Cine-TV #114

Hellboy, Men in Black, Us και άλλα...

Έπειτα από το σύντομο διάλειμμα για τις γιορτές των Χριστουγέννων επιστρέφουμε στον κόσμο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, φέρνοντας τα πιο ενδιαφέροντα trailers της περιόδου. Ακόμα η βιομηχανία φαίνεται πως βρίσκεται σε ρυθμούς διακοπών, καθώς υπάρχει μία έντονη νηνεμία από νέα, επομένως στο παρόν άρθρο την τιμητική τους έχουν τα trailers.

Άποψη για το Bird Box

(ελαφράς μορφής spoilers)

Στο μεταξύ, πρόσφατα είδαμε το νέο hit του Netflix, το Bird Box της Susanne Bier, όπου πρωταγωνιστεί η Sandra Bullock. Το Bird Box θέτει εξ αρχής τους αυστηρούς κανόνες επιβίωσης σε έναν, οσονούπω, post-apocalyptic κόσμο, όπου σε ανοιχτούς χώρους μία πανταχού παρούσα οντότητα (ή πολλές διαφορετικές, δεν μαθαίνουμε και ποτέ) δημιουργεί αυτοκτονικές τάσεις σε όποιον την αντικρίσει. Επομένως, για να είναι κάποιος ασφαλής θα πρέπει είτε να βρίσκεται εντός ενός κλειστού χώρου (όπως ένα σπίτι με κλειστά παντζούρια) είτε να έχει κλειστά τα μάτια του.

Αν και αρχικά η ιδέα φαίνεται να έχει ομοιότητες με το A Quiet Place (2018) η αλήθεια είναι ότι έχει μεγαλύτερη συγγένεια με το τραγελαφικό The Happening (2008) του M. Night Shyamalan. Το Bird Box αποτελεί μία σαφέστατα καλύτερη προσπάθεια από αυτήν του Shyamalan (αν και αυτό από μόνο του δεν λέει πολλά…) χωρίς να σημαίνει ότι βρίσκεται στην αντίπερα όχθη.

Η μέθοδος αφήγησης μάς μεταφέρει σε δύο διαφορετικές περιόδους, όπου στη μία η Malorie Hayes (Sandra Bullock) βρίσκεται πέντε χρόνια μετά το θανατηφόρο συμβάν, σε μία απομονωμένη καλύβα, μαζί με δύο μικρά παιδιά και στην αρχή ενός επικίνδυνου ταξιδιού προς έναν καταυλισμό που θεωρείται ότι είναι ασφαλής. Η έτερη περίοδος, η οποία έχει τη μερίδα του λέοντος, βρίσκεται στην αρχή του θανατηφόρου συμβάντος, που θα βρει σύντομα την Hayes μαζί με μερικούς επιζώντες αποκλεισμένους σε ένα σπίτι.

Ειδικά σε αυτό το χρονικό σκέλος της ταινίας καλλιεργείται ένα σχετικό σασπένς, χάρη στην ιδέα αυτής της κλειστοφοβικής μεθόδου για επιβίωση, αν και σίγουρα δεν φτάνει σε σημείο να μας κρατήσει καθηλωμένους. Οι ηθοποιοί -και ιδίως ο John Malkovich- εξυπηρετούν καλά το σκοπό τους για τις αναγκαίες εντάσεις αλλά και περιπτώσεις αλληλοβοήθειας, όμως το βασικότερο αγκάθι της ταινίας αποτελούν οι στερεοτυπικοί και -κυρίως- ξύλινοι χαρακτήρες, που εν τέλει δεν έχουν τίποτα απολύτως να πουν, ούτε καταφέρνουν να κερδίσουν τη συμπάθειά μας ή το άγχος μας για την επιβίωσή τους.

Το σεναριακό πρόβλημα μεταφέρεται και στο βασικό θέμα της ταινίας που αφορά στην εγκυμοσύνη της Hayes κατά τη χρονική περίοδο που εκτυλίσσεται στο παρελθόν και της άρνησης που έχει για το παιδί που πρόκειται να φέρει στον κόσμο (πριν ακόμα από το συμβάν είναι εμφανές ότι η ιδέα του παιδιού στη ζωή της είναι κάτι που της προκαλεί θλίψη). Η ταινία προσπαθεί να μας δείξει μία πτυχή της δυσκολίας που μπορεί να έχει η μητρότητα και της εναλλαγής του χαρακτήρα της Hayes σε μία μάνα που σταδιακά θα γίνει… λέαινα για την ασφάλεια του παιδιού της, αποκτώντας σε έντονο βαθμό το μητρικό ένστικτο αφότου γεννήσει. Όμως, αυτή η εναλλαγή γίνεται εξαιρετικά απότομα και άνευ συναισθηματικής βαρύτητας, δείχνοντας σαν να υπάρχει απλά και μόνο επειδή πρέπει να υπάρχει αυτή η θετική πτυχή, ανεξάρτητα αν είχε χρόνο να καλλιεργηθεί ομαλά.

Αφήνοντας, λοιπόν, πίσω τους αρκετά μονοδιάστατους χαρακτήρες, από την άλλη πλευρά το Bird Box βλέπεται σχετικά άνετα, καθώς τουλάχιστον καταφέρνει να αποδώσει ως ένα βαθμό το σασπένς και τη συνεχή εμφάνιση επικίνδυνων καταστάσεων τόσο εντός των φαινομενικά ασφαλών σπιτιών όσο και στους εξωτερικούς χώρους, όπου η θανατηφόρα οντότητα είναι πάντα σε επαγρύπνηση. Μία από αυτές τις ταινίες θρίλερ δηλαδή του μέτριου επιπέδου, που θα δείτε χωρίς την ανάγκη για fast forward, που όμως μάλλον δύσκολα θα σας μείνει κάτι από αυτήν.

Trailers

Hellboy
Σκηνοθέτης: Neil Marshall (Doomsday)
Πρωταγωνιστούν: David Harbour, Milla Jovovich, Ian McShane, Daniel Dae Kim, Sasha Lane
Πρεμιέρα: 12 Απριλίου (Αμερική)

Δεν γνωρίζουμε πόσο… “χαβαλέ” έχει το κόμικ ή αν έχει το ακριβώς αντίθετο ύφος, η νέα ταινία πάντως δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να είναι σκοτεινότερη από την εκδοχή του Guillermo del Toro του 2004. Τουλάχιστον, κρίνοντας από το trailer, η ταινία διαφημίζεται ως αρκετά ανάλαφρη. Δεν το αναφέρουμε ως αρνητικό αυτό βέβαια καθώς, πρώτον, από ένα trailer δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, δεύτερον, ενδέχεται να πετύχει αυτό το ύφος (αν όντως κυμαίνεται σε πιο ανάλαφρα επίπεδα η ταινία και δεν έκαναν τα δικά τους οι υπεύθυνοι του trailer) και τρίτον, η Milla Jovovich σε ρόλο δαιμονισμένης villain μόνο ως selling point μπορεί να μπει. Αναμφίβολα, πάντως, ο David Harbour του Stranger Things θα έχει πολύ δύσκολο έργο να αντικαταστήσει επάξια τον Ron Perlman.

Men in Black: International
Σκηνοθέτης: F. Gary Gray (The Fate of the Furious)
Πρωταγωνιστούν: Chris Hemsworth, Tessa Thompson, Rebecca Ferguson, Liam Neeson, Emma Thompson
Πρεμιέρα: 14 Ιουνίου (Αμερική)

Έπειτα από αλλεπάλληλα προβλήματα στην παραγωγή του τέταρτου Men in Black τελικά το franchise επιστρέφει, αν και κάπου στην πορεία έχασε τους βασικούς αστέρες της στα πρόσωπα των Tommy Lee Jones και Will Smith. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τους Chris Hemsworth και Tessa Thompson, ως πράκτορες των Men in Black στο παράρτημα που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως, βέβαια, προδιαθέτει το όνομα της τέταρτης ταινίας, η νέα εξωγήινη απειλή θα τους στείλει σε διάφορες γωνιές της Γης. Ας σημειώσουμε ότι το MiB: International θεωρείται spin-off και όχι reboot, κάτι που φαίνεται και από ένα στιγμιότυπο του trailer που οι πιο παρατηρητικοί θα το αναγνωρίσουν ως easter egg των προηγούμενων ταινιών.

Us
Σκηνοθέτης: Jordan Peele (Get Out)
Πρωταγωνιστούν: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Elisabeth Moss
Πρεμιέρα: 15 Μαρτίου (Αμερική)

Το Get Out του 2017 είχε προκαλέσει αίσθηση σε παγκόσμιο επίπεδο, χάρη στο πάντρεμα σοβαρού horror ύφους και μαύρης σάτιρας της ρατσιστικής όψης της σύγχρονης Αμερικάνικης κοινωνίας, κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές αλλά και το όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου. Κατά τον γράφοντα οι ερμηνείες του ήταν πολύ καλές και η εχθρική ατμόσφαιρα προς τον κεντρικό χαρακτήρα, από μία υποκριτικά καθωσπρέπει και ευγενική μεγαλοαστική οικογένεια, αποδιδόταν ωραία. Εντούτοις, το άχαρο τελευταίο μισάωρο έκοβε πολλούς βαθμούς από το πρότερο σταδιακό και ενδιαφέρον χτίσιμο προς το ξέσπασμα.

Στο Us θα δούμε την επιστροφή του Jordan Peele, στη δεύτερη σκηνοθετική του δουλειά και σε μία ακόμα ταινία τρόμου. Σύμφωνα με την υπόθεση, μία οικογένεια αφροαμερικανών θα μετακομίσει σε ένα σπίτι στην παραλία, όπου η ησυχία τους θα διαταραχθεί με τον ερχομό μίας άλλης οικογένειας, τα μέλη της οποίας τους μοιάζουν έντονα εμφανισιακά, επιδεικνύοντας παράλληλα βίαια ένστικτα. Είμαστε σίγουροι ότι κάτι υπερφυσικό θα μπαίνει στην υπόθεση.

Arctic
Σκηνοθέτης: Joe Penna (πρώτη ταινία μεγάλου μήκους)
Πρωταγωνιστούν: Mads Mikkelsen
Πρεμιέρα: 1 Φεβρουαρίου (Αμερική)

Ένας μοναχικός επιζόντας από πτώση αεροπλάνου στην Αρκτική θα δει τις ελπίδες του να εξανεμίζονται όταν το σωστικό ελικόπτερο θα υποστεί με τη σειρά του βλάβη και θα συντριβεί, αφήνοντας τον πιλότο νεκρό και τον συνεπιβάτη βαρύτατα τραυματισμένο. Θα ακολουθήσει μία δύσκολη περιπέτεια προς τη σωτηρία, αποφασίζοντας να αφήσει τον πρόχειρο καταυλισμό του προκειμένου να προχωρήσει προς τον πολιτισμό. Η βασική ιδέα πίσω από τον αγώνα του ανθρώπου ενάντια στη φύση θυμίζει αρκετά το σενάριο του The Grey (2011) με τον Liam Neeson, μία αρκετά καλοφτιαγμένη και προσγειωμένη παραγωγή που προτείνουμε για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Αναμφίβολα ο Mads Mikkelsen στέκεται κάτι παραπάνω από επάξια απέναντι στη δυνατή παρουσία που είχε ο Neeson.

Star Trek: Discovery, 2η σαιζόν
Πρεμιέρα: 17 Ιανουαρίου (CBS), 14 επεισόδια

Υποθέτουμε ότι ο αγαπητός Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος έχει τα δάχτυλά του σταυρωμένα βλέποντας το παρόν trailer, μήπως και η δεύτερη σαιζόν καταφέρει να επαναφέρει τη μαγεία ίσως της διασημότερης sci-fi σειράς. Ο πασίγνωστος Spock θα πραγματοποιήσει την εμφάνισή του, υποδυόμενος από τον Ethan Peck ενώ επίσης θα δούμε την Rebecca Romijn ως Number One και τον Anson Mount ως τον κυβερνήτη Christopher Pike (τους τελευταίους δύο χαρακτήρες ο γράφων θα πρέπει να ομολογήσει ότι δεν τους έχει ούτε καν ακουστά, εντούτοις, τους αναφέρουμε επειδή φαίνεται να έχουν βαρύτητα στο σύμπαν).

The ABC Murders, μίνι σειρά
Πρεμιέρα: Ήδη διαθέσιμη στο BBC One, 3 επεισόδια

Μεγάλος ηθοποιός ο John Malkovich αλλά και πάλι έχει το ιδιαίτερο δύσκολο έργο να σταθεί απέναντι στον μέγιστο David Suchet για το ρόλο του Ηρακλή Πουαρό, ο οποίος μεταξύ 1989 και 2013 είχε γίνει (και παραμένει) η απόλυτη ενσάρκωση του λογοτεχνικού ήρωα. Το ABC Murders βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Agatha Christie όπου ο πασίγνωστος ντετέκτιβ προσπαθεί να εντοπίσει έναν serial killer, γνωστό ως A.B.C.

Kingdom, 1η σαιζόν
Πρεμιέρα: 25 Ιανουαρίου (Netflix), 6 επεισόδια

Νοτιοκορεάτικη σειρά τρόμου που θα διαδραματίζεται στη μεσαιωνική περίοδο της χερσονήσου (συγκεκριμένα στην περίοδο της δυναστείας των Joseon για όσους γνωρίζουν) όπου μία θανατηφόρα επιδημία οδηγεί στην εμφάνιση ζόμπι. Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να αναφέρουμε τίποτε άλλο πέρα από μία λέξη: watchlist.

Stranger Things, 3η σαιζόν
Πρεμιέρα: 4 Ιουλίου (Netflix), 8 επεισόδια

Ανακοινώθηκε η ημερομηνία πρεμιέρας της αναμενόμενης 3ης σαιζόν του Stranger Things, μέσα από ένα λακωνικότατο teaser. Όπως θα δείτε και από το teaser, η νέα σαιζόν θα διαδραματίζεται το 1985, μία χρονιά δηλαδή μετά τα γεγονότα της δεύτερης σαιζόν. Ας ελπίσουμε ότι η μείωση από εννιά επεισόδια στα οχτώ θα σημαίνει πως θα αποφύγουμε την επανάληψη του ανεκδιήγητου και παντελώς ανούσιου έβδομου επεισοδίου της 2ης σαιζόν.

Cine-TV Νέα

Η σειρά Vikings ολοκληρώνεται αλλά πιθανόν να… συνεχιστεί.
Σύμφωνα με το Deadline το Vikings του History θα ολοκληρωθεί με την 6η σαιζόν, η οποία αναμένεται να προβληθεί εντός του έτους (η 5η σαιζόν ακόμα συνεχίζεται, με το τελευταίο επεισόδιο να είναι προγραμματισμένο για τις 30 Ιανουαρίου). Σύμφωνα πάντα με την εν λόγω ιστοσελίδα, το φινάλε πιθανότατα να μην είναι τελεσίδικο, καθώς η MGM βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το History Channel για τη δημιουργία μίας νέας σειράς που θα συνεχίζει την ιστορία του Vikings, έχοντας και πάλι τον Michael Hirst σε ρόλο showrunner.

cinetv
Keywords
cine, chris hemsworth, liam neeson, will smith, the grey, star trek, number one, εν λόγω, history channel, men, black, νέα, box, hit, netflix, οσονούπω, night, σημαίνει, σασπένς, john, θλίψη, εμφάνιση, forward, david, kim, emma, ιουνίου, franchise, tommy, lee, smith, reboot, easter, egg, jordan, duke, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, star, trek, cbs, pike, abc, bbc, ηρακλης, serial, history, mgm, channel, Καλή Χρονιά, Star Trek Η σειρά, η ζωη ειναι ωραια, the grey, ημερομήνια, γωνιες, δουλεια, εγκυμοσυνη, ηθοποιοι, ηθοποιος, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, θριλερ, περιοδος, σωτηρια, ταινιες, abc, bbc, mgm, αγχος, αρθρο, απλα, ατμοσφαιρα, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γινεται, δαχτυλα, δειτε, υπαρχει, ενδιαφεροντα, εν λόγω, ενστικτο, εμφάνιση, ζωη, ζομπι, ιδεα, υποθεση, ησυχια, υφος, θυμιζει, λεαινα, μαγεια, ματια, μινι, μειωση, μυθιστορημα, νηνεμια, ντετεκτιβ, παντα, οικογενεια, ονομα, οσονούπω, οχθη, παιδι, παιδια, προβληματα, ρολο, σαιζον, σεναριο, σιγουρα, συντομα, σειρα, σπιτι, φυση, φτανει, χτισιμο, ασφαλεια, black, box, channel, chris hemsworth, duke, david, easter, egg, emma, επεισοδια, forward, franchise, john, history channel, history, hit, ιδιαιτερο, ιουνίου, jordan, kim, lee, liam neeson, μεινει, men, μεθοδος, netflix, night, number one, pike, πουαρο, reboot, σασπένς, serial, σημαίνει, smith, tommy, trek, will smith
Τυχαία Θέματα