Earth Atlantis

Στο βυθό φωτισμένα άρματα.

Άλλο ένα καταστροφικό σενάριο - και άκρως γοητευτικό – φαίνεται να έχει γίνει πραγματικότητα. Η ανθρωπότητα, όπως τη γνωρίζουμε, έχει εξαφανιστεί, με το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας να έχει καλυφθεί από τεράστιους ωκεανούς. Ολόκληρες πόλεις έχουν μετατραπεί σε υποθαλάσσια σιωπηλά νεκροταφεία, ξεχασμένα μνημεία ενός χαμένου πολιτισμού. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, τεράστιες ρομποτικές μηχανές έχουν αντικαταστήσει τα οργανικά όντα του βυθού και κατοικούν πλέον στη θάλασσα. Κόντρα σε αυτά, ένα μικρό ηρωικό υποβρύχιο ξεκινά για να…εμ… βασικά απλά να κάνει

σουρωτήρι ό,τι κυκλοφορεί σε ακτίνα 200 μέτρων.

Το Earth Atlantis είναι ένα 2D, side scrolling shoot-em-up, σε ένα στυλ πολύ γνώριμο και με μια συνταγή επίσης πολύ γνώριμη. Οι παίκτες κυβερνούν το υποβρύχιό τους, ξερνούν αδιακρίτως σφαίρες και τορπίλες ασταμάτητα προς κάθε κατεύθυνση, μαζεύουν power-ups και αναβαθμίσεις και σκοτώνουν τα bosses, ανοίγοντας δρόμο για να προχωρήσουν βαθύτερα σε νέα περιβάλλοντα. Θα θέλαμε πολύ να κάνουμε κάποια πιο πλούσια περιγραφή του gameplay, αλλά πραγματικά δεν υπάρχει κάτι περισσότερο που μπορεί να ειπωθεί.

Είναι μια δοκιμασμένη συνταγή, λειτουργική και εκάστοτε διασκεδαστική, αλλά κουράζει πολύ γρήγορα και δεν κάνει προσπάθειες να σπάσει τη μονοτονία του να σκοτώνουμε άπειρα μεταλλικά ψάρια μέχρι το επόμενο boss. Δεν υπάρχει κυριολεκτικά τίποτα περισσότερο από το «συλλέγω τα power-ups, σκοτώνω το boss, προχωράω, επαναλαμβάνω». Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του gameplay είναι τα boss fights, τα οποία έχουν διαφορετικές συμπεριφορές και μπορεί να είναι πιο βατά ανάλογα με την επιλογή υποβρυχίου, ενώ τεστάρουν περισσότερο τις ικανότητες των παικτών από τις υπόλοιπες, αδιάφορες μάχες.

Στοιχείο εξερεύνησης επίσης ουσιαστικά δεν υπάρχει, πέρα από ορισμένους μικρούς λαβύρινθους, οι οποίοι είναι περισσότερο διαδικαστικοί παρά προσφέρουν πρόκληση, ενώ τα πολλά ανούσια αδιέξοδα κουράζουν χωρίς λόγο. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν καθόλου εκπλήξεις στο σχεδιασμό των περιβαλλόντων και καμία κρυμμένη περιοχή ή κάποιου είδους παζλ, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι έχουμε να κάνουμε με απρόσωπες αρένες. Ευχάριστη πινελιά είναι η δυνατότητα να ξεκλειδώσουμε και να επιλέξουμε διαφορετικά υποβρύχια, τα οποία έχουν ξεχωριστές ιδιότητες, οι οποίες είναι πιο αισθητές στο επιθετικό τους οπλοστάσιο.

Το πιο δυνατό κομμάτι του Earth Atlantis και αυτό που τραβάει περισσότερο τα βλέμματα είναι αδιαμφισβήτητα η όμορφη απεικόνιση, με την αισθητική ξεθωριασμένου χάρτη. Τα γραφικά δίνουν μια ευχάριστη αίσθηση ότι είναι ζωγραφισμένα στο χέρι, και είναι αυτά που δίνουν μια ξεχωριστή ταυτότητα στο παιχνίδι, με εκάστοτε εμπνευσμένα background να αχνοφαίνονται στο βάθος όπως το Άγαλμα της Ελευθερίας ή αρχαιοελληνικού τύπου ναούς.

Δυστυχώς, όπως το υπόλοιπο παιχνίδι έτσι και αυτά δεν εξελίσσονται καθόλου και μετά από λίγο μοιάζουν μονότονα χρωματικά και αποστειρωμένα. Τέλος, υπάρχουν τρία επίπεδα δυσκολίας και δύο modes, τα Quest και Hunter, με το δεύτερο να θέτει χρονικά όρια. Γενικά, πάντως, ελάχιστοι είναι αυτοί που θα νιώσουν την ανάγκη να επιστρέψουν για να πάρουν κάποιο τρόπαιο ή να βελτιώσουν τους χρόνους τους, κάτι επάνω στο οποίο γενικά ποντάρουν τα παιχνίδια της κατηγορίας αυτής.

Πρόκειται σε γενικές γραμμές για ένα παιχνίδι που ό,τι έχει να δώσει το δίνει στα πρώτα 10 λεπτά και από εκεί και πέρα είναι απλά επαναλαμβανόμενες διαδικασίες χωρίς κανένα στοιχείο έκπληξης. Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που αναδεικνύεται στην έκδοση για κονσόλες, είναι ότι πρόκειται για μια από τις περιπτώσεις παιχνιδιών που μπορεί πράγματι να έχουν κάποια ομορφιά σε πιο «φορητές», pick-up-and-play καταστάσεις –π.χ. Switch-, αλλά χάνουν την οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα όταν μεταφέρονται σε μεγάλη οθόνη και καναπέ.

Το Earth Atlantis είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις, όπου δεν καταφέρνει να εντυπωσιάσει στο νέο αυτό περιβάλλον, διότι αυτά που κάνει θεωρούνται δεδομένα, και υπάρχει έντονος ανταγωνισμός με εκατοντάδες κυκλοφορίες που κάνουν ήδη καλύτερα ό,τι κάνει. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δίνει την εντύπωση πως βρίσκεται... έξω από τα νερά του (συγγνώμη).

To review βασίστηκε στην έκδοση του παιχνιδιού για το PS4.

ps4xbox one
Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game Over