Ευθύμιος Καπάνταης: «Μεγέθη πανδημίας αποκτά η παχυσαρκία»

Μια πανδημία αποτελεί η παχυσαρκία, τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Health Matters του The Caller ο Παθολόγος με εξειδίκευση στο Διαβήτη, Διευθυντής του Τμήματος Διαβήτη, Παχυσαρκίας και Μεταβολισμού του Νοσοκομείου Metropolitan και Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, κ. Ευθύμιος Καπάνταης.

«Παρόλο που πρόκειται για μία μη μεταδοτική νόσο, λαμβάνει τα μεγέθη πανδημίας. Σήμερα, 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι

έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό.

Ως χώρα βρισκόμαστε στην 59η θέση τον κόσμο στους άντρες και στην 84η στις γυναίκες σε παχυσαρκία. Ωστόσο βρισκόμαστε σε πολύ υψηλές θέσεις όσον αφορά στα παιδιά: Συγκεκριμένα, τα παιδιά μας ηλικίας 7 – 9 ετών βρίσκονται στη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά σε ποσοστά παχυσαρκίας, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα μισά παιδιά μας βρίσκονται πάνω από το φυσιολογικό βάρος», υπογράμμισε ο κ. Καπάνταης.
Προσπαθώντας να εξηγήσει τις αιτίες του φαινομένου, ο ειδικός σημείωσε ότι τα παιδιά μας δεν έχουν σωστή διατροφή και δεν κινούνται.

Όπως επεσήμανε, τα έξοδα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στο μέλλον θα είναι τεράστια, αφού η παχυσαρκία συνδέεται με πάρα πολλές νόσους.

“Η παχυσαρκία διεθνώς θεωρείται πολυπαραγοντική νόσος, όχι μόνο ως προς τις αιτίες της, αλλά και ως προς την επίδραση που έχει στον οργανισμό.

Η παχυσαρκία μειώνει τόσο την ποσότητα, όσο και την ποιότητα της ζωής.

Το αυξημένο βάρος κάνει το άτομο να δυσπνοεί, να μην μπορεί να κινηθεί, να έχει ψυχολογικά προβλήματα, ενώ προκαλεί πολλά συνοδά προβλήματα: καρδιαγγειακά νοσήματα, περιοριστικού τύπου αναπνευστική ανεπάρκεια, άπνοιες, προβλήματα στο ήπαρ, χολολιθίαση, παγκρεατίτιδες, πέτρες στα νεφρά, μειώνει την ικανότητα αναπαραγωγής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, δημιουργεί φλεβικές παθήσεις και αρθρίτιδες, ενώ έχουν τυποποιηθεί 11 τύποι καρκίνου που σχετίζονται άμεσα με την παχυσαρκία”.

Επικίνδυνη η “κοιλίτσα”

Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε ο κ. Καπάνταης για τους άνδρες με τεταμένη κοιλιά, οι οποίοι έχουν ενδοκοιλιακό λίπος, το οποίο είναι πολύ δυσμενές για την υγεία τους.

Τι έκανε τους Έλληνες παχύσαρκους;

“Έχουμε εγκαταλείψει την πατροπαράδοτη μεσογειακή διατροφή. Σήμερα, λίγα σπίτια μαγειρεύω και ελάχιστα μαγειρεύουν τα πατροπαράδοτα φαγητά, τα όσπρια και τα μαγειρεμένα λαχανικά”.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Καπάνταης, “αρκεί μία υπέρβαση της ενέργειας που παίρνουμε καθημερινά κατά μόλις 100 θερμίδες, όσο δηλαδή ένα σοκολατάκι, για να μας επιβαρύνει με 6 κιλά κάθε χρόνο”.

Ο κ. Καπάνταης προτείνει να τρώμε πιο σωστά και να κινούμαστε περισσότερο.

Οι γυναίκες, σημείωσε ο ειδικός, τείνουν να αυξάνουν το βάρος τους μετά την εμμηνόπαυση, δηλαδή στην ηλικία των 50 ετών, ενώ οι άνδρες γύρω στα 35-40 τους χρόνια, δηλαδή μετά τον γάμο.

Νόσος η παχυσαρκία

Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας δημιούργησε έναν φάκελο που ανέδειξε τα προβλήματα που προκαλεί η παχυσαρκία και προωθήθηκε με θετική εισήγηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ώστε το Υπουργείο να αναγνωρίσει την παχυσαρκία ως νόσο.

“Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θα πρέπει να γίνει σε τρία επίπεδα:

Τα άτομα δεν θα πρέπει να φτάνουν να είναι παχύσαρκα

Οι παχύσαρκοι θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια να αποκτήσουν βάρος όσο πιο κοντά στο φυσιολογικό

Τα άτομα με αυξημένο βάρος που χάνουν βάρος θα πρέπει να προσπαθούν να διατηρήσουν αυτή την απώλεια με σωστή διατροφή, με αυτοέλεγχο και με αυξημένη σωματική δραστηριότητα”, τόνισε ο κ. Καπάνταης.

Όπως ο διαβήτης, έτσι και παχυσαρκία, απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, ώστε κάποιος να διατηρήσει την απώλεια βάρους και να συνεχίσει την προσπάθεια για να ακόμη πιο χαμηλό βάρος, πρόσθεσε ο κ. Καπάνταης, ενώ επεσήμανε την ανάγκη υποστήριξης του παχύσασκου ασθενούς από έναν θεράποντα ιατρό, καθώς η παχυσαρκία είναι νόσος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευθύμιος Καπάνταης, Μεγέθη,efthymios kapantais, megethi