OlliOlli World | Review

Ο γράφων, στην όσο το δυνατόν πιο πολυποίκιλη γκάμα gaming εμπειριών που προσπαθεί να συλλέξει ανα τα χρόνια, πάντα διατηρούσε και συνεχίζει να διατηρεί μια ξεχωριστή θέση για τα skateboarding genre των videogames. Λίγο η γενικότερη αγάπη για το άθλημα (παρά τις παταγώδεις αποτυχίες σε όλες τις real-life προσπάθειες δοκιμης του), λίγο η σπανιότερη εμφάνιση του σαν είδος στο χώρο, καθιστούν τις όποιες σχετικές κυκλοφορίες μια καλή αφορμή να καβαλήσει τις ψηφιακές ξύλινες σανίδες και να ξεχυθεί σε δρόμους και skateparks.

Από τα ξέφρενα Tony Hawk μέχρι τα σοβαρότερα και ιδιαίτερα απαιτητικά Skate της ΕΑ, οι ώρες που έχουν γραφτεί “τσουλώντας, πηδώντας και grindάροντας” είναι σίγουρα τριψήφιες σε αριθμό. Συνεπώς, όταν το OlliOlli World, η τρίτη κατά σειρά προσθήκη της indie skateboard platforming σειράς της Βρετανικής Roll7, προσφέρθηκε για review, η απόφαση ήταν άμεση και γρήγορη. Οι ρόδες (από το πατίνι) μας είχαν αρχίσει να κυλάνε ήδη…

Το OlliOlli World αποτελεί ένα indie platform παιχνίδι στις δύο διαστάσεις, βασισμένο στο skateboard. Βασικός στόχος του παιχνιδιού αποτελεί το να κατορθώσει ο παίκτης να φτάσει από τη μια άκρη της πίστας στην άλλη χωρίς να πέσει από τη σανίδα του. Απλό σαν concept, σωστά; Τόσο απλό που ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει απλοϊκό και συνεπώς μη διασκεδαστικό.Τουλάχιστον σε σχέση με τις δυνατότητες που θα περίμενε κανείς από ένα παιχνίδι που ασχολείται με ένα τόσο ευφάνταστο άθλημα. Αυτή ήταν και η αρχική μας σκέψη πριν δοκιμάσουμε το παιχνίδι πρώτη φορά. Ευτυχώς, από το σημείο αυτό και έπειτα τα ηνία ανέλαβε η ομάδα ανάπτυξης των Βρετανών της Roll7 (που ήταν υπεύθυνοι και για τα OlliOlli και OlliOlli 2: Welcome to Olliwood), καταφέρνοντας να δημιουργήσει εναν από τους πιο έξυπνους, σύνθετους, και απαιτητικούς εξομοιωτές skateboard που έχουν κυκλοφορήσει έως σήμερα.

Αρχικά, ως πρώτο και βασικότερο προσόν, ο τίτλος φέρει την ευρηματικότατη μεταφορά όλων των περίπλοκων χειρισμών ενος skateboard σε δισδιάστατο περιβάλλον. “Ξεφορτωνοντας” τις απλές λειτουργίες των βασικών χειρισμών όπως την ώθηση (push) σε ένα κουμπί, το παιχνίδι δίνει πλήρη έλεγχο των ποδιών στον αριστερό μοχλό του gamepad, σε έναν μηχανισμό ξεκάθαρα εμπνευσμένο από τον πνευματικό προκάτοχο του τίτλου, το Skate.

Ανάλογα τον άξονα πορείας που θα ακολουθήσει ο μοχλός, αντίστοιχο θα είναι και το κόλπο που θα συνοδεύσει το άλμα του χαρακτήρα μας. Ένα απλό swift του μοχλού προς τα πάνω είναι αρκετό για το γνωστό και μη εξεραιτεο ollie, ένα προς τα δεξιά για το kickflip κ.ο.κ. με τις πιο σύνθετες κινήσεις να οδηγούν σε πιο περίτεχνα και εντυπωσιακά flips. Σε ακολουθία με το παραπάνω, αντίστοιχα στήνεται και ο μηχανισμός των grinds, με το κόλπο να καθορίζεται από τη θέση που θα βρίσκεται ο μοχλός όταν η σανίδα φτάσει σε έδαφος που επιτρέπει το κόλπο (κάγκελα κ.λπ). Tα triggers βρίσκονται εκεί για να καθορίζουν τη φορά του παίκτη στον άξονα γύρω από τον εαυτό του και τα grabs της σανίδας ελέγχονται από τον δεξιό αναλογικό μοχλό.

Όλα τα παραπάνω εννοείται ότι συνδυάζονται και προσφέρονται για φαντασμαγορικές αλληλουχίες αλλεπάλληλων κόλπων και combos για υψηλότερη βαθμολογία. Συνολικά, ο μηχανισμός είναι πραγματικά αψεγάδιαστος. Γρήγορος στην βασική του εκμάθηση, αλλά σκληροτράχηλος στην εις βάθος κατανόησή του. Ο καλύτερος δηλαδή συνδυασμός για να “γαντζώσει” τον παίκτη ένας τίτλος.

Μάλιστα, στα μετέπειτα επίπεδα του τίτλου η πρόκληση αγγίζει δυσθεώρητα επίπεδα δυσκολίας, απαιτώντας τεράστια ψυχραιμία και οξεία αντανακλαστικά. Παράλληλα, η ομάδα φροντίζει να προσθέτει σταδιακά τον κάθε μηχανισμό στην εξίσωση, αποφεύγοντας μια απότομη υπερπληροφόρηση και ένα ενδεχόμενο μπέρδεμα του νέου παίκτη. Ορισμένοι απλούστεροι μηχανισμοί, όπως τα wallrides και τα manuals, έρχονται να φρεσκάρουν με τη σειρά τους την εμπειρία και να διευρύνουν ακόμα περισσότερο τους ορίζοντες φαντασίας των παικτών για νέους συνδυασμούς κόλπων.

Κάπως έτσι το OlliOlli World καταφέρνει να μεταστρέψει το όλο gaming τοπίο του παιχνιδιού από ένα απλό 2D platformer σε έναν άρτιο και πλήρη εξομοιωτή skateboard. Η ολοκλήρωση της κάθε διαδρομής παραμένει ο πρωταρχικός στόχος και το εμπόδιο των πτώσεων (ευρέως γνωστών και ως… Σαβούρων) παραμένει ο βασικότερος εχθρός σας, αλλά σύντομα το style στις διαδρομές και τα κόλπα σας και το υψηλότερο score αποκτούν χαρακτήρα βασικό στα κίνητρα του παίκτη.

Μάλιστα, η ομάδα -σωστά αφουγκραζόμενη την εγγενή αίσθηση αυτή που δημιουργεί το gameplay στον παίκτη- έξυπνα κουμπώνει ενα σωρό δευτερεύοντα objectives μέσα σε κάθε level καθώς και ενα scoreboard, προσθέτοντας παραπάνω στόχους και κίνητρα να επαναλάβουμε ξανά και ξανά κάθε level, στοχεύοντας σε ένα υψηλότερο σκόρ ή προσπαθώντας να επιτύχουμε κάποιο objective, όπως την εύρεση κάποιου shortcut ή το landing κάποιου συγκεκριμένου κόλπου. Εννοείται ότι ο multiplayer κόσμος είναι εκεί, με τα online scoreboards να γεμίζουν από κάθε είδους παίκτη.

Έπαθλο για κάθε ένα από τα παραπάνω αποτελεί πάντα κάποιο cosmetic αντικείμενο, το οποίο ξεκλειδώνει και είναι διαθέσιμο να εξοπλιστείτε. Από ρούχα, παπούτσια, καπέλα και στολές, μέχρι σανίδες, ροδάκια και trucks, τα πάντα είναι πλήρως customisable επάνω στο avatar, με τις επιλογές και τους συνδυασμούς να είναι πραγματικά αμέτρητοι. Ανάλογα κινείται η παραμετροποίηση και στα εξωτερικά χαρακτηριστικά του χαρακτήρα, όπως μαλλιά, χρώμα δέρματος, τατουάζ κ.ο.κ.

Η τόσο μεγάλη προαναφερθέντα δεν είναι τυχαία, ούτε βρίσκεται εκεί για να γεμίσει τρύπες. Είναι προφανές ότι για τους δημιουργούς βασικό ρόλο για το παιχνίδι παίζει το στυλ και η αισθητική -όπως και για το ίδιο το άθλημα εδώ που τα λέμε. Ο τρόπος που ρολλάρετε, το ντύσιμό σας, οι αλληλουχίες των κόλπων, οφείλουν να είναι “cool” αν θέλετε να αντιληφθείτε πλήρως το μενταλιτέ του παιχνιδιού. Το παν είναι η ροή, το αρμονικό δέσιμο του χαρακτήρα με το περιβάλλον του μέσω της θεαματικής χορογραφίας του επάνω σε ένα κομμάτι ξύλο. Τίποτα δεν είναι επιτηδευμένο, ή και αν είναι, αυτός ήταν ο στόχος του εξ αρχής.

Άλλωστε η αισθητική και ο σχεδιασμός του παιχνιδιού είναι το δεύτερο μεγάλο selling point του. Η σειρά αφήνει πίσω της την pixel-ωτή αισθητική των δύο προηγούμενων κεφαλαίων της και δίνει της θέση της σε μια σχεδίαση “κινουμένων σχεδίων”, με έντονα χρώματα και απλές γραμμές στον σχεδιασμό. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό και ακόμα και αν κάποιος αισθητικά δεν κυμαίνεται σε αυτό το “easy-going mellow” καλλιτεχνικό ρεύμα που ακολουθεί το παιχνίδι, τόσο στον οπτικό όσο και στον μουσικό τομέα του, δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι είναι άρτια και προσεκτικά σχεδιασμένο.

Μάλιστα, ο σχεδιασμός δίνει και μια ψευδαίσθηση 3D οπτικής στο παιχνίδι, επιτρέποντας την κίνηση και στον τρίτο άξονα σε ορισμένες περιπτώσεις. Πρακτικά, δηλαδή, ο παίκτης μπορεί να κινηθεί και κατά πλάτος όταν η πίστα το επιτρέπει (με το πάτημα ενός κουμπιού) συνήθως για να επιλέξει τον ένα από τους δύο βασικούς άξονες της πίστας που χωρίζεται.

Δυστυχώς, τον καλοσχεδιασμένο κόσμο του το OlliOlli World δεν τον αξιοποιεί και σε βαθμό σεναρίου, με τον παίκτη να βρίσκεται στον κόσμο της Radlandia προσπαθώντας να γίνει ο επόμενος skate wizard και να επικοινωνήσει με τους θεούς του skate στην Gnarvana. Ο διάλογοι είναι άχαροι και διεκπαιρεωτικοί, σε βαθμό που από τη μέση και μετά το κουμπί του skip θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος. Δεν γνωρίζουμε πόσο ανάγκη έχει ένα τέτοιου είδους παιχνίδι κάποιο καλογραμμένο σενάριο και μια πλοκή, αλλά εφόσον η ομάδα μπήκε στον κόπο να δημιουργήσει έναν αξιοπρεπέστατο κόσμο, με ξεχωριστά σχεδιασμένους χαρακτήρες και περιβάλλοντα, είναι κρίμα να υστερεί σε αυτό το κομμάτι.

Εν κατακλείδι, το OlliOlli World διατηρεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τους προκατόχους του, που τα καθιστούσαν ως τα ιδανικά chillout mindless παιχνίδια για να σκοτώνεις το χρόνο σου, ακούγοντας το αγαπημένο σου podcast καθώς ρολλάρεις σε δύσκολα συμπαγή κλειστά levels, ενώ παράλληλα έχει καταφέρει να προσδώσει και μια ακόμα πιο απαιτητική, σύνθετη και “εξειδικευμένη” φύση για όσους επιθυμούν ένα πεδίο ανταγωνισμού και πρόκλησης μέσω πολυποίκιλων rewards. Όμορφο οπτικά και με αξία επανάληψης, καταφέρνει να κάνει ένα μικρό ακόμα βηματάκι για τη σειρά, αφήνοντας ακόμα πιο λίγα πράγματα να ζηλέψει από οποιονδήποτε “μεγάλο” εξομοιωτή skateboard.

Το OlliOlli World κυκλοφορεί από τις 8/2/22 για PS5, PS4, PC, Switch, Xbox Series και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το Xbox Series με review code που λάβαμε από την Roll7.

The post OlliOlli World | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα