Jeep Wrangler: τούμπαρε σε μετωπική σύγκρουση σε crash test!

Σε δοκιμές πρόσκρουσης που πραγματοποίησε πρόσφατα το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Ασφάλισης Αυτοκινητοδρόμων (IIHS, αντίστοιχο του Euro NCAP αλλά ακόμα αυστηρότερο), το τετράπορτο Jeep Wrangler του 2022 ανατράπηκε στη δοκιμασία small overlap. Πρόκειται για μια πολύ απαιτητική δοκιμή, αφού το όχημα προσκρούει σε σταθερό αντικείμενο με πολύ μικρή επιφάνεια αμαξώματος.

Αν κι ο κλωβός ασφαλείας που

περιέβαλλε τον οδηγό έκανε καλή δουλειά και τα συστήματα συγκράτησης έλεγχαν αποτελεσματικά την κίνηση του ανδρεικέλου, το όχημα έλαβε οριακή (marginal) βαθμολογία στη δοκιμή, η οποία είναι το δεύτερο χαμηλότερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μια ζωή έκανε τα αυτοκίνητα ασφαλέστερα κι αυτά τον έσωσαν

Ο IIHS σημείωσε ότι ένα όχημα που ανατρέπεται, παρουσιάζει πρόσθετους κινδύνους τραυματισμού  για τους επιβάτες που η δοκιμή του δεν είναι απαραίτητα εξοπλισμένη για μέτρηση, εν μέρει, επειδή έχει μόνο ένα ομοίωμα στο όχημα για τη συγκεκριμένη δοκιμή σύγκρουσης. Επιπλέον, η κύλιση του οχήματος αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εκτίναξης επιβάτη έξω από το όχημα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στο Jeep Wrangler επειδή έχει αφαιρούμενες πόρτες και τμήματα οροφής.

Εκτός από την ανατροπή, το crash test αποκάλυψε επίσης ότι, σε μια δοκιμή small overlap, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος τραυματισμού στο αριστερό πόδι του οδηγού. Σημείωσε επίσης ότι ο πλευρικός κι ο αερόσακος οροφής δεν άνοιξαν.

Το αποτέλεσμα είναι αξιοσημείωτο επειδή είναι εντυπωσιακά παρόμοιο με την αντίστοιχη δοκιμή σε τετράπορτο Wrangler του 2019 , το οποίο επίσης είχε τουμπάρει και μάλιστα τότε οι πλαϊνοί αερόσακοι είχαν ανοίξει σωστά. Ο IIHS αναφέρει ότι η Stellantis (πρώην FCA) εργάζεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την πρώτη δοκιμή πρόσκρουσης, εδώ και τρία χρόνια. Αλλά τα αποτελέσματα είναι χειρότερα από τότε, τουλάχιστον αναφορικά με τη λειτουργία των αερόσακων.

The post Jeep Wrangler: τούμπαρε σε μετωπική σύγκρουση σε crash test! appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα