Οδηγούμε: DS 4 Performance Line

Μπορεί κάποιοι να θυμόμαστε το παλαιότερο Citroen DS 4, ωστόσο το νέο DS 4 δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συσχετιστεί με εκείνο το αυτοκίνητο. Πλέον μιλάμε για μια DS που στέκεται ως premium ανεξάρτητη μάρκα και βεβαίως αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα σχεδίασης, τεχνολογίας και ποιότητας!

Το νέο DS 4 βασίζεται στην γνώριμη πλατφόρμα EMP2 του ομίλου Stellantis, η οποία είναι φιλική προς τις εξηλεκτρισμένες εκδόσεις. Έτσι, στην κορυφή της γκάμας του DS 4 βρίσκουμε μια plug-in υβριδική έκδοση, ενώ για τους πιο παραδοσιακούς οδηγούς υπάρχουν

εκδόσεις σε βενζίνη αλλά και diesel. Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας ήταν η κορυφαία έκδοση βενζίνη, 1600 κ.εκ. με turbo, 180 ίππους και χωρίς ίχνος εξηλεκτρισμού.

Σχεδιαστικά το DS 4 δείχνει να ανήκει ταυτόχρονα σε διαφορετικές κατηγορίες. Είναι δηλαδή ένα hatchback, ωστόσο είναι και αρκετά υπερυψωμένο αγγίζοντας το στυλ ενός crossover. Από την άλλη έχει ένα τόσο δυναμικό πίσω μέρος που αν το παρατηρήσουμε από την κατάλληλη γωνία θυμίζει έντονα ένα coupe. Κι αυτό όχι μόνο λόγω της χαμηλωμένης οροφής και της έντονης πίσω κλίσης, αλλά όσο και λόγω των αρκετά φουσκωμένων πίσω ώμων.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, το DS 4 δε μοιάζει με τίποτε άλλο στο δρόμο. Έχει μήκος στα 4,4 μέτρα που για hatchback είναι από τ αμεγαλύτερα, ενώ με ύψος στα 1,47 μ. είναι οριακά πιο χαμηλό και από τα χαμηλότερα SUV. Την δυναμική εικόνα του ενισχύουν τόσο οι μεγάλες ζάντες, 19 ιντσών στην έκδοση Performance Line της δοκιμής, όσο και τα πολύ χαρακτηριστικά φώτα LED στον εμπρός προφυλακτήρα. Η μάρκα τα ονομάζει DS WINGS και αποτελούνται από 98 λαμπτήρες LED.

Γενικά παντού στο αμάξωμα βρίσκουμε έντονα γεωμετρικά σχήματα. Στο πλάι χαμηλά στα μαρσπιέ και στις πόρτες, στους καθρέπτες και φυσικά στη μεγάλη μάσκα εμπρός με γρίλια σε σχήμα πολλών μικρών διαμαντιών. Οι προβολείς είναι επίσης LED και αποτελλούνται από ξεχωριστά στοιχεία, ενώ πιο εντυπωσιακά είναι τα λεπτά και τρισδιάστατα πίσω φώτα, επίσης σε μοτίβο μικροσκοπικών διαμαντιών. Σε σχήμα διαμαντιού είναι ακόμη οι χειρολαβές στις πόρτες, οι οποίες μάλιστα είναι κυφές και αναδόνται αυτόματα μόλις ο οδηγός (κάτοχος του κλειδιού) πλησιάσει.

Ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού, υπάρχουν και κάποια στοιχεία που διαφοροποιούν το συνολικό ύφος. Η Performance Line είναι η πιο σπορ έκδοση, όμως υπάρχει και το DS 4 Cross, με ματ προεκτάσεις στους προφυλακτήρες, ράγες οροφής και γενικότερα πιο περιπετειώδη χαρακτήρα. Ασχέτως αν καμία έκδοση δεν έχει τετρακίνηση.

#tdi_6 .td-doubleSlider-2 .td-item1 { background: url(https://trcoff.gr/wp-content/uploads/2023/01/ds4-10-80x60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_6 .td-doubleSlider-2 .td-item2 { background: url(https://trcoff.gr/wp-content/uploads/2023/01/ds4-12-80x60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_6 .td-doubleSlider-2 .td-item3 { background: url(https://trcoff.gr/wp-content/uploads/2023/01/ds4-11-80x60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_6 .td-doubleSlider-2 .td-item4 { background: url(https://trcoff.gr/wp-content/uploads/2023/01/ds4-2-80x60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_6 .td-doubleSlider-2 .td-item5 { background: url(https://trcoff.gr/wp-content/uploads/2023/01/ds4-5-80x60.jpg) 0 0 no-repeat; } 1 του 5 Εικόνα υψηλής ραπτικής στην καμπίνα

ΣΤο εσωτερικό το DS 4 δείχνει και είναι premium. Ειδικά η έκδοση Performance Line έχει μια σειρά από στοιχεία εξοπλισμού που το κάνουν ακόμη πιο εντυπωσιακό, όπως σφυρήλατο carbon στο τιμόνι και επενδύσεις από Alcantara στο ταμπλό και στις πόρτες. Επίσης κάτι που είναι μοναδικό στα μοντέλα της DS είναι το Clous-de-Pari μοτίβο, ένα χαρακτηριστικό της υψηλής ωρολογοποιίας, που εδώ συναντούμε σε διάφορα σημεία εντός της καμπίνας. Και φυσικά και στο εσωτερικό βρίσκουμε σχήματα που παραπέμπουν σε διαμάντια. Από τους διακόπτες στο ταμπλό, στα γραφικά της οθόνης μέχρι και στο σχήμα των ηχείων.

Στο εσωτερικό του το DS 4 έχει τρεις οθόνες. Μία σε ρόλο πίνακα οργάνων στις 7’’, σχετικά μικρή συγκριτικά με τον ανταγωνισμό και με περιορισμένη πληροφόρηση. Ωστόσο, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του και ένα μεγάλης επιφάνειας head-up display που προβάλλει συμπληρωματικές πληροφορίες απευθείας στο παρμπρίζ. Το head-up display διατίθεται σε όλες τις εκδόσεις εκτός της απολύτως βασικής, η οποία δεν έχει ούτε τη μικρή οθόνη του DS Smart Touch χαμηλά στην κονσόλα. Αυτή είναι μια οθόνη τύπου “trackpad”, από όπου ο οδηγός μπορεί, σε ένα βαθμό, να χειριστεί την κεντρική οθόνη του infotainment. Τουλάχιστον για τις πιο απλές λειτουργίες.

Και βεβαίως είναι και η κεντρική οθόνη του infotainment, με διαγώνιο στις 10’’. Αυτή  περιλαμβάνει το ηχοσύστημα, τα χειριστήρια του κλιματισμού και τις επιμέρους λειτουργίες του αυτοκινήτου και των διαφόρων συστημάτων. Το σύστημα βασίζεται στην ιδέα των προφίλ που μπορούν να εξατομικευτούν από τον χρήστη και φορτώνει αυτόματα τις ρυθμίσεις του καθενός κατά την εκκίνηση. Έτσι για παράδειγμα μπορεί να επιλέξει κανείς η οθόνη να περιλαμβάνει τις αγαπημένες επιλογές σε μια home screen με widgets για διάφορες λειτουργίες, όπως το κλιματιστικό, το ραδιόφωνο και η πλοήγηση, όλα σε μια ίδια οθόνη.

Κάτω από την οθόνη του συστήματος βρίσκουμε μια ασημένια μπάρα με φυσικούς διακόπτες που επίσης λειτουργούν ως συντομεύσεις για κάποιες βασικές λειτουργίες. Αυτό που αξίζει όμως να προσέξουμε εδώ είναι ότι πάνω και κάτω από αυτή την οριζόντια μπάρα υπάρχουν οι κρυφοί αεραγωγοί του κλιματιστικού. Δεν υπάρχουν οι παραδοσιακές γρίλιες δηλαδή που σχεδιαστικά ίσως διαταράσσουν τη σχεδιαστική αρμονία στο ταμπλό.

#tdi_7 .td-doubleSlider-2 .td-item1 { background: url(https://trcoff.gr/wp-content/uploads/2023/01/ds4-7-80x60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_7 .td-doubleSlider-2 .td-item2 { background: url(https://trcoff.gr/wp-content/uploads/2023/01/ds4-6-80x60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_7 .td-doubleSlider-2 .td-item3 { background: url(https://trcoff.gr/wp-content/uploads/2023/01/ds4-4-80x60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_7 .td-doubleSlider-2 .td-item4 { background: url(https://trcoff.gr/wp-content/uploads/2023/01/ds4-3-80x60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_7 .td-doubleSlider-2 .td-item5 { background: url(https://trcoff.gr/wp-content/uploads/2023/01/ds4-14-80x60.jpg) 0 0 no-repeat; } 1 του 5 Ανέσεις και χώροι

Η μεγάλη οριζόντια ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα έχει δύο σημεία αποθήκευσης. Ένα μπροστά, όπου ενσωματώνονται δυο ποτηροθήκες, θύρες USB και μια ευρύχωρη θέση για ένα κινητό ή πορτοφόλι. Η δεύτερη θήκη είναι πιο πίσω, εκεί που συναντούμε το υποβραχιόνιο. Ωστόσο εδώ όλη η κονσόλα είναι στο ίδιο νοητό ύψος και βεβαίως κάτω από το διπλό κάλυμμα υπάρχει ένας πολύ μεγάλος χώρος, με επίσης θύρα USB και φωτισμό.

Στις πίσω θέσεις του DS 4, τρεις ενήλικες θα καθίσουν σχετικά άνετα, παρά την χαμηλή γραμμή οροφής. Ευπρόσδεκτες είναι οι πίσω θήκες και βεβαίως το κεντρικό υποβραχιόνιο. Ο χώρος των αποσκευών είναι στα 430 λίτρα και θα εξυπηρετήσει άνετα στα περισσότερα σενάρια φόρτωσης.

Κινητήρας και επιδόσεις

Το DS 4 διατίθεται σε εκδόσεις βενζίνης, πετρελαίου και σε μια plug-in υβριδική έκδοση. Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας ήταν η ισχυρότερη έκδοση βενζίνης, 1,6 lt. Turbo με 180 ίππους. Και λέμε “ήταν” γιατί η συγκεκριμένη έκδοση κινητήρα προσφάτως καταργήθηκε, αφήνοντας μοναδικές επιλογές σε βενζίνη τον 1,2 λτ. και σε diesel τον 1,5 λτ., αμφότεροι με 130 ίππους. Έτσι το βάρος των επιδόσεων σηκώνει πλέον μόνο η plug-in υβριδική έκδοση του DS 4, ισχύος 225 ίππων.

Παρόλα αυτά, ο – ξεπερασμένος πλέον – κινητήρας 1.6Τ παρέχει 250 Nm ροπής και πρακτικά ο οδηγός δε θα νιώσει ότι κάπου θα του λείψει δύναμη. Ακόμη και αν χρειαστεί να προσπεράσει σε ανηφόρα με τέσσερις ακόμα επιβάτες. Σύμφωνα με τη DS, η μέση κατανάλωση είναι στα 6,5 λτ/100 χλμ, ενώ η επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα γίνεται σε 8 δευτερόλεπτα.

Οδική συμπεριφορά

Συνολικά το DS 4 είναι ένα πολύ ευχάριστο αυτοκίνητο. Αθόρυβο στο ταξίδι και με ανάρτηση που αποσβένει σχεδόν τα πάντα, διατηρώντας ταυτόχρονα και ένα σπορτίφ ύφος χωρίς να είναι απαραίτητα πιο σκληρή. Αρχιτεκτονικά, εμπρός υιοθετείται η γνώριμη λύση με γόνατα ΜακΦέρσον, ενώ πίσω – όπως τα περισσότερα μοντέλα της Stellantis – υπάρχει ημιάκαμπτος άξονα. Αυτό όμως που είναι μοναδικό στα μοντέλα της DS είναι η ενεργή ανάρτηση. Αυτή χρησιμοποιεί μια κάμερα στο παρμπρίζ και σκανάρει το δρόμο μπροστά από το αυτοκίνητο προσαρμόζοντας ανάλογα και την απόσβεση σε κάθε τροχό ξεχωριστά!

Το κιβώτιο ταχυτήτων σε όλα τα DS 4 είναι αυτόματο, 8 σχέσεων με μετατροπέα ροπής. Υπάρχουν και paddles πίσω από το τιμόνι, αν ποτέ ο οδηγός αποφασίσει να πάρει το έλεγχο χειροκίνητα, ενώ η απόκριση του συστήματος μεταβάλλεται ανάλογα και με το προφίλ οδήγησης. Έτσι, έχουμε τα Eco, Normal και Sport τα οποία εκτός επηρεάζουν ακόμη την απόκριση στο πεντάλ του γκαζιού. Το DS4 Cross έχει δύο ακόμη επιλογές, για κίνηση σε άμμο ή λάσπη.

Εκδόσεις και τιμές

Το μοντέλο διατίθεται σε τρεις βασικούς άξονες εξοπλισμού και εμφάνισης. H DS 4 παρέχει μια πιο πολυτελή νότα, η DS 4 Performance Line τον πιο σπορ χαρακτήρα και βεβαίως DS 4 Cross είναι αυτή με την πιο περιπετειώδη εμφάνιση. Οι τιμές ξεκινούν από 31.900, 33.900 και 36.600 ευρώ αντίστοιχα στις εκδόσεις βενζίνης με 130 ίππους, ενώ προαιρετικά είναι διαθέσιμα και έξτρα πακέτα εξατομίκευσης Bastille, Trocadero και Rivoli. Οι plug-in υβριδικές εκδόσεις E-Tense με 225 ίππους ξεκινούν από τις 47.200 ευρώ.

Η video-δοκιμή του DS 4

Τεχνικά χαρακτηριστικά DS 4 Performance Line 1.6 PureTech 180 EAT8

Κινητήρας: 1.698 ccΙσχύς: 180hp/5.500 rpmΡοπή: 250Nm/1.650-3.500 rpm0-100 km/h*: 8,0 secΤελική ταχύτητα*: 230 km/hΜέση κατανάλωση*: 6,5 lt/100kmΕκπομπές CO2*: 148 g/kmΒάρος: – kgΧώρος αποσκευών: 430 ltΡεζερβουάρ: 52 lt

*εργοστασιακή μέτρηση

The post Οδηγούμε: DS 4 Performance Line appeared first on trcoff.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα