Toyota Sienta: πολυμορφικό τετρακίνητο Yaris με επτά καθίσματα

Θυμάστε το Yaris Verso, ένα πολυμορφικό που βασιζόταν στο Yaris πρώτης γενιάς; Τώρα, μετά τη SUV-ίστικη εκδοχή του δημοφιλούς ιαπωνικού μοντέλου (το Yaris Cross), τώρα έχουμε κι ένα Yaris με επτά καθίσματα. Αν και βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα με τα δύο προαναφερθέντα μοντέλα, οι διαστάσεις του Sienta είναι 4.300 χιλιοστά για το μήκος, 1.695 πλάτος και 1.670 ύψος. Το μεταξόνιο

είναι τεράστιο και φτάνει τα 2.750 χιλιοστά.

Στον σχεδιαστικό τομέα, η Toyota ακολούθησε την ίδια τακτική με το Yaris Cross, δηλαδή να διαφοροποιηθεί τελείως σε εμφάνιση και να προσδώσει τον δικό του χαρακτήρα στο κάθε μοντέλο. Αυτό δεν είναι καθόλου δεδομένο, αφού σκεφτείτε ότι η ανταγωνιστική Honda με τα Jazz και Crosstar, δεν τόλμησε να διαφοροποιήσει τα δύο μοντέλα εκτός από κάποια μαύρα πλαστικά. Το Sienta είναι καλοσχεδιασμένο και το μόνο που χαλάει τη γενική εικόνα είναι οι ζάντες των 15 ιντσών, που χάνονται σε ένα τόσο ογκώδες αμάξωμα. Τα μεγάλα παράθυρα, οι μακριές συρόμενες πόρτες για τους πίσω επιβάτες κι η τεράστια πίσω πόρτα με πολύ χαμηλό σημείο εισόδου δείχνουν ότι η λειτουργικότητα ήταν η κύρια προτεραιότητα για την ομάδα σχεδιασμού, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πολυμορφικά.

Στο εσωτερικό βρίσκουμε ένα απλό αλλά μοντέρνο ταμπλό με μια ανεξάρτητη οθόνη αφής infotainment με διάμετρο έως 10.2 ίντσες, έναν προαιρετικό ψηφιακό πίνακα οργάνων, μια ψηλά τοποθετημένη κεντρική κονσόλα και τρεις ποτηροθήκες. Το πάτωμα της καμπίνας είναι επίπεδο και υπάρχουν πολλές θήκες αποθήκευσης και θύρες USB για φόρτιση. Υπάρχουν επίσης πολλές έξυπνες λύσεις, όπως γάντζοι για τσάντες στα υποβραχιόνια και τσέπες smartphone στις πλάτες των καθισμάτων, κάνοντας την καθημερινή ζωή πιο εύκολη για τους επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με την Toyota, το εσωτερικό ύψος έχει αυξηθεί κατά 20 χιλιοστά από το προηγούμενο Sienta (το σημερινό είναι η τρίτη γενιά) και τα επανασχεδιασμένα καθίσματα της δεύτερης σειράς προσφέρουν περισσότερο χώρο για τα πόδια και το κεφάλι. Υπάρχει επίσης ένα σύστημα κυκλοφορίας αέρα τοποθετημένο στην οροφή που βοηθά το σύστημα κλιματισμού να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά σε όλη την καμπίνα. Ανάλογα με την επένδυση, οι χρωματικοί συνδυασμοί κυμαίνονται από μαύρο έως πιο φωτεινές αποχρώσεις του χακί ή του γκρι, με ειδική αποσμητική κι αδιάβροχη υφασμάτινη επένδυση για τα καθίσματα.

Όσον αφορά τα κινητήρια σύνολα, το Sienta διατίθεται είτε με τον βενζινοκινητήρα 1.5 λίτρων Dynamic Force Engine ή ως υβριδικό με τον ίδιο κινητήρα εσωτερικής καύσης υποβοηθούμενο από έναν ή δύο ηλεκτροκινητήρες και μια μικρή μπαταρία ιόντων λιθίου. Η ισχύς μεταδίδεται είτε στους εμπρός είτε στους τέσσερις τροχούς (E-Four) μέσω ενός Direct Shift CVT με το 10-τάχυτο σύστημα Sport Sequential Shiftmatic που προσομοιώνει αλλαγές σχέσεων.

Το νέο Toyota Sienta είναι διαθέσιμο στην ιαπωνική αγορά. Οι τιμές ξεκινούν από 1.950.000 ¥ (14.000 €) για το βασικό προσθιοκίνητο βενζινοκίνητο πενταθέσιο και φτάνουν μέχρι τα 3.108.000 ¥ (22.500 €) για το κορυφαίο υβριδικό επταθέσιο E-Four. Η Toyota προσφέρει επίσης μια σειρά μοντέλων Welcab που είναι προσβάσιμα σε χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.

The post Toyota Sienta: πολυμορφικό τετρακίνητο Yaris με επτά καθίσματα appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα