Η Οδύσσεια του Bob Wilson

13:05 21/9/2012 - Πηγή: Mixtape

Πρόκειται για μια από τις παραστάσεις την οποία περιμένουν ακόμα και όσοι δεν είναι φανατικοί του θεάτρου και οι επισκέψεις τους σε θεατρικές σκηνές είναι σπάνιες. Η παρουσία, όμως, του Bob Wilson, σε συνδυασμό με το θέμα, που δεν είναι άλλο από την χιλιοειπωμένη μέσα στους αιώνες, Ομηρική Οδύσσεις, κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό αυτό το ανέβασμα. Πρόσθεσε τώρα σε αυτά και το γεγονός πως πρόκειται για συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Piccolo Teatro του Μιλάνου και καταλαβαίνει κανείς γιατί όλοι περιμένουν με αγωνία

να δουν επί σκηνής το ομηρικό έπος.

Ο Robert Wilson, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του κόσμου, αντλεί την έμπνευσή του από το ομηρικό έπος και σκηνοθετεί Έλληνες ηθοποιούς σε μια παράσταση στην ελληνική γλώσσα.

Η ιστορία του πολυμήχανου Οδυσσέα, αυτό το εμβληματικό αριστούργημα, είναι, βεβαίως, γνωστή στα πέρατα του κόσμου. Η εξιστόρηση της πορείας του ανθρώπου προς τις ρίζες του και η αναζήτηση της ίδιας της ύπαρξής του, με πρωταγωνιστή τον Οδυσσέα, τους συντρόφους του και τις πολλές περιπέτειές τους μετά τη λήξη του πολέμου της Τροίας. Ο Οδυσσέας ξεκινά το ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη διασχίζοντας τη Μεσόγειο από το Αιγαίο πέλαγος μέχρι τα παράλια της Αφρικής Αδριατική και το Ιόνιο Πέλαγος. Με τους συντρόφους του στην αρχή και μόνος στη συνέχεια βρίσκεται αντιμέτωπος με δοκιμασίες και εμπόδια σχεδόν ανυπέρβλητα, με τη μανιασμένη θάλασσα, με ναυάγια, με θεούς, ανθρώπους και μυθικά τέρατα. Η εφευρετικότητά του και το πείσμα του τον βοηθούν να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και να καταφέρει να επιστρέψει στον τόπο του και να ξαναβρεί τη ζωή του.

Ο νόστος/ πόθος για την πατρίδα είναι κεντρικός πρωταγωνιστής της ιστορίας, μαζί με τον βασικό χαρακτήρα της Οδύσσειας την οποία ο Robert Wilson εικονοποιεί με απαράμιλλο τρόπο σε μία συνεχή ροή σκηνών και μαγικών εικόνων μύθου, πραγματικότητας και ιστορίας.

Η Οδύσσεια, που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα από τις 26 Οκτωβρίου έως τον Μάρτιο του 2013, θα μεταφερθεί στη συνέχεια για τρεις εβδομάδες στο Piccolo Teatro του Μιλάνου αλλά και σε άλλους προορισμούς του εξωτερικού.

Σκηνοθεσία, Σχεδιασμός σκηνικού,  Σχεδιασμός φωτισμών: Robert Wilson
Κείμενο: Simon Armitage
Δραματουργία: Wolfgang Wiens
Συνεργάτις σκηνοθέτης: Ann-Christin Rommen
Σχεδιασμός κοστουμιών: Yashi Tabassomi
Συνεργάτις – Σχεδιασμός σκηνικού: Stephanie Engeln
Μουσική επίβλεψη: Hal Wilner
Συνεργάτης σχεδιαστής φωτισμών: Scott Bolman
Μετάφραση κειμένου στα ελληνικά: Γιώργος Δεπάστας
Σχεδιασμός ήχου: Studio 19 – Κώστας Μπώκος, Βασίλης Κουντούρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Τριανταφύλλη
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Τσαγκάρη
Βοηθός  ενδυματολόγου: Βασιλική ΣύρμαΌμηρος: Νικήτας Τσακίρογλου
Ζευς: Αλέξανδρος Μυλωνάς
Αθηνά: Ζέτα Δούκα
Ερμής: Αποστόλης Τότσικας
Καλυψώ: Μαρία Ναυπλιώτου
Κίρκη: Μαρία Ναυπλιώτου
Τειρεσίας: Νικήτας Τσακίρογλου
Σειρήνες: Μαρία Ναυπλιώτου | Ζέτα Δούκα | Λένα Παπαληγούρα | Μαριάνα Καβαλιεράτου
Οδυσσέας: Σταύ
Keywords
Τυχαία Θέματα