PS3 Top 10 Games

Το PlayStation 3 ανακοινώθηκε για πρώτη φορά επίσημα κατά την διάρκεια της E3 2005 και κυκλοφόρησε στα τέλη του 2006. Ήταν η πρώτη κονσόλα που χρησιμοποίησε την τεχνολογία Blu-ray ως βασικό μέσω αναπαραγωγής ενώ στην κονσόλα υπήρχε πλέον και ενσωματωμένος σκληρός δίσκος για αποθήκευση. Το PS3 ήταν το πρώτο PlayStation που ενσωμάτωσε εξ αρχής online

υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του PlayStation Network, το οποίο μπορούσε να ελεγχθεί και από κάποια φορητή κονσόλα της εταιρίας (τόσο του PSP όσο και του PS Vita), μέσω της απομακρυσμένης σύνδεσης.

Το PlayStation 3 (γνωστό και ως PS3) είναι ο διάδοχος του ιδιαιτέρως επιτυχημένου PlayStation 2. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 11 Νοεμβρίου 2006, στην Ιαπωνία, στις 17 Νοεμβρίου 2006, στη Βόρεια Αμερική και στις 23 Μαρτίου 2007, στην Ευρώπη και την Αυστραλία. Το PlayStation 3 ανταγωνίστηκε κυρίως το Xbox 360 της Microsoft και το Wii της Nintendo, ενώ τυπικά ανήκει στην έβδομη γενιά οικιακών κονσολών.

Το αρχικό πρωτότυπο που παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2005 είχε δύο θύρες HDMI, τρεις θύρες Ethernet και έξι θύρες USB. Ωστόσο, όταν το σύστημα παρουσιάστηκε ξανά ένα χρόνο αργότερα στην E3 2006, τα χαρακτηριστικά του μειώθηκαν αισθητά, σε μία θύρα HDMI, μία θύρα Ethernet και τέσσερις θύρες USB, πιθανότατα για να μειωθεί το κόστος.

Τα τελικά τεχνικά χαρακτηριστικά του PlayStation 3, ήταν ένας επεξεργαστής (CPU) 3.2 GHz, Cell Broadband Engine και μια κάρτα γραφικών (GPU) 550 MHz της Nvidia. Επίσης, είχε βασική μνήμη 256MB XDR καθώς και ενσωματωμένη VRAM: 256MB GDDR3. Στο βασικό, ακριβότερο, μοντέλο διέθετε ως αποθηκευτικό μέσο έναν 2.5” Serial ATA (60 GB HDD) ενώ υπήρχε και έκδοση με μικρότερο σκληρό δίσκο. Βασικό κομμάτι του συστήματος ήταν και το Blu-ray drive του, το οποίο μπορούσε να αναπαράγει και ταινίες Blu-ray εκτός από παιχνίδια. Τέλος, το PS3, εκτός από τη θύρα Ethernet, διέθετε και WiFi.

Αρχικά το PS3 έτυχε μικτής (το λιγότερο) αποδοχής, κυρίως λόγω της υψηλής αρχικής του τιμής (599$ για το μοντέλο 60 gigabyte, 499$ για το μοντέλο των 20 GB), της πολύπλοκης αρχιτεκτονικής του επεξεργαστή του -πράγμα που έκανε την ανάπτυξη τίτλων για την κονσόλα αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα- αλλά και της έλλειψης ποιοτικών παιχνιδιών.

Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, η κονσόλα εκτιμήθηκε από το κοινό, ενώ και το Blu-ray επικράτησε του HD-DVD, και έτσι το PS3 άρχισε σιγά σιγά να αντιστρέφει το κακό του ξεκίνημα και αύξησε της πωλήσεις του. Το PlayStation 3 ξεκίνησε με αργό ρυθμό στην αγορά αλλά κατάφερε να ανακάμψει, ιδιαίτερα μετά την κυκλοφορία και του μοντέλου Slim, φτάνοντας εν τέλει σε πωλήσεις τα τα 87,4 εκατομμύρια τεμάχια. Η Sony διέκοψε την κυκλοφορία του επίσημα το 2017, μένοντας έτσι στην αγορά για έντεκα χρόνια (από το 2006 μέχρι το 2017).

Όταν κυκλοφόρησε, το PS3 ήταν το πιο ισχυρό σύστημα βιντεοπαιχνιδιών που σχεδιάστηκε ποτέ. Η καρδιά του PS3 ήταν ο Cell Processor. Ο Cell ήταν ουσιαστικά επτά μικροεπεξεργαστές σε ένα τσιπ, και έτσι μπορούσε να εκτελεί πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα. Προκειμένου να παρέχει τα πιο ευκρινή γραφικά από οποιοδήποτε σύστημα, η Sony στράφηκε στην Nvidia για την κατασκευή της κάρτας γραφικών της νέας κονσόλας της. Ο Cell, παρά την πολυπλοκότητά του, είχε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Σχεδιάστηκε για να υποστηρίζει τον πολύπλοκο προγραμματισμό και, ταυτόχρονα, να αντιστέκεται στο hacking.

Δυστυχώς, η πολυπλοκότητα του συστήματος το έκανε τόσο διαφορετικό από τις τυπικές CPU, που οι προγραμματιστές των παιχνιδιών γρήγορα απογοητεύτηκαν, και τελικά δυσκολεύτηκαν να δημιουργούν παιχνίδια για το σύστημα. Αυτός ήταν ο λόγος άλλωστε που αρκετοί developers παιχνιδιών, εκείνη την εποχή, ανακοίνωναν πως είτε ακύρωναν κάποια παιχνίδια που επρόκειτο να κυκλοφορήσουν στη νέα κονσόλα της Sony, είτε καθυστερούσαν τους τίτλους τους λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπιζαν με τον επεξεργαστή της.

Τελικά, αρκετοί τίτλοι κυκλοφόρησαν για την κονσόλα της Sony, με τον αριθμό τους να φτάνει περίπου τους 2.560. Μεταξύ αυτών κυκλοφόρησαν μερικοί εκ των πιο αναγνωρίσιμων, αποκλειστικών τίτλων του PlayStation, είτε καινούργιοι είτε συνέχειες από σειρές που είχαν κυκλοφορήσει στις προηγούμενες κονσόλες της Sony. Στο PlayStation 3 έκαναν την εμφάνισή τους και αρκετοί τίτλοι από 3rd party developers. Μεταξύ των τίτλων που κυκλοφόρησαν για το PS3, ήταν οι: Grand Theft Auto IV και Grand Theft Auto V, Uncharted 2: Among Thieves, Batman: Arkham City, LittleBigPlanet, Red Dead Redemption, The Last of Us, Portal 2, BioShock Infinite, Call of Duty: Modern Warfare 2 και Call of Duty 4: Modern Warfare, BioShock, Mass Effect 2 και 3, Street Fighter IV, Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, The Elder Scrolls IV: Oblivion και πολλοί άλλοι.

Ας θυμηθούμε τους δέκα κορυφαίους –από πλευράς πωλήσεων- τίτλους του PlayStation 3, καθώς και μερικούς ακόμη που σημάδεψαν τη γενιά του PS3 με τον αριθμό των πωλήσεών τους.

Διαβάστε ακόμα: PS2 Top 10 Games βάσει πωλήσεων

10 – Uncharted: Drake’s Fortune

Είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς Uncharted και κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2007. Το Uncharted ακολουθεί τον Nathan Drake, τον (υποτιθέμενο) απόγονο του εξερευνητή Sir Francis Drake, καθώς αναζητά τον χαμένο θησαυρό του El Dorado μαζί με τη βοήθεια της δημοσιογράφου Elena Fisher και του μέντορά του, Victor Sullivan.

Η ανάπτυξη του τίτλου ξεκίνησε το 2005, ενώ κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του η Naughty Dog άλλαξε της προσέγγιση της στην αφήγηση, καθώς προσπαθούσε να δημιουργήσει έναν τίτλο με πιο ανθρώπινους χαρακτήρες σε σχέση με τα μέχρι τότε παιχνίδια της. Η αφήγηση του Uncharted ήταν σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού, αφού στόχος της ομάδας ήταν η ιστορία του να επικεντρωνόταν σε μια περιπέτεια δράσης με πολλά στοιχεία platforming και προοπτική τρίτου προσώπου.

Ημερομηνία έκδοσης: 16 Νοεμβρίου 2007
Εταιρία Ανάπτυξης: Naughty Dog
Εκδότρια Εταιρία: Sony Computer Entertainment
Πωλήσεις ≈ 4,800,000
Metacritic Score: 88

10 – Call of Duty: Modern Warfare 2

Είναι o έκτος τίτλος της σειράς FPS Call of Duty και η άμεση συνέχεια του Call of Duty 4: Modern Warfare. Κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 10 Νοεμβρίου 2009. Η ιστορία του παιχνιδιού ακολουθεί την Task Force 141, μια πολυεθνική μονάδα ειδικών δυνάμεων με διοικητή τον Captain Soap MacTavish -καθώς κυνηγά τον Vladimir Makarov, αρχηγό ενός ρωσικού υπερεθνικιστικού κόμματος- και τους Rangers του Στρατού των ΗΠΑ από το 1ο Τάγμα/ 75ο Σύνταγμα Rangers, που υπερασπίζονται την Ουάσιγκτον από μια ρωσική εισβολή.

Οι κύριοι χαρακτήρες του παιχνιδιού είναι ο λοχίας Gary “Roach” Sanderson, από την Task Force 141, και ο στρατιώτης James Ramirez, των Army Rangers, με τον Captain MacTavish να κάνει και αυτός την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια του single player κομματιού του τίτλου. Το Modern Warfare 2, εκτός από μια πολύ καλή single player ιστορία, είχε και ένα πολύ καλά εκτελεσμένο multiplayer κομμάτι, το οποίο το βοήθησε πάρα πολύ στις πωλήσεις του.

Ημερομηνία έκδοσης: 10 Νοεμβρίου 2009
Εταιρία Ανάπτυξης: Infinity Ward
Εκδότρια Εταιρία: Activision
Πωλήσεις ≈ 4,800,000
Metacritic Score: 94

9 – Gran Turismo 6

Ο έκτος αριθμημένος τίτλος της δημοφιλούς racing σειράς Gran Turismo. Τα νέα χαρακτηριστικά περιελάμβαναν την προσθήκη περισσότερων αυτοκινήτων και αγωνιστικών διαδρομών, βελτιώσεις στις επιλογές προσαρμογής των αυτοκινήτων και συνεργασίες με το Goodwood Festival of Speed, το Ayrton Senna Institute, τη FIA και το NASCAR. Το Gran Turismo 6 είναι το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία της σειράς που διέθετε επίσημα πιστοποιημένο περιεχόμενο από τη FIA.

Ημερομηνία έκδοσης: 6 Δεκεμβρίου 2013
Εταιρία Ανάπτυξης: Polyphony Digital
Εκδότρια Εταιρία: Sony Computer Entertainment
Πωλήσεις ≈ 5,060,000
Metacritic Score: 81

8 – God of War III

Είναι ο πέμπτος τίτλος της σειράς God of War και έβδομος χρονολογικά στην ιστορία του Kratos, ενώ αποτελεί την άμεση συνέχεια του God of War II του 2007. Αναζωπυρώνοντας τον Μεγάλο Πόλεμο, ο Kratos αρχίζει την προσπάθειά του να ανέβει στον Όλυμπο. Καθοδηγούμενος από το πνεύμα της Αθηνάς, ο Kratos μάχεται με τέρατα, θεούς και Τιτάνες σε μια αναζήτηση για την Πανδώρα, χωρίς την οποία δεν μπορεί να ανοίξει το γνωστό Κουτί της Πανδώρας, να νικήσει τον Δία και να τερματίσει τη βασιλεία των Ολύμπιων θεών για να πάρει την εκδίκησή του.

Το gameplay του God of War III είναι παρόμοιο με αυτό των προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς, εστιάζοντας στη μάχη που βασίζεται σε συνδυασμούς χτυπημάτων με το κύριο όπλο του παίκτη -τις Blades of Exile- και τα δευτερεύοντα όπλα που θα βρει ο πρωταγωνιστής κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Την εμφάνισή τους κάνουν και τα γνωστά QTEs (Quick Time Events).

Ημερομηνία έκδοσης: 16 Μαρτίου 2010
Εταιρία Ανάπτυξης: Santa Monica Studio
Εκδότρια Εταιρία: Sony Computer Entertainment
Πωλήσεις ≈ 5,200,000
Metacritic Score: 92

7 – Gran Turismo 5 Prologue

Το Gran Turismo 5 Prologue είναι ουσιαστικά ο πρόδρομος του Gran Turismo 5, που εκδόθηκε στα πλαίσια του εορτασμού της 10ης επετείου της σειράς. Ο τίτλος εισήγαγε στη σειρά των Gran Turismo τη δυνατότητα αγώνα με έως και 16 αυτοκίνητα ταυτόχρονα. Σύμφωνα με την εταιρεία ανάπτυξης του τίτλου, την Polyphony Digital, η AI των NPC είχε επίσης βελτιωθεί από τα προηγούμενα παιχνίδια Gran Turismo, ενώ και τα online στοιχεία του τίτλου είδαν σημαντική βελτίωση για την εποχή.

Ημερομηνία έκδοσης: 13 Δεκεμβρίου 2007
Εταιρία Ανάπτυξης: Polyphony Digital
Εκδότρια Εταιρία: Sony Computer Entertainment
Πωλήσεις ≈ 5,350,000
Metacritic Score: 80

6 – Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Ο τίτλος διαδραματίζεται πέντε χρόνια μετά τα γεγονότα του Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. Η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από έναν πρόωρα γερασμένο Solid Snake, τώρα γνωστό ως Old Snake, καθώς πηγαίνει σε μια τελευταία αποστολή για να δολοφονήσει τον Liquid Snake, ο οποίος τώρα κατοικεί στο σώμα του πρώην φίλου του, του Revolver.

To MGS4 συνεχίζει στο ύφος της σειράς, με πολλά stealth κομμάτια, ενώ στο τιμόνι του ήταν για ακόμη μια φορά ο Hideo Kojima, έχοντας την ευθύνη για το σενάριο, τη σκηνοθεσία και τηv παραγωγή του παιχνιδιού.

Ημερομηνία έκδοσης: 12 Ιουνίου 2008
Εταιρία Ανάπτυξης: Kojima Productions
Εκδότρια Εταιρία: Konami
Πωλήσεις ≈ 6,000,000
Metacritic Score: 94

5 – Uncharted 2: Among Thieves

Είναι το δεύτερο παιχνίδι της σειράς Uncharted και κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2009 για το PlayStation 3, τοποθετημένο δύο χρόνια μετά τα γεγονότα του Drake’s Fortune). Η κεντρική ιστορία ακολουθεί τους Nathan Drake, Chloe Frazer και Elena Fisher καθώς αναζητούν την πέτρα Cintamani και το βασίλειο της Shambhala, και πολεμούν μια πολιτοφυλακή με επικεφαλής τον εγκληματία πολέμου Zoran Lazarević.

Η ανάπτυξη του τίτλου ξεκίνησε αμέσως μετά την κυκλοφορία και την μεγάλη επιτυχία του πρώτου Uncharted. Η ομάδα ανάπτυξης άντλησε έμπνευση από τον εξερευνητή Marco Polo και τις αποστολές του στην ανατολική Ασία.

Ημερομηνία έκδοσης: 13 Οκτωβρίου 2009
Εταιρία Ανάπτυξης: Naughty Dog
Εκδότρια Εταιρία: Sony Computer Entertainment
Πωλήσεις ≈ 6,500,000
Metacritic Score: 96

4 – Uncharted 3: Drake’s Deception

Είναι ο τρίτος κύριος τίτλος της σειράς Uncharted και κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2011 για το PlayStation 3. Χρονικά, η ιστορία του παιχνιδιού τοποθετείται δύο χρόνια μετά το Among Thieves. Η ιστορία του τίτλου ακολουθεί τον Nathan Drake και τον μέντορά του, Victor Sullivan, καθώς αναζητούν τη θρυλική χαμένη πόλη Iram of the Pillars ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ομάδα μισθοφόρων, με επικεφαλής την πρώην εργοδότη του Sullivan, Katherine Marlowe.

Η ανάπτυξη του Uncharted 3: Drake’s Deception ξεκίνησε το 2010 και για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας, η Naughty Dog είχε χωριστεί σε δύο ομάδες. Ενώ η μία ομάδα ανέπτυσσε το Uncharted 3, η άλλη ομάδα είχε αρχίσει την ανάπτυξη του επόμενου τίτλου της εταιρίας, του The Last of Us.

Η ανάπτυξη του Uncharted 3 προσεγγίστηκε με την ενσωμάτωση αρκετά διαφορετικών τοποθεσιών από τους προηγούμενους τίτλους της σειράς, με την ομάδα να αποφασίζει πως το βασικό setting του τίτλου θα ήταν αστικές περιοχές αλλά και μεγάλες, αχανείς έρημοι, αντλώντας έμπνευση για την πλοκή του τίτλου από τη ζωή του γνωστού αρχαιολόγου και διπλωμάτη T. E. Lawrence. Η ομάδα της Naughty Dog προσπάθησε να αναβαθμίσει τον ρεαλισμό του παιχνιδιού, αυξάνοντας τόσο την ποιότητα και το budget στο motion capture, όσο και την ποιότητα στο voice acting.

Ημερομηνία έκδοσης: 1 Νοεμβρίου 2011
Εταιρία Ανάπτυξης: Naughty Dog
Εκδότρια Εταιρία: Sony Computer Entertainment
Πωλήσεις ≈ 6,600,000
Metacritic Score: 92

3 – The Last of Us

Το The Last of Us είναι ένας action-adventure τίτλος, που αναπτύχθηκε από την Naughty Dog για λογαριασμό της Sony. Στηn κεντρική ιστορία του τίτλου οι παίκτες ελέγχουν τον Τζόελ, που έχει αναλάβει να συνοδεύσει μια έφηβη, την Έλι, σε μια μετά-αποκαλυψιακή εκδοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι παίκτες χρησιμοποιούν πυροβόλα αλλά και διάφορα αυτοσχέδια όπλα, ενώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν stealth για να αμυνθούν από εχθρικούς ανθρώπους και μεταλλαγμένα πλάσματα, που προσομοιάζουν σε ζόμπι, τα οποία έχουν μολυνθεί από τον μεταλλαγμένο μύκητα Cordyceps.

Η σχέση μεταξύ Τζόελ και Έλι έγινε το επίκεντρο της ιστορίας του τίτλου για την Naughty Dog, με όλα τα άλλα στοιχεία να αναπτύσσονται γύρω από αυτήν. Οι ηθοποιοί Troy Baker και Ashley Johnson απεικόνισαν τον Τζόελ και την Έλι αντίστοιχα -μέσω του voice acting και του motion capture- και βοήθησαν τον δημιουργικό διευθυντή Neil Druckmann στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και της ιστορίας. Την αρχική μουσική συνέθεσε και ερμήνευσε ο Gustavo Santaolalla. Ο τίτλος διέθετε και έναν ενδιαφέρον online κομμάτι, για έως και οκτώ παίκτες. Το Multiplayer κομμάτι του παιχνιδιού ήταν τόσο συνεργατικό όσο και ανταγωνιστικό.

Ημερομηνία έκδοσης: 14 Ιουνίου 2013
Εταιρία Ανάπτυξης: Naughty Dog
Εκδότρια Εταιρία: Sony Computer Entertainment
Πωλήσεις ≈ 7,000,000
Metacritic Score: 95

2 – Gran Turismo 5

Κυκλοφόρησε για το PlayStation 3 στις 24 Νοεμβρίου 2010 στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, και στις 25 Νοεμβρίου 2010 στην Ιαπωνία και την Αυστραλία. Είναι ο πέμπτος κύριος τίτλος της σειράς και ο δέκατος συνολικά της σειράς Gran Turismo.

Το GT5 σηματοδοτεί την πρώτη εμφάνιση των διαδικτυακών αγώνων για έως και 16 παίκτες στη σειρά καθώς επίσης και την προσθήκη ενός μοντέλου καυαστροφών με παραλλαγές ζημιών ανάλογα με το αυτοκίνητο. Ο τίτλος είχε πάνω από 1.000 αυτοκίνητα, 29 διαφορετικές τοποθεσίες, 77 διαφορετικές αγωνιστικές πίστες και μια γεννήτρια πιστών. Τα δυναμικά εφέ της ώρας και του καιρού κάνουν το ντεμπούτο τους στη σειρά. Τέλος για πρώτη φορά στη σειρά Gran Turismo, υπάρχουν οι επίσημες άδειες Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι, NASCAR και Super GT.

Ημερομηνία έκδοσης: 24 Νοεμβρίου 2010
Εταιρία Ανάπτυξης: Polyphony Digital
Εκδότρια Εταιρία: Sony Computer Entertainment
Πωλήσεις ≈ 11,950,000
Metacritic Score: 84

1 – Grand Theft Auto V

Είναι ο έβδομος τίτλος της σειράς Grand Theft Auto και ακολούθησε το Grand Theft Auto IV του 2008. Διαδραματίζεται στη φανταστική πολιτεία του San Andreas, η οποία είναι βασισμένη στη Νότια Καλιφόρνια. Η κεντρική ιστορία του τίτλου ακολουθεί, για πρώτη φορά στη σειρά, πάνω από έναν πρωταγωνιστές. Έτσι, την εμφάνισή τους στο παιχνίδι κάνουν τρεις πρωταγωνιστές: ο βετεράνος ληστής τραπεζών Μάικλ Ντε Σάντα, ο γκάνγκστερ Φράνκλιν Κλίντον και ο έμπορος ναρκωτικών Τρέβορ Φίλιπς.

Ο τίτλος παρακολουθεί τις προσπάθειές τους να διαπράξουν ληστείες υπό την πίεση μιας διεφθαρμένης κυβερνητικής υπηρεσίας και ισχυρών εγκληματιών. Η αρχιτεκτονική του GTAV, βασισμένη στη λογική του ανοιχτού κόσμου, επιτρέπει στους παίκτες να περιπλανηθούν ελεύθερα στην ανοιχτή ύπαιθρο του San Andreas και στη φανταστική πόλη του Λος Σάντος, η οποία αντλεί έμπνευση στο σχεδιασμό της από το Λος Άντζελες.

Στον GTAV υπάρχει η δυνατότητα εναλλαγής σε προοπτική τρίτου ή πρώτου, ενώ ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να μετακινείται μέσα στον ανοικτό κόσμο είτε με τα πόδια είτε με διάφορα είδη οχημάτων. Οι παίκτες ελέγχουν τους τρεις βασικούς πρωταγωνιστές σε όλο το single-player κομμάτι του τίτλου, ενώ οι πρωταγωνιστές εναλλάσσονται μεταξύ τους.

Ημερομηνία έκδοσης: 17 Σεπτεμβρίου 2013
Εταιρία Ανάπτυξης: Rockstar North
Εκδότρια Εταιρία: Rockstar Games
Πωλήσεις ≈ 29,520,000
Metacritic Score: 97

Διαβάστε ακόμα: Top 10 PS One Games βάσει πωλήσεωνBonus Games

1 – Heavy Rain

Το Heavy Rain είναι ένα διαδραστικό drama action-adventure του 2010 που αναπτύχθηκε από την Quantic Dream και εκδόθηκε από τη Sony Computer Entertainment. Περιλαμβάνει τέσσερις πρωταγωνιστές που εμπλέκονται στο μυστήριο του Origami Killer, ενός κατά συρροή δολοφόνου που χρησιμοποιεί εκτεταμένες περιόδους βροχοπτώσεων για να πνίξει τα θύματά του. Ο παίκτης αλληλεπιδρά με το παιχνίδι εκτελώντας ενέργειες που εμφανίζονται στην οθόνη και σχετίζονται με κινήσεις στο χειριστήριο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτελώντας μια σειρά από QTEs. Οι αποφάσεις και οι ενέργειες του παίκτη επηρεάζουν την αφήγηση της ιστορίας.

Ο σκηνοθέτης – συγγραφέας του τίτλου, David Cage, έγραψε το σενάριο των 2.000 σελίδων, ενώ πριν την ανάπτυξή του ταξίδεψε στη Φιλαδέλφεια για να ερευνήσει το βασικό σκηνικό της ιστορίας του παιχνιδιού, μιας και σκόπευε να βελτιώσει τα ελαττώματα του προηγούμενού του τίτλου, του Fahrenheit. Ο συνθέτης Normand Corbeil έγραψε τη μουσική, η οποία ηχογραφήθηκε στα Abbey Road Studios.

Ημερομηνία έκδοσης: 23 Φεβρουαρίου 2010
Εταιρία Ανάπτυξης: Quantic Dream
Εκδότρια Εταιρία: Sony Computer Entertainment
Πωλήσεις ≈ 3,030,000
Metacritic Score: 87

2 – Resistance: Fall of Man

Το Resistance: Fall of Man είναι ο πρώτος βασικός τίτλος της FPS σειράς επιστημονικής φαντασίας Resistance, που δημιούργησε η Insomniac Games για λογαριασμό της Sony.

Το παιχνίδι διαδραματίζεται σε μια εναλλακτική εκδοχή του 1951 και ακολουθεί τον λοχία Nathan Hale καθώς αυτός και οι δυνάμεις την Αντίστασης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια μυστηριώδη εισβολή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ιστορία της σειράς συνεχίστηκε στο Resistance 2 και ολοκληρώθηκε με το Resistance 3. Ο τίτλος αναπτύχθηκε αρχικά με την κωδική ονομασία Ι-8, μιας και ήταν ο όγδοος κατά σειρά τίτλος που ανέπτυσσε η Insomniac Games.

Ημερομηνία έκδοσης: 14 Νοεμβρίου 2006
Εταιρία Ανάπτυξης: Insomniac Games
Εκδότρια Εταιρία: Sony Computer Entertainment
Πωλήσεις ≈ 2,500,000
Metacritic Score: 86

3 – Killzone 2

Το Killzone 2 είναι ένα first person shooter που κυκλοφόρησε το 2009. Αναπτύχθηκε από την Guerrilla Games και εκδόθηκε από τη Sony Computer Entertainment για το PlayStation 3. Είναι ο δεύτερος βασικός και αριθμημένος τίτλος της σειράς Killzone, άμεση συνέχεια του Killzone από το 2004.

Όπως και στο πρώτο Killzone, αλλά και το Killzone: Liberation που κυκλοφόρησε για το PSP το 2006 , το Killzone 2 διαδραματίζεται στον 24ο αιώνα και εξιστορεί τον πόλεμο μεταξύ δύο αντιμαχόμενων ανθρώπινων φατριών, των Vektans και των Helghast. Το Killzone 2 διαδραματίζεται δύο χρόνια μετά τα γεγονότα του Killzone και ακολουθεί τον πρωταγωνιστή Tomas “Sev” Sevchenko, καθώς αυτός και η μονάδα του πολεμούν τους Helghast την ώρα που οι Vektans εισβάλλουν στο Helghan. Ο πρωταγωνιστής των Killzone και Killzone: Liberation, Cpt./Col. Jan Templar, επιστρέφει σε δευτερεύοντα ρόλο, μαζί με τον Rico Velasquez.

Ημερομηνία έκδοσης: 26 Φεβρουαρίου 2009
Εταιρία Ανάπτυξης: Guerrilla Games
Εκδότρια Εταιρία: Sony Computer Entertainment
Πωλήσεις ≈ 2,000,000
Metacritic Score: 91

4 – inFAMOUS

Στο Infamous, έναν action – adventure τίτλο που αναπτύχθηκε από την Sucker Punch, ο παίκτης ελέγχει τον πρωταγωνιστή Cole MacGrath, έναν αγγελιοφόρο με ποδήλατο που είχε την ατυχία να βρεθεί στο κέντρο μιας έκρηξης που καταστρέφει πολλά τετράγωνα της Empire City. Η έκρηξη οδηγεί την πόλη στο χάος, ενώ ο Cole βρίσκεται ξαφνικά με υπερδυνάμεις που βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια.

Αν και η κεντρική ιστορία του παιχνιδιού ακολουθεί τον Cole ενώ χρησιμοποιεί τις νέες του ικανότητες για να αποκαταστήσει την τάξη και την ηρεμία στην Empire City, δίνονται πολλές ευκαιρίες στον παίκτη να χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνάμεις για καλούς ή κακούς σκοπούς, ανάλογα με το τι θέλει να πράξει αυτός, ενώ οι πράξεις του αυτές αξιολογούνται από το σύστημα Karma του τίτλου. Αυτές οι επιλογές τελικά επηρεάζουν την ανάπτυξη των χαρακτήρων, την αντίδραση του πληθυσμού της πόλης απέναντι στον Cole και τα διάφορα στοιχεία του παιχνιδιού και της ιστορίας.

Η έρημη αστική ατμόσφαιρα που υπάρχει στον τίτλο είναι εμπνευσμένη από κόμικς όπως το DMZ και το Batman: No Man’s Land. Ο Amon Tobin ήταν μεταξύ των καλλιτεχνών που βοήθησαν στη δημιουργία του soundtrack του παιχνιδιού.

Ημερομηνία έκδοσης: 26 Μαΐου 2009
Εταιρία Ανάπτυξης: Sucker Punch Productions
Εκδότρια Εταιρία: Sony Computer Entertainment
Πωλήσεις ≈ 2,000,000
Metacritic Score: 85

5 – Demon’s Souls

Το Demon’s Souls είναι το πλέον πασίγνωστο, action RPG, που αποτελεί τον πρόδρομο της σειράς Darks Souls. Αναπτύχθηκε από τη FromSoftware για το PlayStation 3 υπό την επίβλεψη του Japan Studio. Εκδόθηκε στην Ιαπωνία από τη Sony Computer Entertainment τον Φεβρουάριο του 2009, στη Βόρεια Αμερική από την Atlus USA τον Οκτώβριο του 2009 και σε περιοχές που είχαν την PAL έκδοση του τίτλου από την Namco Bandai Partners τον Ιούνιο του 2010. Το παιχνίδι θεωρείται ο πνευματικός διάδοχος της σειράς King’s Field της FromSoftware. Σκηνοθέτης του τίτλου και δημιουργός του είναι ο θρυλικός Hidetaka Miyazaki.

Το Demon’s Souls διαδραματίζεται στην Boleteria, ένα βασίλειο που «αποσυντέθηκε» από ένα σκοτεινό ον που ονομάζεται Old One μετά την απελευθέρωσή του μέσω της χρήσης των απαγορευμένων Soul Arts. Οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο ενός ήρωα που έρχεται στην Boleteria για να σκοτώσει τον βασιλιά της Allant και να εξευμενίσει τον Old One. Κατά την εξέλιξη της ιστορίας, οι παίκτες θα επισκεφτούν πέντε διαφορετικούς κόσμους μέσω ενός βασικού κόμβου που ονομάζεται Nexus.

To Demon’s Souls δίνει μεγάλη έμφαση στη δυσκολία και την πρόκληση που έχει η μάχη, ενώ για την εξέλιξη και τη βελτίωση του χαρακτήρα που έχει στη διάθεσή του ο παίκτης, χρησιμοποιείται ένας βασικός μηχανισμός που περιλαμβάνει το θάνατο και την αναγέννηση. Τα βασικά αυτά στοιχεία έγιναν και το σήμα κατατεθέν τόσο της ίδιας της FromSoftware, όσο και των μετέπειτα τίτλων της.

Ημερομηνία έκδοσης: 5 Φεβρουαρίου 2009
Εταιρία Ανάπτυξης: FromSoftware
Εκδότρια Εταιρία: Sony Computer Entertainment / Atlus USA / Namco Bandai Games
Πωλήσεις ≈ 1,700,000
Metacritic Score: 89

6 – Red Dead Redemption

Το Red Dead Redemption αναπτύχθηκε από τη Rockstar και κυκλοφόρησε το 2010. Είναι ένα action – adventure ανοικτού κόσμου, που διαδραματίζεται στην Άγρια Δύση. Αποτελεί πνευματικό διάδοχο του Red Dead Revolver ενώ το 2018 κυκλοφόρησε και το Red Dead Redemption 2, το οποίο είναι prequel της ιστορίας του πρώτου Red Dead Redemption.

Η σειρά Red Dead Redemption γνώρισε μεγάλη αναγνώριση από τους κριτικούς και το κοινό και θεωρείται -όχι άδικα- ως μια από τις πιο καλογραμμένες και πλήρεις από πλευράς σεναρίου ιστορίες τίτλου στη βιομηχανία του gaming. Η υλοποίηση του ανοικτού κόσμου και η αλληλεπίδραση του παίκτη με αυτόν είναι υποδειγματική.

Το Red Dead Redemption διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια της παρακμής των αμερικανικών συνόρων το έτος 1911 και ακολουθεί τον John Marston, έναν πρώην παράνομο, του οποίου η σύζυγος και ο γιος του κρατούνται όμηροι από την κυβέρνηση ως λύτρα ώστε ο ίδιος να συνεργαστεί μαζί της. Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο Marston ξεκινά να φέρει στη δικαιοσύνη τρία μέλη της πρώην συμμορίας του.

Ο παίκτης μπορεί να περιπλανηθεί ελεύθερα στον διαδραστικό ανοιχτό κόσμο του τίτλου, μια φανταστική εκδοχή των Δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών και του Βορείου Μεξικού, κυρίως με άλογο αλλά και με τα πόδια. Οι μάχες δίνουν έμφαση σε έναν μηχανισμό που ονομάζεται “Dead Eye” και επιτρέπει στους παίκτες να σημαδεύουν πολλαπλούς στόχους σε αργή κίνηση. Χρησιμοποιεί επίσης ένα σύστημα ηθικής, με το οποίο οι ενέργειες του παίκτη επηρεάζουν τα επίπεδα τιμής και φήμης του χαρακτήρα του και τον τρόπο με τον οποίο άλλοι χαρακτήρες ανταποκρίνονται σε εκείνον.

Ημερομηνία έκδοσης: 18 Μαΐου 2010
Εταιρία Ανάπτυξης: Rockstar San Diego
Εκδότρια Εταιρία: Rockstar Games
Πωλήσεις ≈ 1,350,000
Metacritic Score: 95

The post PS3 Top 10 Games appeared first on GameOver.

Keywords
top 10, ps3, top, games, games, ps3, top 10, top, call of duty, god of war, playstation network, ps vita, xbox 360, uncharted 2, portal 2, elder scrolls, naughty dog, ayrton senna, of liberty, uncharted 3, san andreas, playstation, online, network, psp, vita, ιαπωνια, xbox, microsoft, wii, nintendo, hdmi, usb, cpu, ghz, engine, gpu, nvidia, μνήμη, serial, hdd, drive, wifi, gigabyte, sony, hacking, νέα, party, auto, uncharted, batman, city, red, infinite, effect, fighter, gear, guns, elder, oblivion, fisher, dog, fps, soap, rangers, ηπα, συνταγμα, james, army, single, player, infinity, festival, speed, senna, fia, nascar, god, kratos, iii, quick, time, εταιρεία, liberty, snake, liquid, revolver, kojima, ιουνίου, chloe, polo, deception, budget, voice, troy, ashley, Johnson, εμφάνιση, καιρος, super, τραπεζες, heavy, drama, quantic, dream, μυστήριο, origami, david, cage, road, studios, liberation, cpt, infamous, adventure, βομβα mall, karma, land, μαΐου, rpg, japan, studio, usa, namco, nexus, john, gameover, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, nexus s, ομαδα διας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αθηνα, Καλή Χρονιά, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, san andreas, μνήμη, ποδηλατο, αυτοκινητα, αυστραλια, αυτοκινητο, εβδομη, ηθοποιοι, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, μουσικη, παιχνιδια, πιεση, τα νεα, ταινιες, ωρα, army, ayrton senna, cpu, dvd, fps, gigabyte, hdmi, iii, james, microsoft, nvidia, oblivion, origami, playstation network, rpg, sony, time, usa, xbox 360, αγορα, αλογο, αμερικη, αναγεννηση, αρχιτεκτονικη, ασια, ατμοσφαιρα, ατυχια, αφηγηση, βετερανος, βοηθεια, βορεια, βορεια αμερικη, βρισκεται, γεγονοτα, δευτερο, δυνατοτητα, εγινε, εφε, υπαρχει, εκρηξη, εμπνευση, ενεργεια, εμφάνιση, εξελιξη, εξι, εποχη, επτα, επιτυχια, ερχεται, εταιρεία, εταιρια, ετος, ευθυνη, ευρωπη, τεχνολογια, ζωη, ζομπι, υπηρεσιες, ηρεμια, υφος, κυβερνηση, κινηση, ληστειες, λοχιας, λοχια, λυτρα, μαΐου, μυστήριο, ξεκινημα, ομαδα, οθονη, οκτω, ομηροι, ουασιγκτον, ουσιαστικα, οχηματων, πετρα, ποιοτητα, πολιτεια, πρωταγωνιστες, πωλησεις, ρολο, σειρες, σεναριο, συνεχεια, σειρα, σκηνοθεσια, σκληρος δισκος, σωμα, τιτανες, τρια, τιτλος, υλοποιηση, φτανει, φορα, χαος, χρονικα, ανηκει, auto, ashley, super, budget, batman, cage, call of duty, chloe, city, cpt, deception, drive, drama, dream, adventure, david, effect, ειδη, εκδικηση, engine, elder scrolls, εμφαση, road, network, festival, fisher, fia, fighter, guns, gear, ghz, gameover, god of war, god, john, hacking, heavy, ιδιαιτερα, infamous, εισβολη, ιουνίου, japan, karma, kojima, κομματι, κομικς, καρδια, elder, liberation, liberty, liquid, land, μια φορα, namco, nascar, naughty dog, dog, nexus, infinite, infinity, nintendo, of liberty, kratos, polo, ομαδες, παιχνιδι, player, ποδια, portal 2, party, quantic, rangers, red, revolver, ray, troy, speed, studio, studios, senna, serial, σημα, single, snake, soap, online, usb, uncharted 3, uncharted, uncharted 2, wifi, wii, ξεκινησε, voice
Τυχαία Θέματα