Η Datsun κατεβαίνει στον κάτω κόσμο, η Nissan τραβάει την πρίζα

Κι όμως, η Datsun υπάρχει ακόμα. Μπορεί να την έχουμε ξεχάσει εδώ και δεκαετίες στην πατρίδα μας, αλλά συνέχιζε να υφίσταται σε αναπτυσσόμενες αγορές ως μια μάρκα οικονομικών μοντέλων. Τώρα όμως η Nissan αποφάσισε να την κλείσει, συνέπεια των χαμηλών πωλήσεων. Οι πρώτες αναφορές για το λουκέτο δημοσιεύθηκαν το 2019 ως μέρος του  σχεδίου αναδιάρθρωσης

της Nissan  μετά το σκάνδαλο Carlos Ghosn. Η Datsun αργοπέθαινε από τότε, με το οριστικό χτύπημα να έρχεται φέτος.

Παρά τη διακοπή των πωλήσεων, η Nissan παραμένει προσηλωμένη στους ιδιοκτήτες Datsun, ανακοινώνοντας ότι θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες after-sales, ανταλλακτικά κι υποστήριξη εγγύησης μέσω του δικού της δικτύου αντιπροσώπων στην Ινδία. Ένα γεγονός που προκαλεί έκπληξη είναι ότι ο επίσημος ιστότοπος της Datsun στην Ινδία είναι ακόμα online, εμφανίζοντας ολόκληρη τη γκάμα των μοντέλων ως διαθέσιμη.

Η Datsun έγινε γνωστή ως παρακλάδι της Nissan μεταξύ 1939 και 1986. Στη συνέχεια, η Nissan εγκατέλειψε την επωνυμία Datsun, η οποία παρέμεινε ανενεργή για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Μια δεύτερη κι εντελώς διαφορετική ζωή για την Datsun ανακοινώθηκε το 2012, με την αναγεννημένη αυτοκινητοβιομηχανία να αναλαμβάνει το ρόλο μιας μάρκας με επίκεντρο τα προσιτά μοντέλα για τις αναδυόμενες αγορές και να λειτουργεί ως το τρίτο μέλος της κοινοπραξίας, κάτω από τη Nissan και την πολυτελή μάρκα Infiniti. Με άλλα λόγια, η Nissan προσπάθησε να επαναλάβει το έργο της Renault με τη Dacia, αν και δεν πλησίασε καθόλου σε αυτό το επίπεδο επιτυχίας.

Το πρώτο νέο μοντέλο από τη Datsun ήταν το Go supermini που παρουσιάστηκε το 2013, ακολουθούμενο από το επταθέσιο αδερφάκι Go+ το 2014, και τα δύο βασισμένα στην παλιά πλατφόρμα του Nissan Micra K13. Ενώ τα μοντέλα είχαν ανταγωνιστικές τιμές, οι πωλήσεις δεν απογειώθηκαν ποτέ λόγω της κακής ποιότητας στο εσωτερικό, του ελλιπούς εξοπλισμού και των μηδενικών αστεριών στις δοκιμές πρόσκρουσης του Global NCAP. Η Datsun συνέχισε να προσπαθεί, λανσάροντας το μικρότερο Redi-GO  το 2016 ως αδελφό μοντέλο με το Renault Kwid (αδελφό μοντέλο με το αμιγώς ηλεκτρικό Dacia Spring), που βασίζεται στην πλατφόρμα CMF-A. Ωστόσο, δεν υπήρχε ελπίδα για τη μάρκα.

Στη Ρωσία, η Datsun αποκάλυψε το On-DO sedan και το hatchback Mi-DO  το 2014, βασισμένα στα Lada Granta και Lada Kalina. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, κανένα από αυτά τα μοντέλα δεν ήταν επιτυχημένο, ενώ η ρωσική παραγωγή επηρεάστηκε επίσης από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Κριμαία. Τέλος, το 2018, η Datsun αποκάλυψε το Cross  – μια crossover παραλλαγή του GO+ για την αγορά της Ινδονησίας – σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να καρπωθεί την παγκόσμια τάση για SUV αμαξώματα.

Όπως αναφέρθηκε από το  Autocar India, το μικρό SUV Nissan Magnite που έκανε το ντεμπούτο του σε μορφή παραγωγής το 2020, αναπτύχθηκε ως νέο μοντέλο για την Datsun αλλά έλαβε το λογότυπο της Nissan μετά την απόφαση να διακόψει τη μάρκα. Το Magnite θα μπορούσε να είναι το μοντέλο για να σώσει το Datsun, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά όταν κυκλοφόρησε.

The post Η Datsun κατεβαίνει στον κάτω κόσμο, η Nissan τραβάει την πρίζα appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα