Cine-TV #141

Κινηματογραφικά/ τηλεοπτικά νέα και άποψη για το Joker.

Το πιο ενδιαφέρον νέο από την επικαιρότητα της περασμένης βδομάδας έρχεται από το trailer της καινούριας ταινίας του Guy Ritchie, για την οποία, έως τώρα, δεν γνωρίζαμε το παραμικρό. Το Gentlemen (το σενάριο του οποίου έχει επιμεληθεί ο ίδιος) φαίνεται πως θα επαναφέρει τον Βρετανό σκηνοθέτη στο στοιχείο του, μεταφέροντάς μας, για

άλλη μία φορά, στον υπόκοσμο του Λονδίνου. Ελπίζουμε οι διάφορες πρόσφατες blockbuster δουλειές του, να μην έχουν αλλοιώσει την τέχνη του για ξέφρενες και πολυσχιδείς ιστορίες.

Άποψη για το Joker

Την περασμένη εβδομάδα είδαμε στις αίθουσες το Joker στην πρεμιέρα του, καθώς η προσμονή ήταν ιδιαιτέρως μεγάλη και μαζί με αυτήν η ανησυχία της πιθανής απογοήτευσης (οι περιπτώσεις άλλωστε πολλές τα τελευταία χρόνια). Με λίγα λόγια η νέα ταινία των Todd Phillips (Hangover) και Joaquin Phoenix δικαιώνει πλήρως το hype, αποτελώντας μία φρέσκια πνοή στο ράθυμο είδος των κινηματογραφικών προτάσεων που βασίζονται σε υπερ-ηρωικά κόμικ της DC και Marvel.

Βέβαια θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ουδεμία σχέση έχει με τις γνωστές ταινίες δράσης των MCU και DC Universe (όποιο κι αν είναι αυτό πλέον). Η απόδοση του Joker είναι πλήρως προσγειωμένη στον πραγματικό κόσμο (οδηγώντας στο συμπέρασμα πως η αληθοφάνεια του Batman Begins φαντάζει εντελώς “κομιξάδικη” μπροστά του) με τη συγκεκριμένη έκφανση της Gotham να δίνει την εντύπωση πως θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα παραδίπλα από τη Νέα Υόρκη του Travis Bickle (Taxi Driver, 1976).

Το σενάριο ακολουθεί τον Arthur Fleck, έναν ταλαιπωρημένο άνθρωπο που προσπαθεί με δυσκολία να τα φέρει εις πέρας, εργαζόμενος ως κλόουν, συντηρώντας παράλληλα την άρρωστη μητέρα του. Αποτελεί ένα άτομο με έντονα ψυχικά προβλήματα (χρειάζεται επτά διαφορετικά φάρμακα για να τα έχει υπό έλεγχο), που παλεύει να εκπληρώσει το όνειρό του να γίνει ένας stand-up κωμικός. Εντούτοις, η ζωή στην τσιμεντένια ζούγκλα της Gotham θα έρχεται συνέχεια ως εμπόδιο στην ψυχική του υγεία, όντας μόνιμος αποδέκτης χλευασμού, ιδίως από άτομα της ανώτερης κοινωνικής τάξης, αλλά και της αδιαφορίας από το κρατικό σύστημα.

Κατά τη δική μας ανάγνωση, το Joker σε καμία περίπτωση δεν προσπαθεί να προβάλλει τον Arthur ως έναν συμπαθή χαρακτήρα ή να δικαιολογήσει τις βίαιες εκρήξεις του, ανεξάρτητα αν ο βίαιος εαυτός του βρίσκει έρεισμα για να ξεσπάσει από τις τοξικές συμπεριφορές των ανθρώπων που τον περιτριγυρίζουν. Αντιθέτως, το Joker εμφανίζει σαφέστατα τον Arthur ως έναν αδίστακτο δολοφόνο, η αντίδραση του οποίου παραμένει ακραία απέναντι σε όλα τα θύματά του. Tο Joker δεν διστάζει να ασκήσει την κριτική του στο σύγχρονο, ψυχρό πρόσωπο της κοινωνίας και την αλαζονεία της απέναντι σε πιο αδύναμες μερίδες ανθρώπων. Ο Arthur μπορεί να καταλήγει ως ένας αθεράπευτος serial killer, κάτι που μάλλον συνεχώς υπόβοσκε μέσα του, όμως, καθίσταται σαφές πως η βίαιη μεταστροφή του είναι πέρα ως πέρα δημιούργημα μίας κοινωνίας που αδιαφορεί και παράλληλα φέρεται με σκληρότητα σε άτομα που θεωρεί υποδεέστερά της.

Είναι πραγματικά αξιέπαινο ότι ο Todd Phillips δίνει μία έξτρα διάσταση κοινωνικής κριτικής στη διάπλαση του χαρακτήρα του Joker, μάλιστα μέσα από μία βραδύκαυστη και προσγειωμένη ροή, η οποία έρχεται σε αναζωογονητική αντίθεση με τον καταιγισμό κόμικ υπερ-ηρώων που έχει κατακλύσει τις αίθουσες και -πλην ορισμένων εξαιρέσεων- δείχνουν να βγαίνουν πάντα από την ίδια μανιέρα. Δείχνει έμπρακτα ότι μία ταινία του είδους, που προωθείται με blockbuster προοπτικές, δεν χρειάζεται να περιέχει κατ’ ανάγκη δεκάδες εκρήξεις, CGI και πολυάριθμα γνωστά ονόματα υπερ-ηρώων και villains ώστε να μας κρατήσει προσηλωμένους στην οθόνη για δύο ώρες.

Φυσικά, η ερμηνεία του Joaquin Phoenix αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά σημεία του έργου, κάτι στο οποίο συμβάλλει και η επικεντρωμένη και δίχως φλυαρίες γραφή του χαρακτήρα του. Κάθε μορφασμός του Phoenix, κάθε αμυδρή κίνησή του, οι διαφορετικές χροιές του μανιακού γέλιου του, ανάλογα με την ψυχική του διάθεση, οι χορευτικές του αντιδράσεις όταν νοιώθει ευφορία και οι λοιπές εκφράσεις του αποδίδονται με μοναδική και απολαυστική φυσικότητα, από έναν ηθοποιό που έχει εντρυφήσει πλήρως στον ρόλο του. Πραγματικά θα μας φανεί περίεργο εάν δεν δούμε το όνομά του (έστω) στις υποψηφιότητες για το όσκαρ.

Σκηνοθετικά η δουλειά είναι ποιοτικότατη, με τον Todd Phillips να δείχνει μία εντελώς ξεχωριστή πλευρά των ικανοτήτων του. Δίχως υπερβολές και εντυπωσιασμούς, όλα τα πλάνα είναι μελετημένα, τονίζοντας εύστοχα τις διαφορετικές ψυχικές τάσεις του Arthur Fleck, είτε στις στιγμές βαθιάς κατάθλιψης είτε στις καταστάσεις ευφορίας, με τις κατάλληλες χρήσεις του slow-motion να τονίζουν άκρως αρμονικά τη δραματικότητα των κινήσεων και των εκφράσεων του Phoenix.

Ιδιαίτερος λόγος πρέπει να γίνει και για το εξαιρετικό soundtrack, συνοδεύοντας με τη σειρά του υποδειγματικά τις αλλαγές στην ψυχοσύνθεση του Joker. Οι βαριές συνθέσεις της τσελίστριας Hildur Ingveldardóttir Guðnadóttir έρχονται δυναμικά και απόλυτα ταιριαστά στις πιο σκοτεινές στιγμές ενώ ροκ κομμάτια παλιότερων δεκαετιών συνοδεύουν άπταιστα τις πιο “χαρούμενες” συμπεριφορές του Arthur.

Σαν σύνολο, εν τέλει, το Joker είναι ένα δουλεμένο ψυχογράφημα και origin ιστορία ενός εκ των πλέον διαβόητων κόμικ villains. Ελπίζουμε πως το κοινό θα αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα της ταινίας, ώστε να δώσει το πράσινο φως στη βιομηχανία να δοκιμάσει την τύχη της σε εναλλακτικές παραγωγές που θα βγαίνουν έξω από τα προβλέψιμα, αποστειρωμένα και πανομοιότυπα συνήθως, στεγανά των υπερ-ηρωικών blockbusters.

Trailers

The Gentlemen
Σκηνοθέτης: Guy Ritchie (Lock, Stock and Two Smoking Barrels)
Πρωταγωνιστούν: Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Henry Golding, Colin Farrell, Hugh Grant, Michelle Dockery)
Πρεμιέρα: 24 Ιανουαρίου, 2020 (Αμερική)

Το Gentlemen ακολουθεί τον Αμερικανό Mickey Pearson (Matthew McConaughey) στην προσπάθειά του να πουλήσει την τεράστια επιχείρηση εμπορίας μαριχουάνας που έχει στήσει στο Λονδίνο. Αυτήν την απόφαση θα ακολουθήσουν διάφορες δολοπλοκίες, εκβιασμοί και γενικότερα απόπειρες κλοπής της αυτοκρατορίας του.

Αναμφίβολα η κορύφωση της καριέρας του Guy Ritchie έγινε στα Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998) και Snatch (2000), άντε και με μία καλή απόπειρα στα ίδια χνάρια με το RocknRolla (2008). Από εκεί και ύστερα, μπορεί να διασκεδάσαμε με τα Sherlock Holmes -που ακολουθήθηκαν από πιο αδιάφορες παραγωγές- όμως το προσωπικό του στυλ σίγουρα απογειώνεται στο γκανγκστερικό είδος. Το Gentlemen φαίνεται να πατάει ακριβώς στις δυνάμεις του και ως, εκ τούτου, -επιτέλους- μπορούμε να πούμε ότι περιμένουμε με έντονη ανυπομονησία μία νέα ταινία του Βρετανού σκηνοθέτη.

1917
Σκηνοθέτης: Sam Mendes (Skyfall)
Πρωταγωνιστούν: George MacKay, Dean-Charles Chapman, Mark Strong, Colin Firth
Πρεμιέρα: 25 Δεκεμβρίου (Αμερική)

Μία από τις ελάχιστες σύγχρονες ταινίες που καταπιάνονται με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον Sam Mendes να επιχειρεί (για άλλη μία φορά) να εμπλουτίσει με κάτι διαφορετικό τη φιλμογραφία του. Στο 1917 θα παρακολουθήσουμε την επικίνδυνη αποστολή δύο νεαρών, Βρετανών στρατιωτών στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν ένα μήνυμα σε ένα απομακρυσμένο τάγμα, προκειμένου να το προειδοποιήσουν για μία επικείμενη ενέδρα.

Birds of Prey
Σκηνοθέτης: Cathy Yan (Dead Pigs)
Πρωταγωνιστούν: Margot Robbie, Ewan McGregor, Mary Elizabeth Winstead
Πρεμιέρα: 7 Φεβρουαρίου, 2020 (Αμερική)

Ουσιαστικά έχουμε τη συνέχεια του Suicide Squad (2016), ακολουθώντας τον χαρακτήρα της Harley Quinn (Margot Robbie) στη νέα της εγκληματική καριέρα υπό την επίβλεψη του μεγαλοεγκληματία Black Mask (Ewan McGregor) και ως μέλος μίας ομάδας κρούσης αποτελούμενης εξ ολοκλήρου από γυναίκες. Μετά το κάκιστο Suicide Squad δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ιδιαίτερες βλέψεις σε παρόμοιας συνταγής ταινίες από την Warner Bros.

6 Underground
Σκηνοθέτης: Michael Bay (Transformers)
Πρωταγωνιστούν: Ryan Reynolds,
Πρεμιέρα: 13 Δεκεμβρίου (Netflix)

Ένας ακόμα δημοφιλής σκηνοθέτης κινηματογραφικών παραγωγών κάνει το πέρασμά του στο Netflix, αποδεικνύοντας, για άλλη μία φορά, τη δυναμική της δικτυακής υπηρεσίας. Στο 6 Underground θα δούμε έξι κατασκόπους, οι οποίοι έχουν σβήσει πλήρως κάθε ίχνος τους στον κόσμο, λαμβάνοντας πλέον ιδιαίτερα επικίνδυνες αποστολές. Ως αρχηγό της ομάδας θα δούμε τον Ryan Reynolds ως One, έναν ηθοποιό που μετά τους πρόσφατους ρόλους του (βλέπε Deadpool μεταξύ άλλων) θα είναι λίγο δύσκολο να τον συνηθίσουμε σε μία πιο σοβαροφανή ταινία δράσης.

Walking Dead (νέα σειρά), 1η σεζόν
Πρεμιέρα: Άνοιξη 2020 (AMC), 10 επεισόδια

Το σύμπαν του Walking Dead φαίνεται πως καλά κρατεί από νούμερα τηλεθέασης καθώς, παρά τις ήδη προβληθείσες 10 σεζόν της βασικής σειράς (η 11η γυρίζεται ήδη) και το spin-off του Fear the Walking Dead που μετράει ήδη πέντε σεζόν (και που αναμένεται να συνεχιστεί), το AMC προχωράει σε ένα νέο spin-off. Η καινούρια, ανώνυμη ακόμα, σειρά δείχνει ότι θα επικεντρώνεται σε πιο νέους επιζώντες.

Star Trek: Picard, 1η σεζόν
Πρωταγωνιστούν: Patrick Stewart, Santiago Cabrera, Michelle Hurd
Πρεμιέρα: 24 Ιανουαρίου (Amazon Prime), 10 επεισόδια

17 χρόνια μετά το Star Trek: Nemesis (2002) ο Patrick Stewart επιστρέφει ως Jean-Luc Picard, σε μία σειρά που σίγουρα θα εξιτάρει το ενδιαφέρον των φαν, ιδίως μετά τη χλιαρή αποδοχή του Star Trek: Discovery (η 3η σεζόν του οποίου θα προβληθεί εντός του 2020).

Lost in Space, 2η σεζόν
Πρεμιέρα: 24 Δεκεμβρίου (Netflix)

Η οικογένεια Robinson παραμένει χαμένη στο διάστημα, με τη δεύτερη σεζόν να εστιάζει το ενδιαφέρον της στο δέσιμο μεταξύ του νεότερου μέλους της οικογένειας, Will (Maxwell Jenkins) με το νοήμον εξωγήινο ρομπότ που ανακαλύπτουν στις αρχές της περιπέτειάς τους.

Cine-TV Νέα

Επιστροφή του αστυνόμου Σαΐνη σε μία live-action ταινία
Η Disney ετοιμάζει μία νέα παραγωγή, που θα είναι βασισμένη στις περιπέτειες του πασίγνωστου αστυνόμου Σαΐνη, έχοντας ήδη αναθέσει τη συγγραφή του σεναρίου στους Mike Day και Streeter Seidell, με εμπειρία στον τομέα από την εργασία τους στο Saturday Night Live. Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν η ταινία προορίζεται για τη μεγάλη οθόνη ή για τη νέα συνδρομητική υπηρεσία του Disney+.

Να θυμίσουμε ότι το 1999 είχε προβληθεί στους κινηματογράφους το Inspector Gadget με πρωταγωνιστή τον Matthew Broderick, σε μία ταινία που δεν κατάφερε να κερδίσει την αποδοχή του κοινού (για τις κριτικές ας το αφήσουμε καλύτερα) ενώ το 2003 είδαμε το sequel, με διάθεση κατευθείαν σε βίντεο και DVD, με πολύ χαμηλότερο budget και έχοντας ένα ολικά αλλαγμένο cast.

Στα σχέδια το Beverly Hills Cop 4
Σύμφωνα με δηλώσεις του Eddie Murphy στο Collider, είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στον ρόλο του αστυνομικού Axel Foley. Το Beverly Hills Cop είχε ένα δυναμικό ξεκίνημα το 1984, αποτελώντας μία ιδιαίτερα διασκεδαστική και ανάλαφρη περιπέτεια, που όμως τη διαδέχτηκαν δύο sequel, το 1987 και 1994, με μεγάλη πτωτική πορεία στην ποιότητα.

Το σύμπαν του Bourne θα επανέλθει
Ήταν ήδη γνωστή η ανάπτυξη του Treadstone, μίας τηλεοπτικής σειράς που θα λειτουργήσει ως prequel των ταινιών Bourne, προγραμματισμένη για τις 15 Οκτωβρίου. Κατόπιν δηλώσεων του παραγωγού Ben Smith στο CinemaBlend, έγινε γνωστό πως βρίσκεται στα σκαριά μία ακόμα ταινία, χωρίς ωστόσο να γίνουν περισσότερες πληροφορίες γνωστές.

cinetv
Keywords
cine, the walking dead, guy ritchie, joaquin phoenix, dc universe, colin farrell, hugh grant, sherlock holmes, ewan mcgregor, ryan reynolds, walking dead, star trek, beverly hills, eddie murphy, νέα, joker, guy, phillips, hangover, joaquin, phoenix, marvel, universe, batman, taxi, ζούγκλα, προβάλλει, serial, cgi, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, ροκ, origin, φως, smoking, henry, hugh, grant, holmes, στυλ, birds, mcgregor, quinn, black, warner, bros, bay, ryan, reynolds, netflix, underground, amc, fear, star, trek, stewart, amazon, nemesis, εξιτάρει, lost, space, disney, mike, saturday, night, live, gadget, sequel, dvd, budget, beverly, hills, murphy, axel, smith, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, Star Trek Η σειρά, εξτρα, η ζωη, βγαινουν, the walking dead, walking dead, δυνατα, origin, βιντεο, ζούγκλα, dc universe, δουλεια, εργασια, ιχνος, καριερα, λονδινο, μητερα, ονοματα, ονειρο, ταινιες, τυχη, υγεια, φως, axel, cgi, dvd, ewan mcgregor, joker, ryan, star, ανοιξη, απταιστα, ατομο, βρισκεται, γινει, διαστημα, δηλωσεις, δικη, δειχνει, δωσει, δυναμικο, εαυτος, εγινε, εκφρασεις, εβδομαδα, εξι, εξιτάρει, επτα, ερεισμα, ερχεται, ερχονται, ευφορια, τεχνη, ζωη, ιδια, ειδος, υπηρεσια, κινηση, κλοουν, κρατικο, λογια, νεα υορκη, ξεκινημα, προβάλλει, παντα, οθονη, οικογενεια, ονομα, οντας, ποιοτητα, πνοη, ροη, προβληματα, ροκ, ρομποτ, ρολο, σεζον, σεναριο, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, στυλ, συγχρονο, συμπαν, σχεδια, ταγμα, φαρμακα, φορα, ωρες, amc, budget, batman, bay, beverly, beverly hills, black, sequel, colin farrell, guy, disney, δουλειες, eddie murphy, fear, phillips, phoenix, gadget, grant, guy ritchie, henry, hills, joaquin phoenix, joaquin, holmes, hugh grant, hugh, ιδιαιτερα, κωμικος, marvel, mcgregor, μια φορα, μπροστα, murphy, nemesis, netflix, night, mike, πληροφοριες, quinn, reynolds, ryan reynolds, serial, sherlock holmes, slow, smith, smoking, space, stewart, star trek, saturday, trek, underground, universe, warner, bros
Τυχαία Θέματα