμάτο μεταλλαγμένα τέρατα και αλλόφρονες πρώτους αποίκους, ώστε να ανακαλύψουν τη πηγή εκείνου του σήματος που άλλαξε για πάντα τη μορφή του πλανήτη.

Τo level design του τίτλου ακολουθεί μια γραμμική λογική ημι-ανοιχτών επιπέδων όπου η πλοκή λειτουργεί ως μοχλός κίνησης στη μετάβασή μας από περιοχή σε περιοχή. Κάθε μια περιοχή έχει το δικό της hub όπου μπορούμε να συνομιλούμε με npcs ώστε να λάβουμε δευτερεύουσες αποστολές καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τον κόσμο γύρω μας.

Όπως προείπαμε, τελειώνοντας το παιχνίδι ανοίγει το έξτρα περιεχόμενο που ονομάζεται Expeditions, ένα mode που προσφέρει 14 συν μια κρυφή νέες περιοχές και προσφέρεται ως πεδίο για μέγιστη βελτίωση του χαρακτήρα μας. Οι περιοχές αυτές ανοίγουν σταδιακά, δεν είναι όλες από την αρχή διαθέσιμες, με κάθε μια από αυτές να παρουσιάζει μοναδικό εικαστικό και ατμόσφαιρα, αποφεύγοντας έτσι την ανακύκλωση assets από το κυρίως παιχνίδι.

Επίσης υιοθετείται ένα σύστημα “Δυναμικής Προσαρμογής Δυσκολίας” με τη μορφή των World Tiers, όπου το παιχνίδι προσαρμόζεται αναλόγως της δύναμης και της ικανότητας του παίκτη ώστε να κρατά την πρόκληση σε ικανοποιητικά επίπεδα. Βέβαια, ο παίκτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αυξομειώνει τη δυσκολία, με τις υψηλότερες να προσφέρουν μεγαλύτερο ρίσκο στην πρόκληση αλλά και καλύτερες ανταμοιβές.

Σημαντικό επίσης ρόλο στο gameplay φαίνεται να έχει και το crafting, ιδίως στις δραστηριότητές μας μετά το πέρας της ιστορίας, όπου θα θέλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο το χτίσιμο του χαρακτήρα μας. Δίνονται επιλογές σχεδόν για κάθε είδους τροποποίηση, με τις μόντες στα όπλα να είναι εκείνες που δείχνουν να προσφέρουν ουσιαστικότερα πλεονεκτήματα, προσφέροντας μοναδικές ιδιότητες στον εξοπλισμό και αλληλοσυμπληρώνοντας το χτίσιμο του χαρακτήρα.

Ξεκινώντας με τη δημιουργία χαρακτήρα για τον αρσενικό ήρωα ή τη θηλυκή ηρωίδα μας, μέσα από ένα μενού με πολύ βασικές και κλασικές επιλογές, η πρώτη σημαντική απόφαση που θα κληθούμε να λάβουμε είναι εκείνη της class με την οποία θα παίξουμε.
Ο τίτλος προσφέρει τέσσερις classes, τους Devastator, Pyromancer, Trickster και Technomancer, με την κάθε μια, ως είθισται, να προσεγγίζει διαφορετικά τη μάχη, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

Όλες οι classes, ανεξαρτήτως του στυλ παιχνιδιού τους, έχουν δύο πολύ βασικά χαρακτηριστικά άμεσα συνυφασμένα με τον κορμό του gameplay: Πρώτον, η κάθε class έχει το δικό της skill tree, που διακλαδώνεται σε τρεις διαφορετικές οδούς, επιτρέποντας στον παίκτη να εστιάσει και να εξειδικευτεί περισσότερο σε έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού που του ταιριάζει.

Ο τίτλος δεν έρχεται με κάποιο defacto σύστημα της γνωστής «Αγίας Τριάδας», δηλαδή ρόλους για Tank, DPS και Support, υπάρχουν όμως ικανότητες στα skill trees που μπορούν να προσφέρουν -σε όλους ανεξαιρέτως- ειδικεύσεις για μεγαλύτερη αντοχή, περισσότερο damage ή βελτιωμένες δυνάμεις υποστήριξης.

Αυτό είναι άμεσα συνυφασμένο με το δεύτερο στοιχείο που ορίζει τον κορμό του gameplay και που είναι ο επιθετικός τρόπος που υιοθετεί το μηχανισμό ίασης. Ουσιαστικά, κάθε μια class έχει τους δικούς της τρόπους και πρέπει να πληροί συγκεκριμένες συνθήκες για healing, όπως για παράδειγμα ο Trickster, που χρειάζεται να βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση με τον αντίπαλο. Σε κάθε περίπτωση όμως, όσο περισσότερους αντιπάλους ξαπλώνουμε και όση περισσότερη ζημιά τους επιφέρουμε, τόσο καλύτερα θα γιατρεύονται οι χαρακτήρες μας.

Το Outriders κυκλοφορεί την 1η Απρίλη του 2021, με τη δυνατότητα μάλιστα για cross-play μεταξύ όλων των διαθέσιμων πλατφoρμών κυκλοφορίας. Επιπλέον, στις 25 Φεβρουαρίου θα γίνουν διαθέσιμες οι πρώτες ώρες του τίτλου μέσω ενός demo, με την πρόοδο των παικτών να μεταφέρεται στο πλήρες παιχνίδι.

The post OUTRIDERS – To Loot or Not To Loot appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα