Captain Tsubasa: Rise of New Champions - Review

A Shonen Football... με έμφαση στο Shonen.

Για το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κοινού, το οποίο δεν ασχολείται με Manga και Anime, το όνομα "Captain Tsubasa" δεν θα σημαίνει πολλά. Ωστόσο, η μικρότερη μερίδα κοινού που ασχολείται με τα ιαπωνικά προελεύσεως media, ενδεχομένως να γνωρίζει πως είναι ένα Manga, το οποίο σχετίζεται με το ποδόσφαιρο. Στην Ιαπωνία,

βέβαια, το Captain Tsubasa είναι ένα ηχηρό όνομα, το οποίο ξεκίνησε ως Manga το μακρινό 1981 και είχε μια ξέφρενη πορεία η οποία κορυφώθηκε το 1987. Και η πορεία του δεν σταμάτησε εκεί, αφού προβλήθηκε ως anime τηλεοπτική σειρά κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του Manga. Έτσι, αφού υπήρξε το κατάλληλο ενδιαφέρον από το ιαπωνικό κοινό, ο δημιουργός του, ο Yoichi Takahashi, δεν έχασε την ευκαιρία και συνέχισε με καινούργια τεύχη Manga, τα οποία περιελάμβαναν καινούργια κεφάλαια και αγώνες για τον ήρωά του, τα οποία με τη σειρά τους συνέχισαν να μεταφέρονται σε anime ταινίες και σειρές.

Ο λόγος που έγινε μεγάλο όνομα το Captain Tsubasa ήταν βέβαια το ποδοσφαιρικό θέμα που προβάλλεται γύρω από τον ταλαντούχο πρωταγωνιστή Ozora Tsubasa, ο οποίος στις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις του πραγματοποιούσε χαρακτηριστικές (signature) κινήσεις, που με τη σειρά τους πρόσφεραν το γνώριμο ύφος των manga σειρών. Ωστόσο, πέρα από το shonen χαρακτηριστικό, το οποίο είναι οι ισχυρές κινήσεις, η γνωριμία ανταγωνιστών και οι φιλίες που θα προκύψουν και θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση του πρωταγωνιστή, το IP εμπεριείχε και κοινωνικό (slice of life) στοιχείο, το οποίο πρόβαλε τη ζωή και το υπόβαθρο των χαρακτήρων.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά οδηγούσαν αναπόφευκτα στην ενηλικίωση του χαρακτήρα και ταυτόχρονα στη δημιουργία καινούργιων αγώνων. Οπότε, ήταν δύσκολο για πολλούς αναγνώστες και θεατές να εγκαταλείψουν τη δημοφιλή σειρά. Από την άλλη πλευρά, για πολύ κόσμο το Captain Tsubasa παρέμεινε ένα άγνωστο anime, αλλά με την ευκαιρία προβολής διαφόρων anime που περιέχουν αθλητικό περιεχόμενο (όπως τα Haikyu!!, Kuroko no Basket και διάφορα άλλα) μέσα στην πάροδο των χρόνων, δημιουργήθηκε μια εγκατεστημένη βάση και στη δύση, η οποία παρακολουθεί πλέον και αθλητικές, anime τηλεοπτικές σειρές.

Ήταν λογικό, λοιπόν, να προβληθεί εκ νέου και το Captain Tsubasa, από την αρχή του, με το φρέσκο πλέον animation (διατηρώντας βέβαια το character design των 80’s), το οποίο προσφέρεται στην επανεκκίνηση τέτοιων σειρών. Μολονότι το IP βρέθηκε ξανά στον αέρα μέσω του TV Tokyo το 2018, δεν φανταζόταν κανείς πως θα αναπτυσσόταν ένας τίτλος για τη σειρά ως βιντεοπαιχνίδι στις πλατφόρμες αυτής της γενιάς. Αυτή η σκέψη είχε βάση, αφού το Captain Tsubasa, ως Shonen manga-anime σειρά ποδοσφαίρου, είχε τις υπερβολές της. Για παράδειγμα, όταν ένας από τους αντίπαλους του Tsubasa έχει ως κίνηση-όπλο το “τάκλιν ξυράφι” (razor tackle), γίνεται αντιληπτό εύκολα πως στο anime δεν υπήρχαν φάουλ και διαιτησία. Έτσι, ήταν αναπόφευκτο να υπάρξει σκεπτικισμός για το πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένας τέτοιος τίτλος, αφενός χωρίς να χάσει την ταυτότητά του και αφετέρου να γίνει προσβάσιμος προς ένα κοινό που δεν γνωρίζει ή έχει παρακολουθήσει τη σειρά.

Ωστόσο, αυτός ο αρχικός σκεπτικισμός κατευνάστηκε γρήγορα, διότι την ανάπτυξη του τίτλου ανέλαβε η Tamsoft, μια ιδανική περίπτωση για το project, αφού ως "niche" εταιρία, έχει δουλέψει αξιόλογα σε πολλούς niche τίτλους (Senran Kangura, OneeChanbara -τίτλοι που έχουν και αυτοί τις... υπερβολές τους) και πρόσφερε την anime αισθητική με ένα ικανοποιητικό gameplay. Το έργο της Tamsoft είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει μια πιστή εγκατεστημένη βάση για τους ιδιαίτερους τίτλους της. Έτσι, η ιαπωνική ομάδα ανάπτυξης δεν θα βρισκόταν σε άγνωστα νερά, αφού για ακόμη μια φορά θα έπρεπε να υλοποιήσει έναν niche τίτλο που προοριζόταν και για τη δυτική αγορά.

Σε αυτό το σημείο καλό είναι να γίνει μια παύση στην άποψή μας για το αν η Tamsoft, υλοποίησε σωστά τον τίτλο, διότι πρωτεύει μια σημαντική ερώτηση που ενδεχομένως θα έκαναν οι περισσότεροι: Τι ύφος ποδοσφαίρου υιοθετεί το Captain Tsubasa; Είναι arcade ποδόσφαιρο; Ακολουθεί λογική εξομοίωσης ή διαχείρισης συλλόγου; Είναι στο ύφος των Inazuma Eleven της Level-5; Η απάντηση είναι πως το Captain Tsubasa: Rise of New Champions δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω δείγματα, αφού -όπως προδίδει και ο υπότιτλος του review μας- δίνει έμφαση στο Shonen χαρακτηριστικό. Αυτό σημαίνει πως το παιχνίδι κάνει χρήση δικών του μηχανισμών για να αποδώσει το ύφος και το ρυθμό του αγώνα από την ομώνυμη σειρά.

Συγκεκριμένα, το Captain Tsubasa δεν έχει διαιτησία και ποινές (φάουλ και κάρτες) για τάκλιν και σκληρό μαρκάρισμα. Αυτό σημαίνει πως για να αποκτήσουμε τη μπάλα στην κατοχή μας, πρέπει να επιτιθέμεθα συνέχεια με τάκλιν. Ο κάθε παίκτης φέρνει μια μπάρα αντοχής πάνω από το κεφάλι του, και αυτή η μπάρα, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού επηρεάζει τις δραστηριότητες των παικτών μας. Δηλαδή, όταν εξαντληθεί η αντοχή του αντιπάλου, τότε μπορούμε να κλέψουμε τη μπάλα. Στο αντίθετο σενάριο, όταν εμείς έχουμε παίκτη που δεν έχει αντοχή, τότε ο ποδοσφαιριστής μας ούτε μπορεί να τρέξει, ούτε βέβαια μπορεί να πραγματοποιήσει τάκλιν. Επίσης, η αντοχή, επηρεάζει και τη χαρακτηριστική επίθεση των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων. Για παράδειγμα, για να πραγματοποιήσουμε τη χαρακτηριστική επίθεση του Tsubasa, πρέπει αφενός η μπάρα αντοχής να έχει απόθεμα, και αφετέρου πρέπει να γεμίσουμε τη μπάρα δύναμης στο μέγιστο, ώστε να πραγματοποιηθεί η χαρακτηριστική κίνηση.

Αυτό βέβαια δεν είναι και πολύ εύκολο, αφού οι επιθέσεις σώμα με σώμα “πέφτουν βροχή”, όπως εξάλλου γινόταν και στη σειρά. Για αυτό το λόγο υπάρχουν διάφορες ντρίμπλες, που οδηγούν σε ελιγμό και κατανάλωση αντοχής, ώστε να βρούμε τον απαραίτητο χώρο για να πραγματοποιηθούν οι κινήσεις μας. Επιπροσθέτως, αντοχή έχουν και οι τερματοφύλακες, που σημαίνει πως η μπάρα τους καθορίζει το πώς θα αντιμετωπίσουν την κάθε επιθετική κίνηση προς την εστία τους.

Αξίζει να τονίσουμε πως η αντοχή αναπληρώνεται κατά τη διάρκεια του αγώνα, διότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να αλλάζουμε παίκτες από τον πάγκο. Επιπλέον, δεν υφίσταται σχηματισμός για την ομάδα, οπότε οι παίκτες παίζουν σε συγκεκριμένες θέσεις, ενώ δεν γίνεται χρήση της “λόμπας”, μέσω της οποίας η μπάλα περνά πάνω από τον αμυντικό ή τον τερματοφύλακα ανάλογα τη φάση του αγώνα. Αντ’ αυτού υπάρχουν οι γνώριμες πάσες, όπως η πάσα ένα-δυο, ώστε να πραγματοποιήσει την απαραίτητη κίνηση ο επιθετικός μας, ενώ διατίθεται και η ψηλή σέντρα, που οδηγεί σε εναέρια μάχη, στην οποία καλούμαστε να πατήσουμε γρήγορα όλα τα κουμπιά που υποδεικνύονται στην οθόνη -τουτέστιν, button mashing.

Εν ολίγοις, το gameplay του τίτλου αποτυπώνει επιτυχώς το ύφος της σειράς, αφού έχουμε συνεχείς επιθέσεις για να κλέψουμε τη μπάλα, και ανάλογα με την αντοχή του παίκτη μας, μπορούμε να εκτελέσουμε χαρακτηριστικές επιθέσεις που είτε θα μας οδηγήσουν σε σκοράρισμα είτε θα καταναλώσουν την αντοχή του τερματοφύλακα ούτως ώστε να μπορέσουμε να σκοράρουμε πιο εύκολα στην αντίπαλη εστία.

Βέβαια, επειδή οι χαρακτηριστικές επιθέσεις είναι ισχυρά όπλα, έχουν δημιουργηθεί και κάποιες ασφάλειες στο παιχνίδι ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο του “τα γκολ πέφτουν βροχή”. Για παράδειγμα, η χαρακτηριστική κίνηση (οι υπερβολές που αναφέραμε παραπάνω) του Tsubasa, είναι το Drive Shot, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί από το κέντρο του γηπέδου αφού ο ήρωας δίνει με μέγιστη δύναμη ένα κάθετο φάλτσο στη μπάλα. Αυτό εκτινάσσει τη μπάλα στο αντίπαλο τέρμα, και λόγω της έντονης αποσυμπίεσης που προκύπτει από το φάλτσο, η μπάλα έχει ως αποτέλεσμα να πέφτει απότομα πίσω από την πλάτη του τερματοφύλακα.

Αυτή η κίνηση οδηγεί σε σίγουρο σκοράρισμα όταν ο αντίπαλος τερματοφύλακας έχει μηδενική αντοχή. Βέβαια, όταν ο τερματοφύλακας είναι ένας βασικός χαρακτήρας που έχει ειδίκευση στο... τέρμα, συμβαίνουν και θαύματα. Όμως, επιστρέφοντας στο θέμα μας, οι αντίπαλες ομάδες έχουν στην κατοχή τους δικούς τους χαρακτήρες-ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έρχονται με τις δικές τους βολές-“φωτοβολίδες γκολ”, τις οποίες μπορούμε να αναχαιτίσουμε με μηχανισμούς του παιχνιδιού. Συγκεκριμένα, το Rise of New Champions χρησιμοποιεί ορισμένες τακτικές για την κάθε ομάδα, με κάποιες από αυτές να είναι οι γνώριμες αναπτύξεις των παικτών της ομάδας σε θέση άμυνας ή επίθεσης. Μια άλλη τακτική είναι η αναχαίτιση, την οποία ενεργοποιούμε όταν ο επιθετικός της αντίπαλης ομάδας εκτελεί τη χαρακτηριστική του κίνηση.

Για να συμβεί αυτό, βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει αμυντικός πίσω, ώστε με το που ενεργοποιήσουμε την τακτική, ο αμυντικός μας να πέφτει επάνω στη βολή με το σώμα ή να την αγγίζει με το πόδι του ώστε να της ανακόψει την ταχύτητα και να την πιάσει με ασφάλεια ο τερματοφύλακάς μας. Σε όλα αυτά ρόλο παίζει και η A.I., η οποία κάποιες φορές ανταποκρίνεται επαρκώς, και μερικές φορές απλά αδιαφορεί να προχωρήσει ή να αμυνθεί. Συγκεκριμένα, αντιμετωπίσαμε περιπτώσεις αγώνα που κυριολεκτικά δεν μπορούσαμε να αποκτήσουμε την κατοχής της μπάλας και το αποτέλεσμα ήταν να χάσουμε με διαφορά τεσσάρων γκολ, αλλά στον επαναληπτικό αγώνα νικήσαμε με αντίστοιχη διαφορά. Οπότε, οι παραπάνω τακτικές ορισμένες φορές λειτουργούν και ορισμένες απλά υπάρχουν, γεγονός που σημαίνει πως μερικοί αγώνες θα κουράσουν λόγω της προβληματικής A.I.

Τελευταία αλλά εξίσου σημαντική λειτουργία, είναι η λεγόμενη “ζώνη”, η οποία προβάλλεται ως μπάρα που γεμίζει αντιστοίχως ανάλογα με το ρυθμό μας. Δηλαδή, αν πραγματοποιούμε ντρίμπλες, χαρακτηριστικές επιθέσεις και παίζουμε πιεστικά, αυτή η μπάρα γεμίζει. Όταν, λοιπόν, ενεργοποιήσουμε αυτή τη μπάρα, οι παίκτες όλης της ομάδας μας εισέρχονται σε αυτή τη ζώνη-ρυθμό, που έχει ως αποτέλεσμα να μην χάνουν αντοχή και ταυτόχρονα να ανεβάζουν τον ρυθμό στον αγώνα. Αυτή τη λειτουργία μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και αμυντικά, δηλαδή την ώρα που βλέπουμε ότι πρόκειται να δεχτούμε κάποιο γκολ, έχουμε τη δυνατότητα να την ενεργοποιήσουμε, ώστε να ωφελήσουμε τον τερματοφύλακά μας για τη βέλτιστη αναχαίτιση της εχθρικής βολής.

Όπως γίνεται αντιληπτό, όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά του gameplay οδηγούν στο συμπέρασμα πως η Tamsoft υλοποίησε τον τίτλο με γνώμονα το να μη χαθεί ίχνος από την ταυτότητα της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς, κάτι το οποίο πιθανότατα να κοστίσει στο κοινό που ήλπιζε πως εντός του Captain Tsubasa: Rise of New Champions θα έβρισκε ένα πιο "παραδοσιακό" παιχνίδι ποδοσφαίρου. Σε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες-κινήσεις (ντρίμπλες, χαρακτηριστικές κινήσεις, ενέργειες τερματοφύλακα, συγκρούσεις παικτών) προσθέστε και τους συντελεστές των εξαιρετικών animation και τον συνεχή ιαπωνικό σχολιασμό (με αγγλικούς υπότιτλους) του αγώνα, στοιχεία που ως σύνολο βοηθούν εξαιρετικά στην απόδοση της ατμόσφαιρας του anime. Έτσι, ο τίτλος της Bandai Namco φέρνει το ιδανικό αποτέλεσμα μεταξύ gameplay, εικαστικού και παρουσίασης.

Σε αυτό το σημείο χρήσιμο θα ήταν να τονίσουμε τι έχει να προσφέρει το παιχνίδι σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό του. Από τη μια πλευρά, λοιπόν, έχουμε το story mode, το οποίο αποτυπώνει τους έξι αγώνες στα γυμνασιακά χρόνια του ήρωά μας, του Tsubasa. Παρόλο που το εν λόγω κεφάλαιο είναι σύντομης διάρκειας, παρέχει ταυτόχρονα ορισμένα χαρακτηριστικά "visual novel", με τρισδιάστατα μοντέλα χαρακτήρων και ιαπωνικό voice over, στοιχεία που αποδίδουν με αυθεντικότητα την ιστορία και τους χαρακτήρες της πρόσφατης anime τηλεοπτικής σειράς,

Ωστόσο, το ενδιαφέρον και οι δεκάδες ώρες ενασχόλησης βρίσκονται στο A New Hero Episode, όπου καλούμαστε να δημιουργήσουμε το δικό μας χαρακτήρα-ποδοσφαιριστή, και πρέπει να επιλέξουμε ένα από τα τρία σχολεία που είχαμε παρακολουθήσει στη σειρά. Αυτό, αφενός προσφέρει διαφορετικά αποσπάσματα διαλόγων και γνωριμία χαρακτήρων, και αφετέρου διάδραση, διότι ανάλογα με τις επιλογές μας θα καθορίσουμε διάφορα γεγονότα της ιστορίας.

Συγκεκριμένα, μέσω των διαλόγων και των σωστών επιλογών που θα πραγματοποιήσουμε με διάφορους παίκτες, θα αποκτάμε τη δυνατότητα να μάθουμε τις κινήσεις τους. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να έχουμε έναν χαρακτήρα, ο οποίος θα εκτελεί τις αγαπημένες μας κινήσεις από διαφόρους ποδοσφαιριστές που αγαπήσαμε στη σειρά. Εκτός αυτών, με το κάθε σχολείο και την κάθε επιλογή, έχουμε διαφορετικά cutscenes και διαφορετικές αγωνιστικές, οπότε για να ξεκλειδωθούν όλα αυτά, χρειάζονται περίπου τριάντα ώρες. Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε και τις ώρες που μπορούν να προστεθούν με την ύπαρξη των online και local co-op modes, τα οποία οδηγούν σε αναμετρήσεις με άλλους παίκτες.

Εν κατακλείδι, εκτίμησή μας είναι πως η Tamsoft υλοποίησε για ακόμη μια φορά επιτυχώς έναν niche τίτλο, ο οποίος περιλαμβάνει και αποδίδει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει, ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον μιας συγκεκριμένης βάσης παικτών. Αυτό, βέβαια, αναπόφευκτα οδηγεί στην εύλογη επιθυμία από το κοινό για υλοποίηση και άλλων τέτοιων αθλητικών τίτλων στο μέλλον (Prince of Tennis, Slam Dunk και άλλων), που θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες της -έστω μικρής- μερίδας κοινού που αγαπάει τα manga και anime.

Το Captain Tsubasa: Rise of New Champions κυκλοφορεί από τις 28 Αυγούστου 2020 για PS4, PC και Switch. Το review βασίστηκε στην έκδοση για το PS4, με review code που λάβαμε από τον διανομέα, την Bandai Namco Entertainment Greece.

pcps4switch
Keywords
εν λόγω, anime, σημαίνει, media, ιαπωνια, signature, life, basket, animation, design, tokyo, project, επηρεάζει, υφίσταται, button, γκολ, drive, γνώμονα, namco, voice, hero, σχολεια, online, tennis, slam, ps4, switch, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, ξανα, θαυματα, θεμα, ιχνος, ταινιες, ωρα, basket, ps4, αγορα, αγωνες, αισθητικη, απλα, ασφαλειες, γκολ, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γνώμονα, γνωριμια, δυναμη, δυνατοτητα, δυτικη, εγινε, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, εκτιμηση, εν λόγω, εξι, επηρεάζει, επρεπε, επιθυμια, ερχονται, εστια, εταιρια, ζωη, ζωνη, υπηρχαν, υφίσταται, υφος, ιαπωνικη, κεφαλαιο, κινηση, λειτουργια, λογο, μοντελα, ομαδα, οθονη, ονομα, ποδοσφαιρο, πιστη, πλατφορμες, ρολο, σειρες, σεντρα, σεναριο, σιγουρο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σκεπτικισμος, σωμα, σχολειο, ταυτοτητα, τρια, τιτλος, υλοποιηση, φαουλ, φορα, ωρες, αγνωστο, anime, animation, ασφαλεια, button, design, drive, εμφαση, hero, ηρωας, ιδανικο, project, switch, media, μια φορα, namco, ομαδες, παιχνιδι, σημαίνει, slam, σωμα με σωμα, tennis, online, tokyo, τριαντα, θεσεις, ξεκινησε, voice
Τυχαία Θέματα