Η Audi εκφράζει τις ανησυχίες της για την αυτόνομη οδήγηση

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Audi ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία με την ονομασία &Audi, η οποία είχε ως στόχο να εξετάσει τη συνολική κοινωνική διάσταση της αυτόνομης οδήγησης. Ξεκίνησαν μια μελέτη με τη βοήθεια ειδικών και την ονόμασαν «SocAIty». Τώρα, τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα με την Audi να ανακοινώνει ορισμένα από τα ευρήματά της.

Audi: δε θα κοιμάστε ενώ οδηγεί το αυτόνομο αυτοκίνητό σας!

Μία από τις

μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με τα αυτόνομα οχήματα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστούν ζητήματα όπως «το πρόβλημα του τρόλεϊ» . Με άλλα λόγια, πώς θα χειριστούν επικίνδυνες καταστάσεις χωρίς φαινομενικά κανέναν τρόπο αποφυγής τραυματισμού των επιβατών, άλλων ατόμων εκτός του αυτοκινήτου ή και των δύο.

Πριν από χρόνια, η Mercedes διακήρυξε με τόλμη ότι τα οχήματά της θα καθιστούσαν την προστασία των επιβατών ως κύρια προτεραιότητά τους. Τώρα, η Audi δηλώνει ότι ένα όχημα μπορεί να κάνει μόνο ό,τι έχει προγραμματιστεί να κάνει, αφού δεν είναι μια σκεπτόμενη, συλλογιστική οντότητα, ανεξάρτητα από το πόσο προηγμένο είναι. «Μπορεί και θα λάβει μόνο τις ηθικές αποφάσεις και τις αξίες των ανθρώπων που το σχεδιάζουν – και θα τις εφαρμόσει χωρίς τη δική του ερμηνεία», λέει η μελέτη.

Ένας από τους προαναφερθέντες εμπειρογνώμονες, ο Christoph Lutge, ξεκαθάρισε ποια θα είναι η προτεραιότητα για τους περισσότερους κατασκευαστές: «Πρέπει να περάσουμε από την κατάσταση του θεωρητικού διλήμματος στα πραγματικά προβλήματα που επηρεάζουν τις εταιρίες, όπως ζητήματα αξιολόγησης ευθύνης και κινδύνου». Φυσικά, η Audi καλύπτει αρκετά άλλα θέματα που σχετίζονται με το μέλλον των αυτόνομων οχημάτων, όπως η νομοθεσία, η λιγότερη διασκεδαστική οδήγηση ή το ζήτημα της απαίτησης λιγότερων θέσεων στάθμευσης.

Μια άλλη σημαντική ανησυχία που έχουν πολλοί είναι το πόσο ευάλωτα θα είναι τα αυτόνομα οχήματα στο hacking. Η Audi επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα, τα αυτόνομα οχήματα δεν θα είναι πιο ευάλωτα από άλλα μοντέλα. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζει ότι εάν χακαριστεί ένα αυτόνομο όχημα, ο κίνδυνος είναι σοβαρότερος.

Συστήματα υποστήριξης οδηγού: έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους

Η μελέτη καλύπτει επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αλλάξει η υποδομή για την καλύτερη ενσωμάτωση αυτών των οχημάτων και πώς ο ίδιος ο σχεδιασμός του αυτοκινήτου θα εστιάζει περισσότερο στην καμπίνα. Καθιστά επίσης σαφές ότι τα πρώτα αυτόνομα οχήματα πιθανότατα δε θα μπορούν να οδηγούν οπουδήποτε, καθώς η υποδομή θα παίξει ρόλο σε αυτήν την πτυχή.

The post Η Audi εκφράζει τις ανησυχίες της για την αυτόνομη οδήγηση appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα