Carly and the Reaperman: Escape from the Underworld

Couch co-op platforming με VR.

Τα τελευταία χρόνια, με την εξάπλωση του online multiplayer, δεν συναντάμε συχνά τίτλο με υποστήριξη για local multiplayer που δεν ανήκει στην κατηγορία των sports παιχνιδιών. Το Carly and the Reaperman: Escape from the Underworld είναι ένα από αυτά τα σπάνια πλέον παιχνίδια, που μας

επιστρέφουν στην εποχή του couch co-op με την βοήθεια όμως της τεχνολογίας VR.

Η ιστορία ακολουθεί την Carly, ένα νεαρό κορίτσι που βρέθηκε στον Underworld, και η οποία, με τη βοήθεια του φιλικού Reaperman, προσπαθεί να βοηθήσει πνεύματα που έχουν χάσει τις αναμνήσεις τους, με απώτερο σκοπό να τα σώσει. Το κεντρικό θέμα μπορεί να ακούγεται «βαρύ» ή στενάχωρο, όμως και οι δύο αυτοί χαρακτηρισμοί δεν είναι αντιπροσωπευτικοί του τελικού αποτελέσματος, αφού η ιστορία είναι απλοϊκή και παρουσιάζεται με σουρεάλ και ανάλαφρο τρόπο. Το ίδιο ισχύει και για τον Underworld σαν περιοχή αλλά και για τον ίδιο τον Reaperman, αφού απέχουν από την κλασική απεικόνιση που έχουμε όλοι μας στο μυαλό μας.

Η ιστορία ακολουθεί την Carly, ένα νεαρό κορίτσι που βρέθηκε στον Underworld, και η οποία, με τη βοήθεια του φιλικού Reaperman, προσπαθεί να βοηθήσει πνεύματα που έχουν χάσει τις αναμνήσεις τους.

Κάθε φορά λοιπόν που η Carly και ο Reaperman ολοκληρώνουν ένα platforming επίπεδο, ανακτούν και μια ανάμνηση που ανήκει στο πνεύμα που προσπαθούν να βοηθήσουν. Ο τίτλος διαθέτει 8 κεντρικά levels και το καθένα από αυτά χωρίζεται σε δωμάτια. Ο σχεδιασμός των επιπέδων, αν και διαφοροποιείται αυξάνοντας την δυσκολία από δωμάτιο σε δωμάτιο προσθέτοντας μερικούς νέους μηχανισμούς και εχθρούς, δεν έχει τεράστιες διαφορές από άποψη παρουσίασης. Το κυρίως campaign κυμαίνεται γύρω στις 10 ώρες, ανάλογα βέβαια με το πόσο γρήγορα προχωράμε, ενώ η διάρκεια του αυξάνεται αν θελήσουμε να μαζέψουμε τα collectible fireflies για να ανοίξουμε bonus περιοχές.

Ο Reaperman, που παίζουμε μέσω του PSVR, παρουσιάζεται απλά ως ένα κεφάλι και δύο χέρια και κινείται ελεύθερα στον χώρο χωρίς περιορισμούς. O ρόλος του είναι να βοηθάει την Carly να περνάει τα puzzle και τα εμπόδια που βρίσκει μπροστά της, μετακινώντας, για παράδειγμα, κύβους ή άλλες επιφάνειες, ώστε να προχωρήσει στο τέλος του επιπέδου. Η Carly αναλαμβάνει το platforming κομμάτι της παρέας, κινείται μόνο επάνω στις πλατφόρμες του κάθε δωματίου, αποφεύγοντας παράλληλα τους εχθρούς, αφού δεν έχει κάποιο τρόπο ώστε να τους αντιμετωπίσει κατά μέτωπο, και σε περίπτωση που πέσει ή χάσει τότε κάνει αυτόματα respawn στο τελευταίο checkpoint που πέρασε.

Ο τίτλος μπορεί να παιχτεί είτε από ένα άτομο είτε από δύο στο ίδιο PlayStation 4. Στην περίπτωση που παίζουμε σε single player mode χρησιμοποιούμε το PSVR και το DualShock 4 για να έχουμε τον έλεγχο και της Carly και του Reaperman. Ο χειρισμός στο συγκεκριμένο mode, αν και απλός, κάνει φανερό ότι τα επίπεδα είναι σχεδιασμένα με βάση την co-op φιλοσοφία. Η ταχύτητα που απαιτείται σε κάποια από τα δωμάτια για την ολοκλήρωση τους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι χειριζόμαστε και τους δύο χαρακτήρες με το DualShock 4, έχει σαν αποτέλεσμα να χάνουμε αρκετές φορές και να οδηγούμαστε σε επαναλήψεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι σαν τίτλος το Carly and the Reaperman δεν μπορεί να παιχτεί από ένα μόνο άτομο, απλά είναι πιθανόν να δυσκολευτεί παραπάνω στα δωμάτια που προαναφέραμε.

Στο co-op mode το ένα άτομο αναλαμβάνει με το PSVR και τα PS Move Controllers -ή το DualShock 4- τον έλεγχο του Reaperman ενώ το άλλο έχει τον ρόλο της Carly και την καθοδηγεί μέσω του χειριστηρίου και της τηλεόρασης. Ο ιδανικός τρόπος για να παίξουμε τον τίτλο είναι με παρέα και εκεί βρίσκεται και όλη η αξία του, αφού η συνεργασία γίνεται όλο και πιο σημαντική όσο περνάμε από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορεί να κάνει μόνο ο ένας από τους δύο παίκτες, για παράδειγμα η Carly βλέπει σύμβολα στα blocks, τα οποία πρέπει να μπουν με συγκεκριμένη σειρά από τον Reaperman για να συνεχίσει την πορεία της, ενώ ο Reaperman μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν πυρσό για να φωτίσει τον δρόμο της Carly σε σκοτεινές περιοχές, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη για συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των παικτών που τους χειρίζονται.

Στο co-op mode το ένα άτομο αναλαμβάνει με το PSVR και τα PS Move Controllers -ή το DualShock 4- τον έλεγχο του Reaperman ενώ το άλλο έχει τον ρόλο της Carly και την καθοδηγεί μέσω του χειριστηρίου και της τηλεόρασης.

Από πλευράς gameplay αντιμετωπίσαμε κάποια μικρά θέματα. Τα blocks που υπάρχουν στα επίπεδα, και τα οποία μετακινεί ο Reaperman για να βοηθήσει την Carly, σε περίπτωση που κάνουμε κάποιο λάθος και μας πέσουν τότε γίνονται respawn στην αρχική τους θέση και πρέπει να τα μεταφέρουμε ξανά. Η Carly, επίσης, απαιτεί προσοχή στα άλματα, αφού όταν βρίσκεται στην άκρη μίας πλατφόρμας δεν δέχεται την εντολή για άλμα, γεγονός που μας οδήγησε αρκετές φορές πίσω στο checkpoint λόγω πτώσης. Αυτά τα δύο μικρά θέματα, λόγω της επαναλαμβανόμενης φύσεώς τους, μπορεί να κουράσουν μετά από ένα διάστημα ενασχόλησης με τον τίτλο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αποτελούν τόσο σημαντικά προβλήματα που αμαυρώνουν τη συνολικά θετική εμπειρία που αποκομίσαμε από το playthrough μας.

Στο τεχνικό κομμάτι δεν συναντήσαμε κάποιο πρόβλημα στο playthrough μας με PS4 Pro, και τα γραφικά, σαν παρουσίαση, εξυπηρετούν τον σκοπό τους χωρίς να μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι το ξεχωριστό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ενασχόλησής μας δεν νιώσαμε ζαλάδα, όμως οφείλουμε να αναφέρουμε ότι με το τελευταίο update, που βγήκε την ώρα που γράφουμε το παρόν κείμενο, έγινε προσθήκη χειρισμού μέσω του touchpad του DualShock 4, ώστε να επιτευχθεί πιο γρήγορη μετακίνηση στον χώρο, καθώς και αλλαγή της περιστροφής της κάμερας από τεταρτημόρια σε συνεχόμενη (smooth). Δίνουμε έμφαση σε αυτές τις προσθήκες γιατί ναι μεν είναι ευπρόσδεκτες, αλλά σε άτομο που δεν έχει εξοικειωθεί ακόμα με την κίνηση σε VR περιβάλλον, θα προτείναμε να μην κάνει χρήση του touchpad και να προτιμήσει τον απλό και πιο αργό χειρισμό ώστε να αποφύγει την οποιαδήποτε αδιαθεσία.

Το Carly and the Reaperman είναι από τους τίτλους που χρησιμοποιεί με έξυπνο τρόπο την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας, και που ως φιλοσοφία θα θέλαμε να βλέπουμε όλο και πιο συχνά να κυκλοφορούν στην αγορά. Η χαμηλή τιμή του, σε συνδυασμό με την ικανοποιητική διάρκειά του, αλλά και το εξαιρετικό co-op mode, το καθιστά ιδανική επιλογή για τους κατόχους PSVR που είναι fans της κατηγορίας puzzle platforming και θέλουν να παίξουν ένα VR game με τη συμμετοχή της παρέας.

Το review για το Carly and the Reaperman: Escape from the Underworld βασίστηκε στην έκδοσή του για το PSVR.

pcps4vr
Keywords
Τυχαία Θέματα