Fantastikoi Hxoi – Fantastikoi Hxoi

Οι εμμονές σιγοβράζουν σχεδόν πάντοτε στα ενδότερά μας, ώσπου σε ορισμένα χρονικά σημεία να ξεπροβάλλουν αποκτώντας υπόσταση μέσα απ’ τις πράξεις μας. Για τον Άγγελο Μπαλτά οτιδήποτε σχετίζεται με το ψυχεδελικό περιβάλλον των δεκαετιών του ‘60 και ‘70, αποτελεί θαρρείς μια κομβική κουκκίδα που χαρτογραφεί ολόκληρες τοποθεσίες που επισκέπτεται συχνά, ώστε να κοινωνήσει από εκείνες και να αναδιαμορφώσει κατόπιν τις μνήμες τους. Οι Fantastikoi Hxoi του, πλαισιώνουν ξανά τις ακροάσεις μας μέσα από τη νεοφερμένη οπτική του τρίτου φερώνυμου LP του.

Αντλώντας, παράλληλα, δείγματα από μια

εγχώρια ηχητική πραγματικότητα του “τότε”, η οποία βεβαίως απόρρεε απ’ τα τεκταινόμενα εκτός των τειχών της Ελλάδας, ο Μπαλτάς δεν σπεύδει απλώς να θερίσει τους καρπούς των κόπων των σκαπανέων αυτής. Δείχνει εμφανώς διατεθειμένος να προσφέρει φρεσκάδα, κατευθυνόμενη από αισθητικά συναρπαστικές αναπτύξεις. Δεκαέξι σε πλήθος, αυτές, απλώνονται στις τέσσερις βινυλιακές μεριές υφαίνοντας μια ενιαία κι ανεπηρέαστη πλοκή, χωρίς να πλατειάζουν και να μετακυλύουν σε υφολογικά κλισέ. Με ένα δίπολο φουτουρισμού, το οποίο διατηρεί τις ρετρό αναφορές απ’ τη μια και απ’ την άλλη αναπνέει σταθερά στο παρόν, λαμβάνοντας βάσιμα υπόψη τα σύγχρονα κελεύσματα που θα ωθήσουν το εγχείρημα μερικά βήματα προς το αβέβαιο μέλλον.

Τον θεματικό άξονα του δίσκου στριφογυρίζει ανά πάσα στιγμή μια ηλεκτρονική αντίληψη. Η οποία, εδράζεται αφενός σε πρώιμες αξιοποιήσεις των συνθετητών και των στουντιακών τρικ, όπως αυτές αντανακλώνται στην προσωπική εργογραφία των Βαγγέλη Παπαθανασίου, Jean Michel Jarre, Isao Tomita, και αφετέρου στη γερμανική πατέντα του krautrock που με νευραλγικούς εκφραστές τους Neu!, Can, Cluster, μεταξύ άλλων, έσπειρε ρυθμικό παραλήρημα και πληθώρα επιγόνων. Ανά διαστήματα συνδράμει κι η IDM επιρροή της Warp Records, μέσω των Boards Of Canada και Aphex Twin. Κοντά τους, κι η δεδηλωμένη λατρεία του FH τόσο για τους αυτοσχεδιασμούς του Arthur Russell όσο και για εκείνους του σχήματος των Ακρίτας, που διατύπωσε πηγαία άποψη ως εγχώρια σύμπλευση με το εισαγόμενο, απ’ τα 60s κιόλας, προοδευτικό ροκ.

Γεφυρώνοντας αναπόφευκτα με το παρελθόν, σημειώνω πως εκείνο το δεύτερο δυσεπίλυτο μα ταυτοχρόνως καταπληκτικό παζλ του με τίτλο Κυρίαρχοι του Σύμπαντος, έμελλε να δώσει στο σχέδιο των Fantastikoi Hxoi ποικίλα ατού. Κυκλοφόρησε δωρεάν και διαδικτυακά, αρχικά δίχως θορυβοποιά στοιχεία, εν τέλει όμως με μεγάλη ανάδραση απ’ το κοινό, γεμίζοντας με επιπλέον (παρ)αισθήσεις τα μερόνυχτά αυτού, κι όχι μονάχα διεγείροντας τις ήδη υπάρχουσες. Γίνεται σαφές πως ο Μπαλτάς δεν μεταποιεί προηγηθείσες ηχογραφήσεις, έστω κι αν σαμπλάρει παραγνωρισμένα και μη ντόπιας παραγωγής άσματα. Αντιθέτως, πλάθει πρωτόλεια συνθετικά κομψοτεχνήματα με περίσσια προσήλωση και τόλμη, μέσα από αμέριστη “σπιτική” φροντίδα.

Το άνωθεν συμπέρασμα επανεμφανίστηκε, μετά την επέμβασή του στα “κλασικά” Απέραντα Χωράφια του Τουρνά, στο αστρικό ταξίδι στο οποίο υπέβαλλε τα λόγια του Σεφέρη (“Ο δρόμος δεν έχει αλλαγή”), ύστερα κι απ’ τις σκόρπιες περιπλανήσεις του κατά τις οποίες ρεμίξαρε ντόπια ηχητικά μνημεία (“Κειμήλια”- Metro Decay, “Time Machine”- Mary and the Boy/Felizol). Κι αν εδώ ούτε οι τίτλοι των κομματιών, ούτε τα μουσικά περάσματα προδίδουν την προέλευση των όποιων samples, είναι έκδηλη μια προσέγγιση στη σύνθεση που συνδυάζει, γνώση μέσω ακουσμάτων και μελέτης, αριστοτεχνικό χειρισμό των εργαλείων και εκτεταμένο παίδεμα της εκάστοτε φόρμας. Κοινός παρανομαστής η αλάνθαστη αισθητική και το όραμα με σαφείς λόγους ύπαρξης.

Εδώ ο Μπαλτάς επανεκκινεί μια γραφή, ναι μεν με τη ματιά του παραγωγού μα με στυλοβάτη το έδαφος που ο ίδιος πρωτοστρώνει δημιουργικά. Πάνω σε αυτό, θα βαδίσουν ρυθμικά tribal, ψυχεδελοφολκ και dub ενέσεις (“Ascension Dance”, “Secrets Of The Sun”, “Desert Equations”, “Carina Nebula”), διαγαλαξιακές αφηγήσεις με το εμμονικά αγωνιώδες και μινιμαλιστικά επαναλαμβανόμενο τέμπο των 4/4, το motorik του krautrock (“Terrestrial Tapestries”, “A Strange Light From The East”, “Beyond The Remains”, “Horizon Unfolding”). Εκεί θα ανακαλύψουν γόνιμη έκφραση, ο πλουραλισμός (“Paroxysm”), ο αναλογικός synth ρομαντισμός (“Sequential Message”), η σταδιακή οικοδόμηση του μελωδικού υποβάθρου (“Dream Chart”, “Scattered Star”, “True”).

Ο Άγγελος Μπαλτάς θέτει ξανά σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πλάνο για τους Φανταστικούς Ήχους του, σφυρηλατώντας ηχητικές εμπειρίες μιας- ας μου επιτραπεί ο όρος- “συμπαντικής” electronica.

Label: Inner Ear
Track(s) For Your Mixtape: “Carina Nebula”, “Dream Chart”, “Scattered Star”, “True”


Η επίσημη παρουσίαση του άλμπουμ θα γίνει την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου στο Bios, με ελεύθερη είσοδο. Τη βραδιά θα ανοίξει ο Mr. Z, με ένα dj set που περιλαμβάνει επιλογές από σαρανταπεντάρια που ξεκινάνε από το ελληνικό psych και καταλήγουν σε soul/beat δυναμίτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα