Forgotton Anne

Princess Anne.

Ας ξεκινήσουμε από το εμφανέστατα δυνατότερο κομμάτι του τίτλου, το οποίο προδίδουν και οι εικόνες του review μας. Φυσικά, μιλάμε για την anime αισθητική, έντονα εμπνευσμένη από τις δημιουργίες του μοναδικού Studio Ghibli. Προφανώς δεν μιλάμε για εφάμιλλη ποιότητα, καθώς θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο μία νέα ομάδα να φτάσει το ταλέντο ενός στούντιο με πολυετή εμπειρία και ποικίλες παραγωγές, εντούτοις,

δεν είναι διόλου αμελητέο επίτευγμα όταν η δουλειά σου καταφέρνει να προσεγγίσει, έστω και από κάποια απόσταση, τους καλύτερους ενός τομέα. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν μιλάμε για την απόδοση αυτής της τεχνοτροπίας σε ένα διαφορετικό μέσο.

Η ολιγομελής ThroughLine Games, εκ Δανίας ορμώμενη, μπορεί να έχει τις πλάτες ενός publisher του βεληνεκούς της Square Enix, δεν παύει όμως να αξίζει τα εύσημα για την ποιοτικότατη δουλειά που έφερε εις πέρας, κυρίως λόγω του οπτικού τομέα της. Η δισδιάστατη platform φύση του τίτλου της δείχνει να ταιριάζει γάντι στην anime αισθητική, κάτι που γίνεται ακόμα πιο εμφανές όταν παρακολουθούμε τις ομαλότατες εναλλαγές μεταξύ των σύντομων cutscenes και της επιστροφής στο χειρισμό της Anne. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Αν και η πρώτη εικόνα δε γινόταν παρά να προδώσει την άντληση της έμπνευσης από τις δουλειές της ομάδας του Hayao Miyazaki, δεν αργεί να φανεί και η επιρροή από την Pixar μέσα από το σεναριακό ντύσιμο του Forgotton Anne (η επιλογή της λέξης “Forgotton” μάλλον αποτελεί λίγο άστοχη παραλλαγή της λέξης προκειμένου να προσδώσουν μία χροιά Ανατέλλοντος Ήλιου στον τίτλο...). Η ιστορία του παιχνιδιού διαδραματίζεται στον φανταστικό κόσμο του Forgotten Land (Κόσμος των Ξεχασμένων) όπου βρίσκουν το σπίτι τους όλα τα ξεχασμένα αντικείμενα του δικού μας κόσμου, τα λεγόμενα Forgotlings.

Φυσικά μιλάμε για αντικείμενα που σε αυτόν τον φαντασιακό κόσμο είναι έμβια και ακολουθούν τις δικές τους, καθημερινές ρουτίνες. Παπούτσια, κάλτσες άνευ ζευγαριού, λαμπατέρ, ψυγεία και δεκάδες άλλα, ξεχασμένα από τους ιδιοκτήτες τους, αντικείμενα παρελαύνουν από μπροστά μας, ερχόμενα στη ζωή με τον ευφάνταστο σχηματισμό στόματος και ματιών μέσα από τα, πρότερα, άψυχα χαρακτηριστικά τους. Οι μόνοι ανθρώπινοι χαρακτήρες βρίσκονται στα πρόσωπα του ηγετικού Bonku, ενός γηραιού χαρακτήρα, που έχει ως κύριο σκοπό του τη δημιουργία της λεγόμενης γέφυρας "Ether", μίας κατασκευής που θα καταφέρει να ενώσει τον πραγματικό κόσμο με το Forgotten Land, επιτρέποντας έτσι σε όλα τα Forgotlings να επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες τους.

Ο έτερος ανθρώπινος χαρακτήρας δεν είναι άλλος από την νεαρή Anne, μία ηρωίδα με ιδιαίτερα μεγάλη δύναμη στα χέρια της, ούσα βασική υπεύθυνη για την αστυνόμευση του μαγικού αυτού κόσμου, επιβάλλοντας την τάξη χάρη στη συσκευή arca, που της επιτρέπει να μεταχειρίζεται το anima, τη μαγική ύλη, δηλαδή, που δίνει πνοή στα Forgotlings αλλά και σε κάθε μορφής μηχανικές κατασκευές.

Η ιστορία ξεκινάει όταν ορισμένα Forgotlings, μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, εκτελέσουν αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις, με σκοπό να καταστρέψουν το χτίσιμο της γέφυρας Ether. Όπως είναι φυσικό, η Anne θα προσπαθήσει να εξαρθρώσει τη σπείρα των τρομοκρατών, μία υπόθεση που βέβαια θα αποδειχθεί πιο περίπλοκη απ’ ό,τι δείχνει αρχικά. Η αλήθεια είναι ότι οι ανατροπές θα φανούν από χιλιόμετρα, ιδίως σε όσους έχουν την ελάχιστη εμπειρία με τη θεματική από παιχνίδια ή ταινίες. Παρόλα αυτά, καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον χάρη στον εκκεντρικό κόσμο, που είναι γεμάτος από ομιλώντα αντικείμενα, αλλά και την καλοστημένη πορεία της Anne προς το άνοιγμα των ματιών της σε μία κοινωνία που είναι περισσότερο περίπλοκη σε σχέση με όσα έμαθε μονομερώς μέσα από τη θέση του ισχυρού.

Όπως συμβαίνει και σε ορισμένα από τα πιο ολοκληρωμένα animations που καταπιάνονται με φανταστικούς κόσμους, έτσι κι εδώ δεν λείπουν οι συμβολισμοί και οι παραλληλισμοί, με την περίπτωση του Forgotton Anne να αφορά στην κυνική αντιμετώπιση των κατώτερων τάξεων ως μηχανικά, εργατικά γρανάζια, που εδώ αποτυπώνονται με έναν ιδιαίτερα κυριολεκτικό τρόπο μέσω των Forgotlings. Η Anne δεν θα αργήσει να έρθει αντιμέτωπη με τις δικές της προκαταλήψεις, ώστε να καταφέρει να αφαιρέσει τις παρωπίδες της και να αντιληφθεί τους πραγματικούς σκοπούς που εξυπηρετεί κάθε ομάδα των δύο άκρων.

Αν και ο χαρακτήρας της δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής στα αρχικά στάδια, έχοντας έναν ιδιαίτερο αλαζονικό και bullying χαρακτήρα -έστω και αν δεν το αντιλαμβάνεται η ίδια- στην πορεία έρχεται η, μάλλον προβλέψιμη είναι η αλήθεια, αλλαγή του χαρακτήρα της μέσω διαφόρων αποκαλύψεων, αλλάζοντας τελικά θετικά την προσωπικότητά της. Στο σύνολό της η ουσία της ιστορίας μπορεί να μην είναι πρωτόγνωρη, δεν παύει όμως να αποδίδεται αρκετά καλά, με τη φύση αυτού του μυθικού κόσμου να λειτουργεί σε απόλυτη αρμονία με το μήνυμα που θέλει να περάσει. Στο σεναριακό οικοδόμημα βοηθάει επίσης η αρκετά καλή δουλειά των ηθοποιών που αποδίδουν κατάλληλα τον ιδιόμορφο πληθυσμό της Forgotten Land, αν και δεν λείπουν ορισμένες αστοχίες, ευτυχώς όσον αφορά κάποιους δευτερεύοντες χαρακτήρες.

Αρκετά καλή δουλειά έχει γίνει και στην επιλογή των αποκρίσεών μας στους διαλόγους, καθώς αρκετές από τις επιλογές πλάθουν σε αισθητό βαθμό το χαρακτήρα της Anne, επηρεάζοντας παράλληλα διάφορα τεκταινόμενα σε βάθος χρόνου. Αυτές οι επιλογές αποτελούν μία όμορφη πινελιά στον αντίκτυπο που έχει η Anne στη ζωή των Forgotlings, αν και δεν θα πρέπει να περιμένετε δραματική αλλαγή της πορείας της.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η Anne έχει τη δυνατότητα να μεταχειρίζεται το anima, μία ικανότητα που δίνει πρόσφορο έδαφος σε διάφορους περιβαλλοντικούς γρίφους. Οι περισσότεροι εξ αυτών απαιτούν την κατάλληλη μεταχείριση του anima και σωστή καθοδήγησή τους μέσα από διαφόρους αγωγούς, ώστε να ανοίγουμε πύλες ή να θέτουμε σε κίνηση μηχανές. Ο βαθμός δυσκολίας των γρίφων είναι αρκετά μικρός και αρκεί ένας μικρός πειραματισμός προτού ξεπεραστεί το επόμενο εμπόδιο. Οι γρίφοι συνοδεύουν ικανοποιητικά την πορεία της Anne, συνάδοντας επίσης με την ιδιαίτερη ικανότητα που έχει στην μεταχείριση του anima. Συνοδευτικό χαρακτήρα έχει και το platform κομμάτι του τίτλου, καθώς τα κάθε λογής άλματα δεν έχουν κάποιον ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας. Σημειωτέων εδώ ότι το σύστημα μάχης απουσιάζει πλήρως, κάτι βέβαια που δεν θεωρούμε αρνητικό σε καμία περίπτωση, δεδομένου ότι θα φάνταζε παράταιρο σε μία σεναριακή δομή που ουδόλως το επιτάσσει.

Η οθόνη του game over απουσιάζει ολοκληρωτικά, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να χάσει τη ζωή της η Anne ή να βρεθεί σε αδιέξοδο. Ακόμα και αν πέσει από ψηλά σημεία, τα μηχανικά φτερά που έχει στην πλάτης της, ένα εξάρτημα που τη βοηθάει να εκτελεί άλματα σε μεγάλες αποστάσεις, επιβραδύνουν ακαριαία την πτώση της. Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια αισθητή πρόκληση στο platform κομμάτι, ο χειρισμός της Anne παραμένει απολαυστικός χάρη στα προσεγμένα animations που φέρνουν άμεσα εικόνες στο μυαλό ηρωίδες από anime. Στην περίπου επτάωρη περιπέτεια της Anne πραγματικά δεν κουραστήκαμε σε κανένα σημείο να βλέπουμε την κίνησή της στο χώρο, σε συνδυασμό μάλιστα με τη σεβαστή ποικιλία που υπάρχει στα περιβάλλοντα.

Το αστικό περιβάλλον της Forgotten Land είναι σχεδιασμένο με λεπτομέρεια, δίχως να κρύβει τις έντονες επιρροές από την τεχνοτροπία των –σωστά το μαντέψατε- anime, μεταχειριζόμενο αρκετές τις σκιές και τους φωτισμούς για ορισμένες ιδιαίτερα όμορφες σκηνές. Παρόλα αυτά, υπάρχει μία παραφωνία όταν σε ορισμένα σημεία δεν είναι πάντα εμφανές ποιο κομμάτι του περιβάλλοντος θεωρείται background, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβανόμαστε απευθείας πότε υπάρχει αδιέξοδο μπροστά μας ή πότε ένα άλμα θα μας οδηγήσει σε κάποια οροφή ή στο κενό... Αυτές οι περιπτώσεις, ευτυχώς, δεν είναι πολλές, ενώ και η απουσία game over, όπως αναφέραμε, βοηθάει ώστε να αποφεύγεται ο εκνευρισμός.

Εν κατακλείδι, το Forgotton Anne αποτελεί μία σαφέστατα αξιέπαινη πρώτη προσπάθεια της ThroughLine Games, η οποία κατάφερε να φέρει εις πέρας τη δημιουργία ενός platform παιχνιδιού που παραπέμπει αβίαστα σε anime. Αναμφίβολα δεν φτάνει την ποιότητα των αμιγώς anime παραγωγών, αλλά θα είμασταν αδίκως αυστηροί αν δεν αναγνωρίζαμε πως το τελικό αποτέλεσμα αποδίδει έναν σαφέστατα όμορφο και πρωτόγνωρο οπτικό τομέα, τουλάχιστον για το είδος των platformers.

Θα περιμένουμε με ανυπομονησία την επιστροφή της δανέζικης ομάδας σε anime ύφους παραγωγή, προσβλέποντας σε εμπλουτισμό του gameplay, που θα έχει πλέον επίπεδο ποιότητας εφάμιλλο του οπτικού.

pcps4xbox one
Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game Over