Πρόστιμο 10.000 $ για βενζινάδικα/πάρκινγκ χωρίς φορτιστές

Η είδηση μάς έρχεται από το Vancouver του Καναδά, όπου εξετάζεται η επιβολή προστίμου σε όποιο βενζινάδικο ή χώρο στάθμευσης δεν εγκαταστήσει φορτιστή για ηλεκτρικά οχήματα. Τα βενζινάδικα θα πρέπει να παρέχουν ισχύ ταχυφόρτισης 50 kW (δηλαδή όση συναντάμε σήμερα κατά πλειοψηφία στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους), σύμφωνα με μια αναφορά στον ειδησεογραφικό ιστότοπο The Province. Οι προδιαγραφές για τους χώρους στάθμευσης θέτουν κατώτατο όριο τα 26.6 kW, αφού εκεί

τα οχήματα θα περνούν πολλαπλάσια ώρα σε σχέση με τα βενζινάδικα. Οι φορτιστές θα πρέπει να μπορούν να φορτίσουν τέσσερα οχήματα ταυτόχρονα, αν και θα εξαιρούνται χώροι στάθμευσης με λιγότερες από 60 θέσεις.

Το Δημαρχείο του Vancouver πιστεύει ότι το σχέδιο θα επιταχύνει την ανάπτυξη σημείων ηλεκτρικής φόρτισης στην πόλη και θα ενθαρρύνει τους οδηγούς να κάνουν τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα. Μια έρευνα του 2021 σε 12.000 κατοίκους του Βανκούβερ διαπίστωσε ότι η περιορισμένη διαθεσιμότητα επιλογών φόρτισης αποθάρρυνε τους οδηγούς να εγκαταλείψουν τα θερμικά οχήματά τους για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η πρόταση είναι ένας εύχρηστος τρόπος για τους αξιωματούχους του Vancouver να επεκτείνουν τις υποδομές φόρτισης της πόλης χωρίς να επιβαρυνθούν με κανένα κόστος. Στην πραγματικότητα, το σχέδιο αναμένεται να συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ από τα πρόστιμα, αφού προβλέπει ότι το 30% των βενζινάδικων και το 40% των χώρων στάθμευσης στην καναδική πόλη θα εγκαταστήσουν φορτιστές έως το 2030, αυξάνοντας τον αριθμό των φορτιστών στην πόλη κατά περίπου 100. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών για το κλίμα.

Αναμενόμενα, οι επιχειρήσεις που δυνητικά επηρεάζονται από την πρόταση δεν είναι ενθουσιώδεις με τη χρέωση για τη μη εγκατάσταση φορτιστών ή το κόστος εγκατάστασης εάν αποφασίσουν να τους τοποθετήσουν. Το Δημαρχείο εκτιμά ότι η εγκατάσταση ενός ταχυφορτιστή σε βενζινάδικο θα κοστίσει περίπου 100.000 ευρώ, ενώ σε κάθε πάρκινγκ περί τα 73.000 ευρώ, με την απόσβεση να έρχεται σε επτά με οκτώ χρόνια.

The post Πρόστιμο 10.000 $ για βενζινάδικα/πάρκινγκ χωρίς φορτιστές appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα