Ice Age: Scrat's Nutty Adventure - Review

Φτιαγμένο για παιδιά.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από μια συζήτηση που είχε ο υπογράφων με τον Λάμπρο Δημακόπουλο, όταν ο Λάμπρος ζήτησε πληροφορίες “για παιδικά παιχνίδια του PS4, κατάλληλα για το ανιψάκι του”. Καθώς ψάχναμε για τέτοια παιχνίδια, που ο υπογράφων έτσι και αλλιώς συχνά αναζητεί για το δικό του νεαρό τέκνο, έγινε για μια ακόμα φορά η διαπίστωση ότι τέτοια παιχνίδια, movie tie-ins, απλοϊκά παιχνιδάκια,

εύκολα platformers, χωρίς πολλές απαιτήσεις και πολύπλοκο σχεδιασμό, όπως τα βλέπαμε να έρχονται κατά δεκάδες στην εποχή του PlayStation και του PlayStation 2, δεν κυκλοφορούν πια τόσο συχνά σε κονσόλες και PC (τα tablets είναι πια το λαμπρό πεδίο δράσης των παιχνιδιών αυτής της κατηγορίας). Έτσι, όταν τέτοια προϊόντα βρίσκουν το δρόμο τους προς το GameOver, αμέσως τους δίνουμε μια παραπάνω σημασία, μήπως και με την παρουσία τους καταφέρουν να κλείσουν κάποιο κενό.

Το Ice Age: Scrat's Nutty Adventure είναι, βεβαίως, ένα παιχνίδι βασισμένο στη διάσημη κινηματογραφική σειρά των Blue Sky Studios, που έχει ως πρωταγωνιστή τη διασημότερη και πιο κωμική φιγούρα που έχει εμφανιστεί σε αυτήν την κινηματογραφική σειρά, τον προϊστορικό σκίουρο Scrat. Δημιουργημένο από την ομάδα Just Add Water, μια ομάδα με μικρό βιογραφικό, που ειδικεύεται κυρίως σε ports, το Scrat's Nutty Adventure “παίζει” με όση περισσότερη ασφάλεια και εντός του πλαισίου ενός παιδικού παιχνιδιού θα μπορούσε, προσφέροντας μια 3D platforming εμπειρία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα ενός παίκτη ηλικίας 4 με 8-9 ετών.

Από ένα σημείο και έπειτα, ο Scrat θα πρέπει να “καθαρίζει” το δρόμο του από καβούρια, σκαθάρια ή άλλα έντομα που εμποδίζουν την πρόοδό του.

Το Scrat's Nutty Adventure είναι σχεδιασμένο με μια λογική βγαλμένη από τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, θέτοντας τον παίκτη σε έναν τρισδιάστατο κόσμο, με διακριτά επίπεδα, μέσα στα οποία ο Scrat πρέπει να περιηγηθεί και να βρει την έξοδο, συλλέγοντας στην πορεία πετράδια, αντιμετωπίζοντας εχθρούς, βρίσκοντας μυστικά και collectibles και, σε περιπτώσεις, αντιμετωπίζοντας κάποιο boss. Όλα είναι δομημένα “by the numbers”, ακολουθώντας με ευλάβεια ένα κλασικό platforming game design χωρίς πειραματισμούς και τολμηρές αποφάσεις. Πολύ απλά, ο Scrat κινείται στο χώρο, συλλέγει shards, πηδάει, στριφογυρίζει για να εξοντώνει εχθρούς, τελειώνει το επίπεδο και πάμε πάλι από την αρχή.

Αν όλα αυτά ακούγονται βαρετά και παρωχημένα σε έναν έμπειρο παίκτη, αυτό συμβαίνει γιατί έτσι είναι. Το παιχνίδι της Just Add Water, όμως, δεν σχεδιάστηκε για αυτόν. Για ένα μικρό παιδί, όπου η εμπειρία του με τα games είναι ελάχιστη, αυτό το παιχνίδι είναι ιδανικό “entry point”, με τον απλό χειρισμό του Scrat, τις πανεύκολες μάχες (που όμως τείνουν να γίνουν πολύ βαρετές ακόμα και για παιδιά), συνεχή checkpoints που σε περίπτωση “θανάτου” (με εισαγωγικά, γιατί Game Over σε αυτό το παιχνίδι δεν υπάρχει) επαναφέρουν τον Scrat σε πολύ κοντινό σημείο από εκεί που έπεσε ή έχασε μια μάχη, και, τέλος, μια υποψία “metroidvania”. Αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ποικιλία στο gameplay, διασώζοντάς το από το να γίνει απίστευτα βαρετό μετά την πρώτη ώρα.

Το καλό στοιχείο του gameplay έχει να κάνει με το platforming, που είναι εύκολο, ευχάριστο και ακριβές, υποβοηθούμενο από το εξαιρετικό animation του πρωταγωνιστή.

Ο Scrat αποκτά στην πορεία νέες δυνάμεις, όπως το διπλό άλμα, αλλά και τη δυνατότητα να εξαπολύεται μέσα από ενεργειακά δαχτυλίδια (ναι, ενεργειακά δαχτυλίδια στην εποχή των παγετώνων -κάτι που εξηγείται από το “σενάριο” βέβαια) ενώ μπορεί να πετά πέτρες και βελανίδια σε διάφορα σημεία (αγάλματα, διακόπτες) για να ανοίγει πόρτες ή να λύνει απολύτως βασικούς γρίφους. Αν προσθέσουμε σε αυτά και το γεγονός πως το παιχνίδι περιλαμβάνει ένα κεντρικό hub, τον Forgotten Temple, από όπου γίνονται οι εφορμήσεις μας στον κόσμο, βλέπουμε ότι υπάρχει τελικά μια σχετική ποικιλία στο σχεδιασμό, που χωρίς ποτέ να γίνεται πολύπλοκη και δυσνόητη, καταλήγει να είναι απολύτως κατάλληλη για το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Στα του gameplay, το Ice Age: Scrat's Nutty Adventure έχει ένα λαμπρό και ένα μελανό στοιχείο. Το καλό στοιχείο του gameplay έχει να κάνει με το platforming, που είναι εύκολο, ευχάριστο και ακριβές, υποβοηθούμενο από το εξαιρετικό animation του πρωταγωνιστή. Το μελανό σημείο είναι η μάχη του. Από ένα σημείο και έπειτα, ο Scrat θα πρέπει να “καθαρίζει” το δρόμο του από καβούρια, σκαθάρια ή άλλα έντομα που εμποδίζουν την πρόοδό του. Αυτές οι μάχες γίνονται μέσα από ένα απολύτως βασικό σύστημα επίθεσης, μέσω του οποίου ο Scrat στριφογυρίζει ή πηδά προς το έδαφος και χτυπά τους εχθρούς. Το δυσάρεστο είναι ότι τα χτυπήματα δεν έχουν καθόλου “βάρος” και ικανοποιητικό hit box, με αποτέλεσμα οι μάχες να γίνονται αγγαρεία, αφού δεν απαιτούν καμία τακτική.

Το art direction είναι απολύτως πιστό στις ταινίες και, σε γενικές γραμμές, άρτιο.

Όλα αυτά διεξάγονται σε έναν αρκετά μεγάλο σε εύρος κόσμο, με όμορφα γραφικά, ικανοποιητικό αριθμό από εχθρούς και μια σχετική ποικιλία στο περιβάλλον. Το art direction είναι απολύτως πιστό στις ταινίες και, σε γενικές γραμμές, άρτιο, όμως υπάρχουν δύο σημαντικά τεχνικά προβλήματα που εμφανίζονται σε περιπτώσεις. Το πρώτο έχει να κάνει με την ραγδαία πτώση του frame rate όταν το παιχνίδι προσπαθεί να σχεδιάσει μια ανοιχτή περιοχή με έντονη βλάστηση, σημείο όπου η μηχανή πραγματικά “γονατίζει”. Ευελπιστούμε σε ένα διορθωτικό patch, που σίγουρα όμως δεν θα καταφέρει να διορθώσει την κάμερα, η οποία σε σημεία δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Αυτό δεν συμβαίνει συχνά, δεν είναι κάτι που καταστρέφει το παιχνίδι, αλλά η ρύθμισή της με τον δεξιό αναλογικό μοχλό είναι σε σημεία άκρως απαραίτητη.

Τελικά έχουμε ένα παιχνίδι που εκτιμούμε ότι διεκδικεί και τελικά κερδίζει με την αξία του μια θέση στην αγορά. Εκτός του ότι καλύπτει ένα σημαντικό κενό, το Ice Age: Scrat's Nuty Adventure είναι και ένα παιχνίδι καλοφτιαγμένο, ιδανικά σχεδιασμένο για μικρά παιδιά, με ικανοποιητική διάρκεια (περίπου 5 ωρών) και ευχάριστο gameplay, που θα κρατήσει καλή συντροφιά στα μικρά σας.

Το review για το Ice Age: Scrat's Nutty Adventure βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS4.

pcps4xbox oneswitch
Keywords
Τυχαία Θέματα