Πώς θα χάσεις κιλά στην εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μία ιδιαίτερη περίοδο στη ζωή της γυναίκας οπότε συμβαίνει πλήθος ορμονικών αλλαγών.

Στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, ο ύπνος διαταράσσεται, η όρεξη αυξάνει και σταδιακά τα κιλά συσσωρεύονται.

Πώς θα χαθούν τα κιλά της εμμηνόπαυσης;

“Η υγιεινή διατροφή είναι ο απαραίτητος σύμμαχος στην ορθή απώλεια βάρους. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μία διατροφή πλούσια

σε τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, με αντιοξειδωτικά, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας θα αποδώσει τα καλύτερα αποτελέσματα στη σωστή απώλεια βάρους. Η διατροφή πρέπει να είναι πάντα εξατομικευμένη και να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού.

Κάθε γυναίκα έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις. Συνήθως σε αυτές τις ηλικίες, παρατηρούνται ανεπάρκειες βιταμινών όπως βιταμίνης D, βιταμίνης Β12 κ.λπ.

Ο εργαστηριακός έλεγχος και ο εμπλουτισμός της διατροφής με τα κατάλληλα τρόφιμα ή συμπληρώματα θα ενισχύσει τη θρεπτική κατάσταση του οργανισμού και κατ’ επέκταση τον ρυθμό του μεταβολισμού.

Η σωστή σωματική ανάλυση επίσης θα δείξει τα επίπεδα μυϊκής μάζας, κατακράτησης και σπλαχνικού λίπους, οπότε και θα διαμορφωθεί αντίστοιχα και το διατροφικό σχήμα. Επιπροσθέτως, η γενετική ανάλυση με ειδικά διατροφικά τεστ DNA θα βοηθήσει τα στον σχεδιασμό μιας απόλυτα εξατομικευμένης διατροφής”, τονίζει η Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (ΕΛ.ΕΤ.ΕΜ), Αναστασία Κόκκαλη.

Ποιες δίαιτες είναι οι κατάλληλες;

1. Η Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων: Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι εξαιρετικές για την απώλεια βάρους και απώλεια κοιλιακού λίπους. Η πρόσληψη υδατανθράκων δεν χρειάζεται να είναι εξαιρετικά χαμηλή. Αποφύγετε όμως αυστηρά:

• Ζάχαρη π.χ. αναψυκτικά, χυμούς φρούτων, γλυκίσματα, μπισκότα, παγωτό
• Επεξεργασμένα δημητριακά: σιτάρι, λευκό ρύζι, ζυμαρικά, λευκό ψωμί, δημητριακά
• Trans λιπαρά: Υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια.
• Προϊόντα διατροφής και χαμηλών λιπαρών: Πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά ή κράκερ έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.

2. Η μεσογειακή διατροφή,

3. Οι χορτοφαγικές δίαιτες. Οι δίαιτες για vegan και χορτοφάγους έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους. Μην εξορίσετε όμως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, σημειώνει η κυρία Κόκκαλη και συμβουλεύει:

“Πείτε ΝΑΙ σε τρόφιμα όπως:

• Ζωντανό γιαούρτι (με χαμηλά λιπαρά) – συστήνονται 2 μερίδες καθημερινά
• Λιπαρά ψάρια: 3 φορές /εβδομάδα
• Σκούρα πράσινα λαχανικά: καθημερινά ως σαλάτα
• Αυγά: 6-8 / εβδομάδα
• Προϊόντα ολικής άλεσης: Ζυμαρικά ολικής, καστανό ρύζι, κινόα, φαγόπυρο. Ιδανικά ως γαρνιτούρα στο μεσημεριανό γεύμα
• Νερό
• Πράσινο τσάι: 4 φλιτζάνια καθημερινά
• Λιναρόσπορος: 1 κουτ. σούπας καθημερινά
• Βρώμη: Ως πρωινό καθημερινά

Πείτε ΟΧΙ στις δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων καθώς προκαλούν απώλεια μυΪκής μάζας και περαιτέρω μείωση του μεταβολικού ρυθμού.

Η μειωμένη μυϊκή μάζα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστών. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης”.

Άλλωστε, όπως καταλήγει η κ. Κόκκαλη, “το θέμα της παχυσαρκίας δεν είναι μόνο αισθητικό. Τα περιττά κιλά ειδικά επηρεάζουν πολλούς δείκτες όπως η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, το ουρικό οξύ, η αρτηριακή πίεση. Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και άλλων νοσημάτων”.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos