Watch This: Fela Kuti – Music Is The Weapon (1982 Documentary)

21:31 25/7/2013 - Πηγή: Mixtape

Μετά τα Talking Heads VS Television και The Smiths – The South Bank Show 1987, σήμερα σας έχουμε ακόμα ένα πολύ ενδιαφέρον μουσικό ντοκυμάντερ από τα 80s. Πρόκειται για το Music Is The Weapon (1982) των Jean-Jacques Flori και Stéphane Tchalgadjieff με θέμα τον πιο σπουδαίο ίσως μουσικό που έβγαλε η Αφρική, τον Fela Anikulapo Kuti (1938 – 1997).

Γυρισμένο στο Lagos της Νιγηρίας το 1981, το Music Is The Weapon καλύπτει

σχεδόν τα πάντα από την μέχρι τότε πορεία του μεγάλου μουσικού της afrobeat. Έτσι μεταξύ άλλων παρουσιάζονται τα πρόσωπα και γεγονότα που τον επηρρέασαν πολιτικά (Martin Luther King, το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, οι πολιτικές των μετα-αποικιακών αφρικάνικων κρατών και ειδικά της πατρίδας του της Νιγηρίας), αποσπάσματα από τα θρυλικά ολονύκτια live που έδινε στο δικό του Shrine club (ίσως οι καλύτερες στιγμές του ντοκυμαντέρ), στιγμιότυπα από το σύμπλεγμα κατοικιών – στρατόπεδο Kalakuta Republic όπου διέμενε μαζί με τις 10άδες γυναίκες του και τους μουσικούς του, συνεντεύξεις με τον ίδιο και φύσικα η διαρκής κριτική και πολιτική διαμάχη του με το νιγηριανό καθεστώς που του κόστισε πολλαπλώς και προσωπικά (η μητέρα του πέθανε από τα τραύματα της μετά από μια από τις πολλές εισβολές της αστυνομίας και του στρατού στην Kalakuta Republic).

Το ντοκυμαντέρ συστήνεται τόσο σε αυτούς-ες που είναι εξοικιειωμένοι με την μουσική και την πολυσχιδή αν και ενίοτε προβληματική προσωπικότητα του Fela Kuti (τόσο ο σεξισμός του όσο και η μεγαλομανία του γίνονται εμφανή κάποιες στιγμές στις συνεντεύξεις του) όσο και σε αυτούς-ες που θα ήθελαν μια πρώτη γνωριμία με τον μεγαλύτερο ίσως μουσικό που έβγαλε ο τρίτος κόσμος μετά τον Bob Marley.

Υπ’ όψιν οτι το Music Is The Weapon περιλαμβάνει και ιδιαίτερα σκληρές σκηνές όπως βιαιότητες του νιγηριανού στρατού στον πόλεμο της Μπιάφρα ή όταν ο ίδιος ο Fela Kuti δείχνει στην κάμερα της πληγές από τις ξυλοδαρμούς που υπέστη από την νιγηριανή αστυνομία.

Fela Kuti – Music Is The Weapon (1982 Documentary, 52′)

Keywords
Τυχαία Θέματα