Social End Products – Nutre Tu Cabeza

13:13 24/7/2013 - Πηγή: Mixtape

Ο ακροατής ιντριγκάρεται ευχάριστα όταν έρχεται σε επαφή με καλλιτέχνες που δεν επιδιώκουν απλώς να εκσυγχρονίσουν τις αναμνήσεις τους και να αναπαράγουν τις καταβολές τους, μα να προβούν σε αμιγώς δικές τους ενέργειες. Σε αυτούς συγκαταλέγεται και το γηγενές μουσικό σχήμα των Social End Products.

Προ διετίας το παρόν πενταμελές – τετραμελές τότε – σύνολο εξέδωσε τα πρώτα δείγματα μιας ευδαιμονικής γκαράζ πανκ φιλοσοφίας, σε εκείνο το EP που έφερε τον τίτλο Ego

Trip. Κι αν εκεί οι συνθέσεις τους έσφυζαν από διάθεση και οιωνούς για κάτι πραγματικά εύστοχο μέσα στα μερικώς διαμορφωμένα χαρακτηριστικά τους, το πλήρης διάρκειας άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο εκθέτει μια πιο συγκροτημένη και αποτελεσματική προσωπικότητα. Συγχρόνως, εγγυάται προσκόλληση σε αρκετά από τα δεκατέσσερα μέρη του.

Στο Nutre Tu Cabeza, αυτό που διαχωρίζει τη συγκεκριμένη αθηναϊκή παρέα από τον συρφετό των συγκροτημάτων τα οποία κυκλοφορούν γύρω μας πατώντας στα χνάρια των 13th Floor Elevators και άλλων 60s ψυχεδελικών μορφών, είναι η πηγαία ευχέρειά τους στην κατασκευή μελωδικών γραμμών που χαράσσονται στο νου. Τα “On The Wrong Side Of The Track”, “Can You Follow The Light (when it fades to nothing)” και She’s Off Drugs, She’s So Boring” εκπέμπουν μια ελυστικότατη ποπ αύρα που δεν σβήνει μετά το πέρας των ακροάσεων. Άμεσα, επίσης, διακρίνεις στο ψηφιδωτό των Social End Products μια απόπειρα εμπλουτισμού της κυρίαρχης φόρμας τους με μια ποικιλία συστατικών αλλιώτικης προέλευσης. Ξετυλίγοντας το κουβάρι από την γλυκύτητα του “Rooted Like A Tree” με τα κρουστά και το εν γένει κλίμα να γυρίζουν τις ένδοξες σελίδες του Phil Spector στο βιβλίο της μουσικής ιστορίας, τους ενδοσκοπικούς λαβυρίνθους του “Broken Mirror” που θυμούνται ανά διαστήματα την ανεξίτηλη στάμπα των Red Crayola, τις φολκ απολήξεις του φλάουτου (“Sad Parade”, “A Trip To Delos”).

Για το rock ‘n’ roll αλισβερίσι που λαμβάνει χώρα στο δίσκο, δύναται κάποιος να διατηρεί τις ενστάσεις του. Κυρίως περί του ότι οι SEP πορεύονται δίχως να φανερώνουν στοιχεία της εντοπιότητάς τους, συνεπώς, δεν γίνεται αντιληπτό το στίγμα της ελληνικής κουλτούρας στο έργο αυτών. Ακούγοντάς τους, μπορείς να εξάγεις το συμπέρασμα πως αποτελούν κρίκο της αλυσίδας των δημιουργών που ανήκουν στο κύμα της νέο-ψυχεδέλειας, το οποίο κατακλύζει τις πολιτείες της Καλιφόρνια και του Τέξας στις μέρες μας, ή και μέλη μιας καινούργιας βρετανικής γκαραζοπαροικίας. Kι εδώ, λοιπόν, σε ρουφάνε νοερά κάτι ταξίδια σε ερημικούς αυτοκινητοδρόμους και βουτιές σε αγαπημένες παραλιακές συνήθειες.

Κατά τη διάρκεια του Nutre Tu Cabeza, οι Social End Products γνωστοποιούν και μοιράζονται το πάθος και τις εμμονές τους με την πυροδοτούμενη από τα 60s ψυχεδέλεια, δίχως όμως ανώδυνες αναβιώσεις ιδιωμάτων. Με τρόπο που σαφώς δεν μας προσανατολίζει σε νέες ηχητικές συντεταγμένες, μα διαμέσου της καλώς νοούμενης πειθαρχίας και της γόνιμης εναρμόνισης φωνητικών, κιθάρας, μπάσου, τυμπάνων, φαρφίζας και φλάουτου, μας προσφέρει τελικά επαρκείς λόγους για να συντονιστούμε μαζί τους.

Label: Radar Eye Records
Track(s) For Your Mixtape: “Broken Mirror”, “Rooted Like A Tree”, “Can You Follow The Light (when it fades to nothing)”

Keywords
Τυχαία Θέματα