Κάτι συμβαίνει στο θέατρο Εμπρός

Στην Αθήνα του σήμερα φαίνεται πώς συμβαίνουν ακόμα σπουδαία πράγματα. Το κοινωνικό και πολιτικό μας ένστικτο έχει αποδείξει, άλλωστε, ότι σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους δουλεύει ακατάπαυστα. Ο λόγος αυτή τη φορά για την Κίνηση Μαβίλη και την κατάληψη του θεάτρου Εμπρός, ημέρα Παρασκευή 11-11-11.

Η Κίνηση Μαβίλη (Κ.Μ) δημιουργήθηκε το 2010 ως μια αυθόρμητη συνάντηση καλλιτεχνών, με κοινή πεποίθηση την έλλειψη ενιαίας πολιτιστικής πολιτικής για το θέατρο.

Αυτό που από την πρώτη στιγμή προτάθηκε ήταν ένας διάλογος ανοιχτός με το υπουργείο Πολιτισμού και σχετικός με το ερευνητικό θέατρο. Διάλογος που επιτακτικά θα χάραζε μια ενιαία και δραστήρια πολιτιστική πολιτική.

Η Κ.Μ τον Σεπτέμβριο του 2010 έστειλε ανοιχτή επιστολή προς το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, υπογραμμίζοντας πώς η σημερινή πολιτιστική πολιτική φαίνεται να μην έχει συνοχή και συνέχεια. Ομάδες με πολύχρονη παρουσία και δράση στο χώρο του ερευνητικού θεάτρου είτε αποκλείονται από τις επιχορηγήσεις, είτε επιχορηγούνται ευκαιριακά, άνισα, διακοπτόμενα.

Επίσης, χώροι που προσπαθούν ν’ αρθρώσουν μια πολιτική σε σχέση με το σύγχρονο ελληνικό θέατρο, δεν τυγχάνουν κρατικής στήριξης. Το αποτέλεσμα είναι η σύγχυση και η κυριαρχία της αίσθησης μιας κοντόθωρης ή ακόμα και αναχρονιστικής πολιτικής, η οποία δεν φροντίζει το νέο ελληνικό θέατρο να αποκτήσει τη δική του θέση στην σύγχρονη θεατρική πρωτοπορία. Σύμπτωμα αυτής της κατάστασης είναι ότι το ερευνητικό θέατρο άλλοτε στηρίζεται από κάποιους επίσημους φορείς της χώρας κι άλλοτε απαξιώνεται, δίχως καμία αίσθηση συνέχειας.

Ένα χρόνο αργότερα, Νοέμβριο του 2011, η Κ.Μ καταλάμβάνει το εγκαταλελειμμένο θέατρο Εμπρός.

Η δράση αυτή υπαγορεύεται από την απουσία ενός χώρου για τις παραστατικές τέχνες που να προτείνει νέα μοντέλα δημιουργίας, έρευνας και ανταλλαγής, απεγκλωβισμένου από τις αναγκαιότητες της αγοράς και τους συνεπαγόμενους συμβιβασμούς που ορίζουν το καλλιτεχνικό τοπίο.

Στόχος κι επιθυμία της Κ.Μ. είναι η αναζήτηση ενός μοντέλου λειτουργίας πολιτιστικού χώρου. Η αρχική πιλοτική πρόταση περιλαμβάνει προγραμματισμό 12 ημερών με καίριες δράσεις θεωρητικού και πρακτικού χαρακτήρα από καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών και θεωρητικούς. Εστιάζει στη διαδικασία της δημιουργίας και όχι στο αποτέλεσμα, στην ανταλλαγή και συνάντηση καλλιτεχνών, στην έρευνα σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Ευελπιστεί, σε βάθος χρόνου, στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη ενός σύνθετου πολιτιστικού τοπίου.

Προσωπικά δε μπορώ να προβλέψω τι ακριβώς θα γεννηθεί 12 μέρες μετά. Μπορώ μονάχα να αναγνωρίσω και να ταχθώ θετικά προσκείμενη με την  πρωτοβουλία των καλλιτεχνών που βγαίνουν εκτός, μιλούν αντί και τολμούν να μη σιωπούν. Ναι, στην Αθήνα του σήμερα συμβαίνουν ακόμα σπουδαία πράγματα.

Aναλυτικό πρόγραμμα των επόμενων ημερών στο blog: kinisimavili.blogspot.com

Η Κίνηση Μαβίλη είναι οι:
Ανέστης Αζάς (ομάδα Προτζέκτορ)
Γκίγκη Αργυροπούλου (ομάδα Mkultra)
Κώστας Κουτσολέλος (

Keywords
Τυχαία Θέματα