Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack | Review

Μακρόχρονη και εξαιρετικά μεγάλη η ιστορία των τίτλων Atelier, τη συλλογή Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack της οποίας θα εξετάσουμε σε αυτό το review. Πολλοί τίτλοι, πολλοί χαρακτήρες, πολλοί κόσμοι και πολλές waifu. Κοντολογίς, όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για ένα κλασικό, anime-based RPG που σέβεται τον εαυτό του και αφουγκράζεται το ακροατήριό του.

Αυτό φαίνεται πως έχει συνειδητοποιήσει και η developer Gust, η οποία φαίνεται να μην θέλει να αλλάξει τον κεντρικό gameplay πυρήνα της σειράς για περισσότερο από 20 και πλέον παιχνίδια,

με εξαίρεση κάποια spin-offs που δεν καταλήγουν να είναι το ίδιο αξιόλογα όσο και τα παιχνίδια της κύριας σειράς. Αυτό δικαιολογεί και τον κοινό παρονομαστή όλων των παιχνιδιών μέχρι τώρα: έναν φέρελπι κορίτσαρο, με έφεση στην αλχημεία και με όλη τη διάθεση να αγγίξει το στερέωμα των καλύτερων αλχημιστών του κόσμου.

Ο ίδιος παρονομαστής επιστρέφει και στα παιχνίδια που απαρτίζουν τo Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack, φέρνοντας την πληρέστερη και, όσο το δυνατόν περισσότερο, βελτιωμένη εκδοχή τους σε ένα ευρύτερο κοινό, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά το δέκατο έβδομο και δέκατο όγδοο κύριο παιχνίδι της σειράς γίνονται διαθέσιμα στο Nintendo Switch.

Έτσι, τόσο οι παλιοί παίκτες, όσο και οι νεότεροι, έχουν την ευκαιρία για τρία μοναδικά ταξίδια, παρέα με τις Sophie, Firis, Suelle και Lydie, αλλά και τους συντρόφους τους στο μονοπάτι των αναζητήσεων, της εξερεύνησης, αλλά και της δημιουργίας. Τρία από τα πιο όμορφα παιχνίδια στη μακρόχρονη πορεία της σειράς, τα οποία και φέρουν ως μοτίβο τη λέξη «μυστήριο».

Η Sophie προσπαθεί να λύσει το μυστήριο του βιβλίου που έχει φωνή, προσωπικότητα, ταπεραμέντο και ολική απώλεια μνήμης. Η Firis προσπαθεί να ανακαλύψει περισσότερα πράγματα για τον μυστηριώδη κόσμο, έξω και πάνω από την σπηλιά που έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, ο οποίος και περιμένει για να ξετυλίξει σταδιακά τα μυστικά του. Οι δε Lydie και Suelle στο δικό τους ταξίδι αναζητήσεων καλούνται να λύσουν τα μυστήρια των μαγικών πορτραίτων, τα οποία και τις ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους, παράλληλους με τον δικό τους και πολύτιμους όσον αφορά… στην τέχνη της αλχημείας.

Κάθε παιχνίδι της σειράς καταφέρνει και τοποθετεί τον παίκτη γρήγορα στον κόσμο του – έναν κόσμο που φαντάζει σαν να έρχεται απευθείας από τις σελίδες ενός manga, χωρίς κάποιους ιδιαίτερους προβληματισμούς και πλήρως απαλλαγμένους από μυστικές ατζέντες, μεγαλεπήβολα σχέδια για κυριαρχία του κόσμου και λοιπά σκοτεινά σχέδια.

Αυτός ίσως είναι και ο λόγος για τον οποίο τα παιχνίδια του Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack δεν μπορούν να λάβουν τα εύσημα μιας καλογραμμένης ιστορίας. Αν και υπάρχει σενάριο και αν και υπάρχουν στοιχεία τα οποία επεκτείνουν την κεντρική ιστορία και πολλές δοκιμάζουν τις πρωταγωνίστριες, εν τούτοις όλα αποκαλύπτονται σταδιακά και πάντα με γνώμονα την απόλυτη κατάκτηση της τέχνης της αλχημείας.

Οι νέοι παίκτες που θα αγοράσουν όλα τα παιχνίδια της τριλογίας μαζί και που θα τα παίξουν το ένα μετά το άλλο, θα χαρούν να δουν χαρακτήρες από το Atelier Sophie να μεταπηδούν στο Atelier Firis, αλλά και χαρακτήρες από τα δύο πρώτα παιχνίδια να βρίσκουν το δρόμο τους και στο Atelier Lydie & Suelle, προσφέροντας έτσι ένα αίσθημα συνοχής, συνέχειας και πληρότητας.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με αρκετές ώρες συλλογής υλικών και αλχημικού μαγειρέματος πάνω από ένα τσουκάλι, και τις χαρούμενες, αθώες θηλυκές υπάρξεις, μπορούν να χαρίσουν χαμόγελα στους otaku-fans αλλά και τους παίκτες που επιθυμούν να επενδύσουν σωστά το χρόνο τους σε τρία συμπαγή και «γεμάτα» παιχνίδια.

Για τους παίκτες που είχαν επαφή με τους συγκεκριμένους τίτλους στο παρελθόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως δεν θα περιμένουν τρομακτικές αλλαγές όσον αφορά στις deluxe εκδόσεις των τριών παιχνιδιών. Η φύση των Atelier τίτλων υπακούει ευλαβικά στο τρίπτυχο εξερεύνηση-συλλογή αντικειμένων-εκτέλεση συνταγών.

Μια ημέρα στον κόσμο των παιχνιδιών περιλαμβάνει την ανάληψη συγκεκριμένων αποστολών-παραγγελιών από τους NPCs του κόσμου, το ταξίδι και την εξερεύνηση των περιοχών, τη συλλογή των υλικών είτε απευθείας από το χάρτη, είτε μέσω των μαχών με τα τέρατα που λυμαίνονται τις περιοχές και την εκτέλεση των συνταγών, οι οποίες οδηγούν τις αλχημίστριες όλο και πιο κοντά στο στόχο τους. Και μέσα σε αυτή την αλληλουχία δράσεων και αναμετρήσεων έχουμε και τον ίδιο το χρόνο.

Ο χρόνος κυλάει με κάθε ενέργεια που κάνουμε – και με διαφορετικά γεγονότα και πράγματα να ενεργοποιούνται και να συντελούνται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, είναι εύκολο να συνειδητοποιήσει κανείς την αξία που έχει ως gameplay χαρακτηριστικό. Ακόμα και αν πολλές φορές λειτουργεί πιεστικά και εξαναγκαστικά μέσω των timed αποστολών. Όμως και η πίεση δεν είναι μέρος της γοητείας του αλχημικού ταξιδιού; Ο δρόμος στην επιτυχία δεν θα μπορούσε να είναι πάντοτε στρωμένος με ροδοπέταλα.

Ο gameplay πυρήνας είναι κοινός σε όλα τα παιχνίδια της τριλογίας. Ωστόσο, κάθε παιχνίδι φέρει το δικό του άρωμα γυναίκας, δίνοντας τη δική του πινελιά στο σύνολο. Το πρώτο παιχνίδι με το οποίο καταπιανόμαστε είναι το Atelier Sophie. Οι παίκτες που έχουν παρακολουθήσει τη σειρά από τα πιο παλιά της βήματα, μπορούν εύκολα να αντιληφθούν τη βαρύτητα του εν λόγω τίτλου. Το Atelier Sophie έρχεται να διαφοροποιηθεί δραστικά από το παρελθόν τόσο στον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε τις συνταγές μας, όσο και στον τρόπο με τον οποίο συνθέτουμε τις παραγγελίες μας.

Με την Sophie, αλλά και τις άλλες τρεις αλχημίστριες της συγκεκριμένης τριλογίας, η έλλειψη πείρας τις οδηγεί στο να ανακαλύψουν νέες συνταγές μέσα από την έμπνευση της στιγμής. Αυτή η έμπνευση προκύπτει πάντοτε μέσα από την ανακάλυψη αντικειμένων και υλικών, από την συναναστροφή τους με τους κατοίκους του κόσμου, την επίσκεψη σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, ακόμα και τις αναμετρήσεις με τα τέρατα.

Η σύνθεση αντικειμένων γίνεται πάλι μέσω ενός mini παιχνιδιού, το οποίο θυμίζει το πασίγνωστο Tetris σε πρώτη ανάγνωση. Η σωστή τοποθέτηση των υλικών μέσα σε ένα τετραγωνικό πλαίσιο είναι το κλειδί για μια επιτυχή σύνθεση, αλλά και για την εφαρμογή επιπρόσθετων χαρακτηριστικών και την περαιτέρω ενίσχυση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητάς τους.

Θεωρούμε πως ο μηχανισμός σύνθεσης είναι ένα ξεχωριστό παιχνίδι από μόνο του. Έχει το δικό του βάθος και τη δική του καμπύλη εκμάθησης. Αυτό σημαίνει πως οι δημιουργίες μπορούν πραγματικά να διαφέρουν από παίκτη σε παίκτη και από παιχνίδι σε παιχνίδι, αν και καμία «τέλεια» δημιουργία δεν μπορεί να αποτελεί προαπαιτούμενο της ολοκλήρωσης της σειράς. Έτσι, ακόμα και ο παίκτης που δεν θα ενδιαφερθεί ιδιαίτερα να μελετήσει και να πειραματιστεί με τον μηχανισμό σύνθεσης, μπορεί άνετα να δει τους τίτλους τέλος σε κάθε παιχνίδι.

Συνοψίζοντας τα όσα έχουν ήδη αναφερθεί για τις κοπέλες και την ιστορία, σημειώνουμε πως η συλλογή της τριλογίας των παιχνιδιών δεν έρχεται με αλλαγές στην κεντρική ιστορία. Στο Atelier Sophie παρακολουθούμε την Sophie να εξελίσσεται από αρχάρια σε έμπειρη αλχημίστρια. Τι και αν η γιαγιά της δεν είναι πια στη ζωή; Η σύνθεση αντικειμένων και η ανακάλυψη νέων συνταγών ξεκλειδώνουν σταδιακά τις αναμνήσεις του αλχημικού της βιβλίου, οδηγώντας σε μια μεγάλη αλήθεια του παρελθόντος του, ένα παρελθόν που συμπεριλαμβάνει και άλλους χαρακτήρες που εμφανίζονται στο παιχνίδι.

Ως μέρος της εξέλιξης της ιστορίας της, θα δούμε την Sophie να εμφανίζεται και στο Atelier Firis, αλλά με έναν διαφορετικό ρόλο – εκείνον του μέντορα της Firis. Σύντομα η Firis θα φύγει από τον τόπο όπου μεγάλωσε και θα κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο. Κάθε σταθμός, κάθε όχημα που χρησιμοποιεί, κάθε μάχη με τέρατα και κάθε βοήθεια που θα παράσχει θα την φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στον τελικό της στόχο.

Και με την εξερεύνηση να αποτελεί σημαντικό τμήμα του gameplay, χαιρόμαστε που βλέπουμε έναν Atelier τίτλο να πλησιάζει πιο κοντά στα πρότυπα των JRPGs, διατηρώντας μια εύλογη απόσταση από την χαριτωμένη, αλλά και αστεία πλευρά των τίτλων της σειράς. Σε αυτό μάλιστα συνηγορεί και η ύπαρξη πολλαπλών φινάλε, τα οποία προσφέρονται ανάλογα με τις επιλογές που έχουν κάνει οι παίκτες κατά τη διάρκεια της περιπέτειας.

Και τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις υπέροχες Lydie και Sue, τις πρωταγωνίστριες του Atelier Lydie & Suelle. Η επιλογή δίδυμων αδελφών ως κεντρικοί χαρακτήρες επιτρέπουν μια πιο πολυεπίπεδη ανάπτυξη του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα. Η Suelle είναι η πιο ενεργητική, η πιο τσαούσα και τσαμπουκαλού από τις δύο, ενώ η Lydie είναι η πιο εσωστρεφής, ήσυχη και προσεκτική. Ο συνδυασμός και των δύο τους, όμως, είναι τόσο εκρηκτικός, όσο και ο κρότος των πιστολιών της Suelle. Ο τρόπος με τον οποίο συλλέγουν τα υλικά τους είναι ευρηματικός και δίνει τη δική του, ενδιαφέρουσα χροιά στα παιχνίδια της σειράς.

Και τα τρία παιχνίδια της συλλογής έρχονται με τα περισσότερα DLCs που έγιναν διαθέσιμα μέσω των Season Pass τους στο παρελθόν. Ωστόσο, ως δέλεαρ για τους παλιούς παίκτες, η Gust έχει προσθέσει μερικά νέα χαρακτηριστικά σε κάθε παιχνίδι. Για αρχή, να αναφέρουμε ότι όλα τα παιχνίδια της τριλογίας υποστηρίζουν το δικό τους photo mode και τη δυνατότητα για speed up των μαχών μέχρι και δύο φορές.

Επίσης, η Gust σημειώνει και τη βελτίωση του οπτικού τομέα των τίτλων , κάτι που ωστόσο δεν αναιρεί τον αρκετά συχνό ρυθμό των frame drops σε «απαιτητικά» περιβάλλοντα σε όλα τα παιχνίδια της σειράς. Στο Atelier Sophie, οι νέες προσθήκες περιλαμβάνουν νέα αλχημικά τσουκάλια, στολές και μερικές νέες αποστολές που βελτιώνουν σημαντικά την πορεία της Sophie και την φέρνουν όλο και πιο κοντά στη φήμη που είχε και η γιαγιά της.

Στο Atelier Firis αποκτούμε πρόσβαση σε τέσσερα νέα οχήματα ταξιδιού και εξερεύνησης, καθώς και μια επιπρόσθετη αποστολή με νέα τέρατα και μια πιο ενισχυμένη έκδοση ενός από τα bosses του παιχνιδιού. Τέλος, το Atelier Lydie & Suelle προσφέρει έναν νέο πίνακα για εξερεύνηση. Ο πίνακας είναι εμπνευσμένος από το spin-off Nelke & the Legendary Alchemists: Ateliers of the New World και έρχεται με τη δική του ιστορία και το δικό του, νέο boss. Μάλιστα, κομμάτια αυτού του πίνακα θα εντοπίζονται στους «κανονικούς» πίνακες του τίτλου, καθιστώντας αυτόν τον νέο πίνακα ως απαραίτητο για τη συνολική εμπειρία που προσφέρει το Atelier: Lydie & Suelle.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά περισσότερα για το κάθε παιχνίδι της σειράς. Πρόκειται, ωστόσο, για τίτλους που έχουμε ήδη δει στο παρελθόν, ενδεχομένως και σε καλύτερη μορφή. Για τους κατόχους του Switch, όμως, που δεν είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν στο παρελθόν τα Atelier: Sophie και τα Atelier: Firis, αυτή η τριλογία τους δίνει την ευκαιρία να τους δοκιμάσουν όλους μαζί.

Ακόμα και το Atelier: Lydie & Suelle, το οποίο είχε ήδη κυκλοφορήσει για την κονσόλα, προσφέρεται σε καλύτερη τιμή και με αρκετές τεχνικές βελτιώσεις από την αρχική έκδοση. Απομονώνοντας τα παιχνίδια και εξετάζοντάς τα προσεκτικά, μπορούμε να επικεντρωθούμε σε πολλά πράγματα, να σταθούμε σε διαφορετικά θετικά και διαφορετικά αρνητικά στοιχεία.

Ο τεχνικός τομέας πάσχει σε σημεία, ενώ ο συνολικός ρυθμός έρχεται σε αντιδιαστολή με το ανάλαφρο ύφος της τριλογίας, μπερδεύοντας ή και κουράζοντας τους παίκτες. Αν δούμε, όμως, τα παιχνίδια κάτω από την ομπρέλα της Μυστηριώδους Τριλογίας στο σύνολό της, τότε η οπτική αλλάζει. Και αυτό, γιατί σε τελική ανάλυση, έχουμε τρία χορταστικά παιχνίδια που αλληλοσυνδέονται και παρέχουν αρκετά νέα στοιχεία σε σχέση με το παρελθόν.

Με το Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack έχουμε τρία παιχνίδια με το δικό τους ηχόχρωμα και ενδιαφέρον, ακόμα και αν δεν πατάνε στη συνταγή των παραδοσιακών JRPGs στο επίπεδο που ίσως κάποιοι επιθυμούν, ακόμα και αν η πρόκληση που προσφέρουν δεν είναι ούτε καν άξια λόγου. Έχουν, όμως, άλλες χάρες. Και κυρίως, τέσσερις ηρωίδες που με το σκέρτσο και το πείσμα μας βάζουν πιο εύκολα στο δικό τους σύμπαν, στο δικό τους ταξίδι εξερεύνησης και δημιουργίας. Στο δικό τους Atelier. Δεν θα σταματήσουμε, ωστόσο, να περιμένουμε τον ερχομό μιας νέας αλχημίστριας και μια ριζική ανανέωση στη συνταγή του gameplay της σειράς. Τόσο δύσκολη είναι να γίνει η απαραίτητη αυτή σύνθεση;

Το Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack κυκλοφορεί από τις 22/4/21 για PS4, PC και Switch. Το review βασίστηκε στην έκδοση για το Switch με review code που λάβαμε από τη CD Media.

The post Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack | Review appeared first on GameOver.

Keywords
εν λόγω, rpg, nintendo, switch, μυστήριο, γνώμονα, mini, tetris, σημαίνει, νέα, photo, speed, frame, world, boss, ps4, media, gameover, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, βημα, παιχνιδια, πιεση, πλαισιο, ρυθμος, boss, ps4, rpg, tetris, αξιζει, αλχημεια, αναμνησεις, απωλεια, απωλεια μνημης, αρωμα γυναικας, αρωμα, αστεια, βοηθεια, γεγονοτα, γινει, γινεται, γινονται, γνώμονα, δυνατοτητα, δικη, δρομος, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, ελλειψη, εμπνευση, ενεργεια, εν λόγω, επιτυχια, ερχεται, ερχονται, τεχνη, ζωης, ιδιο, υφος, θυμιζει, εκδοσεις, μυστήριο, μορφη, μυστηρια, μυστικα, παντα, ογδοο, ολα τα παιχνιδια, ομπρελα, οχηματα, οχημα, πεισμα, πινακες, ρολο, σελιδες, σεναριο, συντομα, σειρα, συνταγη, συμπαν, σχεδια, ταξιδια, τιμη, τμημα, τρια, φυση, φημη, φωνη, φορα, χαιρομαστε, χρονος, ομορφα, ωρες, anime, ασφαλεια, βηματα, εφαρμογη, photo, frame, gameover, ιδιαιτερα, switch, χροια, media, mini, nintendo, παιχνιδι, speed, σημαίνει, σπηλια, ταξιδι, θετικα, υλικα, world, γιαγια
Τυχαία Θέματα