Νεκροταφείο ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα, τεράστιες εκτάσεις

Η Κίνα έχει αναδειχθεί σε παγκόσμια δύναμη όσον αφορά την κατασκευή και τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά μπορεί να υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά στην άνοδό της. Ένα πρόσφατο βίντεο αποκαλύπτει τι φέρεται να έκαναν κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις για τα κρατικά κίνητρα, να αντλήσουν κεφάλαια και να ανέβουν στα γραφήματα των πωλήσεων.

Πλάνα από drone παρουσιάζουν τεράστιες εκτάσεις γεμάτες με χιλιάδες εγκαταλελειμμένα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η σκηνή φαίνεται απόκοσμη καθώς είναι όλα βαμμένα σε λευκό χρώμα, το οποίο όμως είναι καλυμμένο

από στρώματα σκόνης, ενώ τα ελαστικά καλύπτονται εν μέρει από το γρασίδι. Στο εσωτερικό φαίνονται καινούρια, καθώς τα πλαστικά περιβλήματα των καθισμάτων είναι ανέγγιχτα κι οι οθόνες εξακολουθούν να λάμπουν. Όλα έχουν πινακίδες κυκλοφορίας. 

Ο YouTuber Winston Sterzel ισχυρίζεται ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές EV ταξινομούν τα αυτοκίνητα κι ισχυρίζονται ότι τα πούλησαν για να δείξουν υψηλές πωλήσεις και να λάβουν επιδοτήσεις από την κυβέρνηση.

Η South China Morning Post κι η The Atlantic ανέφεραν παρόμοια περιστατικά το 2018 στη Shanghai, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και παγκόσμιο οικονομικό κόμβο, αλλά όσον αφορά τα ποδήλατα. Η Atlantic ανέφερε ότι αφότου το bike sharing έφτασε στο αποκορύφωμά του το 2017 στην Κίνα, η προσφορά ξεπέρασε κατά πολύ τη ζήτηση. Το αποτέλεσμα ήταν σωροί από πλεονάζοντα ποδήλατα σε μέγεθος βουνού.

Όσον αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, «τα κατασκευάζουν χωρίς να κάνουν έρευνα αγοράς, χωρίς να δουν αν είναι βιώσιμα ή όχι», σημειώνει ο YouTuber. Και βέβαια, με τις μπαταρίες να έχουν υψηλό περιβαλλοντικό κόστος για να κατασκευαστούν, τα ακινητοποιημένα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν κατασπατάληση φυσικών πόρων κι έναν εν δυνάμει κίνδυνο για το μέλλον. Τι θα απογίνουν όλες αυτές οι μπαταρίες; Σας θυμίζει κάτι από τα παρατημένα εργοστάσια στη Θράκη, που έγιναν απλώς για να πάρουν οι επιτήδειοι τις επιδοτήσεις;

The post Νεκροταφείο ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα, τεράστιες εκτάσεις appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα