Οι Ιταλοί προπονητές των ρεκόρ και των τελικών

Μια ματιά αρκεί για να δεις ότι στην άκρη του πάγκου μιας φιναλίστ σε Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ και Κόνφερενς Λιγκ υπάρχει ένας Ιταλός προπονητής έτοιμος να κατακτήσει το τρόπαιο και να συνεχίσει το σερί των τελευταίων ετών. Ο Αντσελότι με τη Ρεάλ στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Γκασπερίνι με την Αταλάντα στο Γιουρόπα και ο Ιταλιάνο με τη Φιορεντίνα στο Κόνφερενς.

Εάν γυρίσουμε το χρόνο λίγο πίσω, θα διαπιστώσουμε το πρώτο ρεκόρ που σημειώθηκε ήταν το 2022. Ήταν τότε που για πρώτη φορά στα χρονικά πέντε προπονητές από τη γειτονική μας χώρα κατάφεραν να βρεθούν στο επόμενο των ομίλων επίπεδο

του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Κάρλο Αντσελότι με την Ρεάλ, ο Αντόνιο Κόντε με την Τότεναμ, ο Λουτσιάνο Σπαλέτι με την Νάπολι, ο Στέφανο Πιόλι με την Μίλαν και ο Σιμόνε Ινζάγκι με την Ίντερ βρέθηκαν στις 16 καλύτερες ομάδες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Στην άτυπη βαθμολογία κατακτήσεων ευρωπαϊκών Κυπέλλων ανά χώρα, η Ιταλοί προηγούνται των Γερμανών με δεδομένο ότι από τη γειτονική χώρα μετρούν 13 κατακτήσεις στην ιστορία και οι Γερμανοί δέκα.

Kάρλο Αντσελότι

Ξεχωρίζει η περίπτωση Αντσελότι όταν στις 29 Μαΐου 2022 οδήγησε ξανά τη Ρεάλ Μαδρίτης στην κορυφή της Ευρώπης έπειτα από 4 χρόνια κι έβαλε το όνομά του στο πάνθεον της Ιστορίας του Champions League. Ο σπουδαίος Ιταλός έγινε ο πρώτος τεχνικός στην ιστορία της διοργάνωσης που κατέκτησε τον τίτλο για 4η φορά, δύο με τη Ρεάλ Μαδρίτης (2014, 2022) και δύο με τη Μίλαν (2003, 2007). Ο Αντσελότι, εκείνο το βράδυ άφησε πίσω του και τους δύο προπονητές με τους οποίους συγκατοικούσε την κορυφή, τον Μπομπ Πέισλι που οδήγησε τη Λίβερπουλ σε τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών σε πέντε σεζόν μεταξύ 1977 και 1981 και τον Ζινεντίν Ζιντάν με τα τρία διαδοχικά Champions League με τη Ρεάλ μεταξύ 2016 και 2018.

Κοιτάζοντας και το φετινό παλμαρέ του Αντσελότι, μετά και την κατάκτηση του ισπανικού Super Cup με την νίκη επί της Μπαρτσελόνα, ο πολύπειρος Ιταλός τεχνικός πανηγύρισε τον 11ο τίτλο του ως προπονητής της «βασίλισσας» (1 πρωτάθλημα, 2 Κύπελλα Ισπανίας, 2 Champions League, 2 UEFA Super Cups, 2 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων και 2 ισπανικά Super Cup), αριθμό που έχουν φτάσει στο παρελθόν μόνο δύο ακόμα προπονητές στην «πλούσια» ιστορία του συλλόγου!

Τζιάν Πιέρο Γκασπερίνι

Για πολλούς ο τίτλος που συνοδεύει τον Γκασπερίνι, είναι αυτός του θαυματοποιού! Ένας προπονητής με ιδέες, όραμα και τακτικές που εφαρμόζονται άμεσα και έχουν αποτελέσματα. Απόδειξη η Αταλάντα. Πρόκειται για τον προπονητή που οδήγησε τον ιταλικό σύλλογο για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό μετά από 116 χρόνια ιστορίας. Ακόμα αντηχούν οι δηλώσεις που έκανε σε όσους βλέπουν “μικρομεσαίες” ομάδες να μπαίνουν με άνεση και στυλ στο κλαμπ των “μεγάλων”: «Οι ιδέες δεν είναι προς πώληση. Θέλω να αποδείξουμε ότι σ’ ένα μικρό μέρος, χωρίς να έχουμε εκατομμύρια οπαδούς, μπορείς να δημιουργήσεις μια ποδοσφαιρική ομάδα που ικανοποιεί τους ανθρώπους και μπορεί να ταυτιστεί με ένα μέρος που βασίζεται σε ιδέες και την αίσθηση του ανήκειν», έλεγε ο Γκασπερίνι στα μέσα Ιουνίου του 2016 όταν αναλάμβανε την ομάδα από το Μπέργκαμο. Ως ένας άλλος… μάγος που κάνει θαύματα και διασκεδάζει τον κόσμο, δίκαια κόλλησαν στην Αταλάντα την ετικέτα “οι entertainers” (διασκεδαστές) της Ιταλίας.

Βιτσέντζο Ιταλιάνο

Τη στιγμή που διαβάζουμε για ομάδες που παίζουν ασταμάτητα αγώνες και δίνουν τρία ματς την εβδομάδα, καλό είναι να παρατηρήσουμε την διαχείριση της Φιορεντίνα από τον Βιτσέντζο Ιταλιάνο. Η προσεχής αντίπαλος του Ολυμπιακού μοιάζει βιονική καθώς έχει ξεπεράσει το απόλυτο ρεκόρ επίσημων αγώνων που έχει παίξει ιταλική ομάδα σε δύο συνεχόμενες σεζόν. Με 114 παιχνίδια τα τελευταία δύο χρόνια, η Φιορεντίνα του Ιταλιάνο δείχνει το δρόμο σε όσους επιθυμούν να διαπιστώσουν πως μπορείς να διαχειρίζεσαι ένα ρόστερ 25 ετοιμοπόλεμων παικτών που καλύπτουν επάξια κάθε κενό που προκύπτει μετά από απουσία λόγω τιμωρίας ή τραυματισμού. Πρόκειται για έναν προπονητή που βρίσκεται διαρκώς στο ραντάρ της Μπολόνια και τη Νάπολι. Ομάδες που ετοιμάζονται να κάνουν τη μεγάλη πρόταση για να τον δελεάσουν το καλοκαίρι του ’24.

Αξίζει να κρατήσουμε ότι στην τριετία που βρίσκεται στο κλαμπ, ο Ιταλιάνο οδήγησε τον σύλλογο της Φλωρεντίας σε δύο τελικούς Conference League, τη σεζόν 2022/23 όταν και έχασε τον τίτλο από τη Γουέστ Χαμ (2-1), αλλά και φέτος, στον τελικό της OPAP Arena στις 29 του μηνός κόντρα στον Ολυμπιακό.

Πηγή: ertsports.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιταλοί,italoi