Η Toyota κι η θυγατρική της Daihatsu εξαπάτησαν σε crash test

Τόσο η Toyota όσο κι η θυγατρική της Daihatsu παραδέχθηκαν ότι διέπραξαν παρατυπίες κατά τη διεξαγωγή δοκιμών πρόσκρουσης σε τέσσερα οχήματα. Τα μοντέλα, που εξέλιξε η Daihatsu αλλά φόρεσαν κυρίως τα σήματα της Toyota, πωλήθηκαν σε διάφορες

διεθνείς αγορές, όπως η Ταϊλάνδη, το Μεξικό, το Εκουαδόρ κι η Μέση Ανατολή. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών πλευρικής πρόσκρουσης, τα επίμαχα μοντέλα είχαν μια εγκοπή στο εσωτερικό πάνελ της μπροστινής πόρτας. Χωρίς την εγκοπή, η ενεργοποίηση του πλευρικού αερόσακου υπήρχε πιθανότητα να σπάσει την επένδυση σε αιχμηρά κομμάτια που θα μπορούσαν να τραυματίσουν τους επιβάτες, αναφέρει το Reuters. Όταν τα μοντέλα κυκλοφόρησαν στην αγορά, λογικά για λόγους κόστους, τοποθέτησαν τις ήδη έτοιμες επενδύσεις των θυρών που δεν είχαν την εγκοπή.

«Το λάθος της Daihatsu Motor Co., Ltd. είναι ένα θέμα που αφορά την ασφάλεια, η οποία είναι η πιο σημαντική πτυχή των οχημάτων», δήλωσε ο Akio Toyoda, Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Toyota. «Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια απολύτως απαράδεκτη πράξη που προδίδει την εμπιστοσύνη των πελατών μας. Θα θέλαμε να ζητήσουμε ειλικρινά συγγνώμη από τους πελάτες μας σε όλο τον κόσμο.»

Το ζήτημα επηρεάζει 76.289 Toyota Yaris ATIV, το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Αύγουστο του 2022 στα εργοστάσια της Daihatsu στην Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία. Το όχημα πωλήθηκε κυρίως στην Ταϊλάνδη, το Μεξικό και στον Κόλπο (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Κατάρ, Μπαχρέιν κι Ομάν). Επηρεάζει επίσης 11.834 Perodua Axia, το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Φεβρουάριο του 2023 και πωλήθηκε κυρίως στη Μαλαισία. Οι ατασθαλίες αφορούν επίσης το Toyota Agya, το οποίο είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την παραγωγή τον Ιούνιο για να πωληθεί στον Εκουαδόρ, καθώς κι ορισμένα άλλα μοντέλα που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Η Daihatsu είπε ότι αφού ερεύνησε την εσωτερική της έκθεση, συμβουλεύτηκε τις αρχές επιθεώρησης και πιστοποίησης και σταμάτησε αμέσως τις αποστολές των επηρεαζόμενων οχημάτων. Τώρα σχεδιάζει να επανεξετάσει τα οχήματα χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εξαρτήματα, με εξωτερικές αρχές να είναι παρούσες για επικύρωση. Ο Toyoda δήλωσε ότι η εταιρία του εργάζεται επίσης για να διερευνήσει την πλήρη έκταση των αδικημάτων της Daihatsu και τις βαθύτερες αιτίες. Συμπλήρωσε ότι η ιαπωνική εταιρία θα αποτρέψει την επανεμφάνιση παρόμοιων ζητημάτων στο μέλλον. «Ο Όμιλος Toyota στο σύνολό του θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών μας το συντομότερο δυνατό», είπε ο Toyoda. 

The post Η Toyota κι η θυγατρική της Daihatsu εξαπάτησαν σε crash test appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα