ΟΚΙΟΥΠe΄

10:28 12/6/2012 - Πηγή: Mixtape

Ο Στυλιανός Τζιρίτας γράφει, ηχογραφεί, κάνει ραδιόφωνο και συνεχίζει την πορεία του ως performer με την 11η παράστασή του μέσα σε 15 χρόνια αυτή την εβδομάδα στο Project Space στο Six D.O.G.S.  Προτού παρακολουθήσουμε το  ”ΟΚΙΟΥΠe΄”, του ζητήσαμε να μας εξηγήσει τι να περιμένουμε.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου που μας εισάγει στο installation “για μαγνητοταινία και στοματική κοιλότητα“, “μια μπομπίνα όπου μεταφέρονται αρχετυπικά γνωρίσματα της παρακαταθήκης του ανθρώπινου

λόγου αναμεταδίδει στο χώρο της εγκατάστασης τη διαχρονική παρουσία του λόγου στην ανθρώπινη ιστορία, μέχρι τη στιγμή που ο δημιουργός του “ΟΚΙΟΥΠe΄” παρεμβάλλεται ανάμεσα στα διάκενα της.”

Ο λόγος στον φίλο Στυλιανό:

“Η όλη ιδέα ήρθε μέσω μιας διαδικτυακής συζήτησης με ένα φίλο όπου το επίκεντρο ήταν η γλώσσα. Και ενώ είχαμε ξεκινήσει από μερικά ειρωνικά σχόλια πάνω στα διαμάντια που διαβάζουμε καθημερινώς στα δελτία τύπου η όλη κουβέντα εξελίχθηκε περί της μεταγλώσσας που όλοι που καθημερινά συνδιαλλαζόμαστε μέσω διαδικτύου χρησιμοποιούμε. Το κόλλημα μου με τη γλώσσα και τη χρήση της (εξάλλου είναι η καθημερινότητα μου σε επίπεδο δουλειάς και όχι μόνο επικοινωνίας) δεν χρειάστηκε και πάρα πολύ για να έρθει στην επιφάνεια. Από καιρό ήθελα να κάνω κάτι που να σχετίζεται με το λόγο και όχι με την κίνηση. Και λέω όχι με την κίνηση διότι αυτό χρησιμοποιεί σε επίπεδο performance. Πάντα ενυπάρχει ο λόγος αλλά το σώμα και η εικόνα είναι ποσοστιαία πιο δυνατά σαν στοιχεία. Και εδώ υπάρχει η εικόνα βέβαια. Μιλάμε για μια εγκατάσταση όπου θα κινούμαι. Και για να πω την αλήθεια έχω και κάποιο σχετικό άγχος μιας και πρώτη φορά κινούμαι στα λιβάδια του installation. Σκηνικά για τις performance στήνω αλλά εδώ είναι κάτι διαφορετικό. Η εγκατάσταση έχει οντότητα και χωρίς εμένα μέσα.”

“Μαγνητοταινίες και λόγος λοιπόν, εγγραφή και άμεση δημιουργία αντίστοιχα θα υπάρχει στο Οκιουπe που ακόμα και το όνομα του έχει να κάνει όχι με κάποιο συμβολισμό αλλά με την ίδια την αίσθηση και τον ήχο της γλώσσας στο αυτί μας. Ποιος ξεχνάει την ιδιοτυπία του κομπιούτερ Alpha 60 στο Αλφαβιλ του Γκοντάρ. Μια πηκτή ανθρώπινη φωνή που σε υποβάλλει και που ομολογώ ότι με είχε στοιχειώσει από την πρώτη στιγμή που την άκουσα να λέει στον Λεμύ Κοσιόν «Οκιουπέ» (αναφερόμενη κυριολεκτικά στο ότι ο χώρος  ήταν κατειλημμένος). Θα προσπαθήσω λοιπόν να παρουσιάσω την άποψη μου για τις ιδιοτυπίες της γλώσσας που καθημερινώς βιώνουμε και πιστέψτε με δεν έχουμε συνειδητοποιήσει με ποιο τρόπο ελισσόμαστε. Κι εγώ το ανακάλυψα σε εκτενέστατο βαθμό μετά την ενασχόληση μου με την κατασκευή του Οκιουπe… “

 Το “ΟΚΙΟΥΠe΄” παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα από την Τετάρτη 13 έως και το Σάββατο 16 Ιουνίου στο Project Room του Six D.O.G.S.

Keywords
Τυχαία Θέματα