Grand Theft Auto V (PS5) | Review

Σας ζηλεύουμε! Εσάς τους ελάχιστους που για οποιοδήποτε λόγο δεν έχετε παίξει 10 χρόνια τώρα το Grand Theft Auto V, πραγματικά σας ζηλεύουμε. Αν δε, ανήκετε και στο υποσύνολο του υποσυνόλου αυτού, που είναι και κάτοχοι κονσόλας νέας γενιάς, τότε σας έχουμε καλά νέα. Το Grand Theft Auto V, με 10€ κόστος, είναι μια από τις καλύτερες αγορές που μπορείτε να κάνετε αυτή τη χρονιά. Δεν πρέπει να είστε και πάρα πολλοί, αλλά το τρελοκομείο

του Los Santos βρίσκεται στην καλύτερη του κατάσταση και σας περιμένει να οργώσετε τα offline και online χωράφια του. Μπορείτε βέβαια και να περιμένετε, γιατί κρίνοντας από τη λογική της Rockstar δεn είναι απίθανο το δούμε και στο “PlayStation 5 Pro” ή στο “PlayStation 6”.

To να μπούμε σε πολύ τεχνικές λεπτομέρειες και να αναλύσουμε σε ποια σημεία, σημαντικά ή όχι και τόσο, έχουμε βελτίωση είναι ανούσιο. Υπάρχουν δεκάδες βίντεο όπου γίνεται hands on σύγκριση μεταξύ των διαφόρων εκδόσεων του GTA V και μπορείτε πολύ εύκολα να δείτε τις όποιες αλλαγές με πολύ πιο πρακτικό τρόπο. Εδώ θα αναφέρουμε τις πολύ βασικές αλλαγές, όπως την ύπαρξη τριών modes στις επιλογές γραφικών, τη Fidelity, την Performance και την Performance RT.

Η πρώτη επενδύει στις ψηλότερες αναλύσεις και το Ray Tracing, η δεύτερη στα ακατέβατα frames και η τρίτη κάθεται ακριβώς στο “sweet spot”, παίρνοντας τα καλύτερα στοιχεία και από τους δύο κόσμους. Δεδομένης της ιπποδύναμης του PlayStation 5 και της ηλικίας του παιχνιδιού οι δύο επιλογές που συγκρούονται είναι η πρώτη και η τρίτη, με το «Performance RT» να κερδίζει στο τέλος, γιατί τα 60 frames κατά τη γνώμη μας είναι πιο σημαντικά σε έναν τέτοιο τίτλο. Από τη μία έχουμε όλα τα καλούδια από το ρετούς του παιχνιδιού, από την άλλη δεν έχουμε το μειωμένα frames του «Fidelity» σε «μπουκωμένα» από στοιχεία περιβάλλοντα.

Πολύ σημαντική είναι η μείωση των χρόνων φόρτωσης του παιχνιδιού και του διαστήματος που χρειάζεται να περάσουμε από χαρακτήρα σε χαρακτήρα, ενώ τα βελτιωμένα μενού πλοήγησης και ο καθαρότερος χάρτης αποστολών, ειδικά στο online mode, είναι μια ποιοτική αλλαγή, που κάνει τη ζωή του παίκτη αρκετά πιο εύκολη. Τώρα, βέβαια, γιατί αυτές οι «μικροαλλαγές» δεν πέρασαν και στην προηγούμενη γενιά, είναι από τα πράγματα που όσο τα σκεφτόμαστε νευριάζουμε. Καταλαβαίνουμε πως θέλουν να κάνουν την επένδυση στη καινούρια έκδοση όσο πιο θελκτική, αλλά αλλαγές που σχετίζονται με UI και Menus θα έπρεπε να είναι cross-gen.

H αξιοποίηση των «hαptic triggers» και του «adaptive feedback» (αν δεν είστε κάποιος “περίεργος”, σαν τον -αγαπημένο κατά τα άλλα- Αλέξανδρο Μιχαλιτσιάνο) λειτουργούν υπέροχα και δίνουν αυτό το έξτρα βάρος στον χειρισμό και την αίσθηση ρεαλισμού. Μάχες, οδήγηση, περιήγηση έχουν αυτό το ωραίο «τσίμπημα» που προσφέρει το DualSense και είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες προσθήκες.

Είναι πραγματικά δύσκολο να γράψουμε κάτι πρωτότυπο για έναν τίτλο που τον αναλύσαμε και τον κουβεντιάσαμε εξοντωτικά τα τελευταία χρόνια και το μόνο που μένει είναι να δούμε τη λογική πίσω από μια τέτοια κυκλοφορία. Η Rockstar, λοιπόν, έχοντας ένα κοφτήρι χρημάτων (που ίσως ούτε η ίδια το περίμενε) κάνει ακόμα μια κίνηση να απομυζήσει μέχρι και την τελευταία σταγόνα χυμού που έχει να προσφέρει αυτό το εσπεριδοειδές. Είναι μια κυκλοφορία κομμένη και ραμμένη για να φέρει ακόμη περισσότερο κόσμο στο online.

Από το εισαγωγικό tab, που σε πηγαίνει πρώτα στο online, στο 1 εκατομμύριο για κάθε μήνα στου κατόχους PS Plus για 3 μήνες και στο νέο Career Builder (για παλιούς και νέους χρήστες) με το αρχικό έμβασμα, είναι μια μεθοδική προσπάθεια να εντάξει καινούριους παίκτες και να επαναφέρει παλαιότερους σε αυτή την καλοστημένη monetised μπίζνα που λέγεται GTA V online και τη καινούρια συνδρομητική GTA +. Υπάρχει κάτι “de jure” κακό σε αυτό; Όχι, δε μπορείς να κατηγορήσεις κάποια εταιρία που επενδύει σε κάτι που τις έχει αποφέρει τόσο χρήμα, που θα γέμιζε το θησαυροφυλάκιο του Σκρουτζ Μακντακ, και θέλει να συνεχίσει να κόβει.

Από την άλλη βέβαια, το βρίσκουμε λίγο κουραστικό σαν παίκτες (όχι online πελάτες) να υποκρινόμαστε ότι αυτή η κυκλοφορία είναι κάτι περισσότερο από αυτό που αναφέραμε. To GTA V είναι ένα παιχνίδι δεκαετίας, και όσο αριστουργηματικό και να είναι, και τα χρόνια του τα δείχνει και δεν έχει να προσφέρει και τίποτα φρέσκο στο single player. Χωρίς να θέλoυμε να αδικήσουμε το παιχνίδι, όταν η ίδια η εταιρία με το Red Dead Redemption 2, ανέβασε τον πήχη των open world παιχνιδιών σε επίπεδα ακόμη υψηλοτέρα, το να ξαναγυρίσουμε σε ένα GTA V (το οποίο έχουμε αποθεώσει) και να φάμε ξαναζεσταμένο φαΐ με λίγο βελτιωτικό MSG μέσα δεν έχει και πολύ γούστο.

Δεν βρίσκουμε το GTA V παρωχημένο, αλλά το content του το έχουμε παίξει τόσες φορές, που θα θέλαμε να υπάρχει έστω μια νέα ιστορία μέσα για να μας ξανακερδίσει το Los Santos. Δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της εταιρίας και δεν βλέπουμε να έρχεται σύντομα και το GTA VI, οπότε υπομονή.

Έτσι, για εσάς του λίγους τυχερούς που δεν το έχετε δει ακόμα, ορμήστε, μιας και είναι και η καλύτερη έκδοσή του ως τώρα (μέχρι την επόμενη). Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχουν σοβαρά θέλγητρα για την αγορά του, και αν δε σας τραβάει το online κομμάτι του παιχνιδιού, μπορείτε να παραμείνετε στις εκδόσεις που έχετε ήδη αγοράσει.

Το Grand Theft Auto V στην έκδοσή του για τα PS5 και Xbox Series X/S κυκλοφορεί από τις 15/3/22. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5 με review code που λάβαμε από τη CD Media.

The post Grand Theft Auto V (PS5) | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα