Doom Eternal – Review (Switch)

Φορητός όλεθρος.

Χιλιοειπωμένη και πονεμένη ιστορία τα ports στο Nintendo Switch. Δεν ξεχνάμε βέβαια τα πέτρινα χρόνια του Wii U, όταν όλοι διαμαρτύρονταν που οι 3rd party κυκλοφορίες σπάνια εμφανιζόταν στην κονσόλα, με αποτέλεσμα η διαθέσιμη βιβλιοθήκη του να υπολείπεται κατά πολύ των PS3/ X360. H εμπορική επιτυχία του Switch

έχει αμβλύνει τους δισταγμούς των εταιριών, και έτσι, στη σχεδόν τετραετή πορεία του μηχανήματος, έχουμε δει πολλούς 3rd party τίτλους, με μερικούς όπως το Witcher 3 να μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν τεχνολογικό θαύμα, αν αναλογιστεί κανείς το χάσμα σε ιπποδύναμη της κονσόλας με τις υπόλοιπες πλατφόρμες.

Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές οι εκδόσεις αυτές αναγκαστικά υπολείπονται σε απόδοση και δεν έχουμε ακόμη καταλήξει 100% στην αξία και τη θέση αυτών των κυκλοφοριών. Σίγουρα είμαστε οπαδοί της ελευθερίας επιλογών και δεν ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί που δεν διαθέτουν άλλη κονσόλα. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που λόγω εργασίας ή καθημερινών συνηθειών έχουν βολευτεί με την φορητότητα του Switch – το μεγαλύτερο ατού της κονσόλας – και θέλουν να απολαύσουν όσο περισσότερους τίτλους σε αυτή τη μορφή.

Ο γράφων πιστεύει ακράδαντα ότι βασικότερος λόγος απόκτησης του Switch και επένδυσης στα παιχνίδια του είναι η απόλαυση των 1st party αριστουργημάτων και των ιδιαίτερων εμπειριών που αυτά προσφέρουν, η οποία μάλιστα ως τώρα συνδυάζεται και με εντυπωσιακές τεχνικές επιδόσεις, σε συνδυασμό με τα εκατοντάδες indies που ταιριάζουν σαν γάντι στη μικρή οθόνη του. Το port του Doom: Eternal ανήκει και αυτό στην κατηγορία των ports που είναι σχεδόν αδύνατον να διανοηθείς την ύπαρξή τους, τα καταφέρνουν περίφημα τηρουμένων των αναλογιών αλλά αν συγκριθούν με τις “κανονικές” εκδόσεις, υπολείπονται σχεδόν σε όλα και τελικά στη συνολική εμπειρία.

Διαβάστε το review για την αρχική έκδοση του Doom Eternal

Το port του παιχνιδιού το έχει αναλάβει η Panic Button, εταιρία που βρίσκεται πίσω και από τις αντίστοιχες κυκλοφορίες των Doom και Wolfenstein II: Τhe New Colossus και βετεράνος των ports γενικότερα. Τα σχόλια για το παιχνίδι το ίδιο είναι περιττά, μπορείτε να ανατρέξετε στο review του Σάββα Καζαντζίδη και απλά να αναφέρουμε ότι στη λίστα του γράφοντα για τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς που πέρασε, θα έχει υψηλότατη θέση.

Ο φρενήρης ρυθμός, η ταχύτητα, η δράση, η αλά Μetroid Prime εξερεύνηση και το μείγμα old school feeling με σύγχρονο gaming το κατέταξαν ως μια αλησμόνητη εμπειρία. Τηρουμένων των αναλογιών, η Panic Button τα κατάφερε περίφημα και μας παρέδωσε ίσως το καλύτερο FPS που μπορούμε να παίξουμε σε φορητή κονσόλα. Είναι όμως αυτό αρκετό; Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Tο Doom Eternal στο Switch παραμένει κορυφαίο παιχνίδι, και όποιος δεν το έχει δει σε άλλη πλατφόρμα θα εκπλαγεί με τα τεκταινόμενα επί της οθόνης.

Φυσικά, συμπεριλαμβάνεται η πλήρης εμπειρία, με όλα τα levels παρόντα. Όποιος προβεί σε αγορά μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, θα λάβει ως bonus το Rip & Tear Pack με διάφορα cosmetics και ένα master level ακόμα (ουσιαστικά ανασχεδιασμένο ένα level του campaign) και ολόκληρο το εξαιρετικό Doom64. Δυστυχώς, τα δύσκολα ports απαιτούν και δύσκολους τεχνικούς συμβιβασμούς. Η χαμηλότερη ανάλυση είναι το μικρότερο κακό. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί dynamic resolution για να κρατήσει σταθερά τα fps, αλλά ευτυχώς η συνεχής κίνηση που απαιτεί από τον παίκτη, αν θέλει να μείνει ζωντανός, κρύβει σε πάρα πολλές περιπτώσεις τη θολούρα και τα πιο άσχημα textures και το downgrade γίνεται εμφανές μόνο σε περιπτώσεις που ο παίκτης είναι ακίνητος σε κάποια ανοικτή περιοχή και παρατηρεί κάποιο μακρινό αντικείμενο ή εχθρό.

Από την άλλη, η ταχύτητα του παιχνιδιού παραμένει σταθερή στα 30 fps ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες και τα πιο γεμάτα με εχθρούς slayer gates, τόσο φορητά όσο και docked. Τα σταθερά fps είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα των προγραμματιστών και αναγκαία συνθήκη για τίτλο Doom, αλλά δυστυχώς αν κάποιος το έχει παίξει στα 60 fps του PS4/X1 ή στα ακόμα μεγαλύτερα των PC, δεν μπορεί με τίποτα να το δεχτεί. Άποψή μας είναι ότι η συγκλονιστική ταχύτητα του παιχνιδιού ευθύνεται για το 95% της συνολική εμπειρίας, και παίζοντας την έκδοση του Switch αισθανθήκαμε ότι παίζαμε σε slow motion. Είναι κρίμα κάποιος να στερηθεί την αληθινή εμπειρία του Doom Eternal και να μην δοκιμάσει και την έκδοση των ισχυρότερων μηχανημάτων, οπότε δύσκολα θα επιστρέψει πίσω.

Διαβάστε το review για το Serious Sam 4

Αυτή είναι λοιπόν η έκδοση του παιχνιδιού για το Switch. Όπως είπαμε ένα τεχνολογικό επίτευγμα, ένα συγκλονιστικό παιχνίδι και το καλύτερο φορητό FPS όλων των εποχών, το οποίο όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δυστυχώς δεν παραδίδει ισάξια εμπειρία με αυτή των υπόλοιπων εκδόσεων. Συστήνεται μόνο σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να το παίξουν αλλού (εκεί η αγορά κρίνεται ίσως και απαραίτητη) ή σε όσους θέλουν να ζήσουν την εμπειρία του Doom φορητά. Οι υπόλοιποι ας παίξουν ξανά και ξανά τις ισχυρότερες εκδόσεις. Όσο για το βαθμό, αν οι άλλες εκδόσεις παίρνουν για τον γράφοντα ακατέβατο 10, αυτή εδώ παίρνει…

To Doom Eternal κυκλοφορεί για PS4, PC και Xbox One από τις 20/3/20. Η έκδοση για το Switch έγινε διαθέσιμη στις 8/12/20. To review βασίστηκε σε review code που λάβαμε από την AVE.

The post Doom Eternal – Review (Switch) appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα