SUV / crossover: πάνω από τις μισές νέες πωλήσεις στην Ευρώπη

Για πρώτη φορά στα χρονικά, πάνω από τα μισά από τα νέα οχήματα που πωλήθηκαν στην Ευρώπη ήταν SUV / crossover. Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι έχουν παραδοθεί πλήρως την τάση της εποχής που αγκαλιάζει τα αψηλά αμαξώματα, αφού σύμφωνα με στοιχεία του Automotive News Europe, οι πωλήσεις SUV

/ crossover αυξήθηκαν κατά 23% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε 3.37 εκατομμύρια. Αυτό τους δίνει μερίδιο αγοράς 51% από 48% την ίδια περίοδο πέρσι. Αν δε σας βγαίνει η πρόσθεση, υπάρχει λογική εξήγηση: η συνολική αγορά επίσης αυξήθηκε κατά 17% την ίδια χρονική περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο μοντέλο σε πωλήσεις συνολικά είναι ηλεκτρικό και πρόκειται για το Tesla Model Y. Μόλις το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς σημείωσε 138.152 πωλήσεις, μια αύξηση 207% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο πέρσι.

Πίσω από αυτό ήταν το Volkswagen T-Roc (104.465), το Toyota Yaris Cross (96.849), το VW Tiguan (90.958) και το Dacia Duster (88.038), συμπληρώνοντας την πρώτη πεντάδα των ψηλών. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά που πούλησαν πολύ. 22 διαφορετικά SUV / crossover κατέγραψαν τουλάχιστον 10.000 πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συγκριτικά, η αγορά των υπόλοιπων κατηγοριών συρρικνώνεται. Μόνο 16 supermini και μικρομεσαία κατέγραψαν πάνω από 10.000 πωλήσεις, ωστόσο εξαίρεση αποτελούν τα φθηνά μικρά που απέσπασαν την πλειοψηφία των πωλήσεων: τέσσερα από τα έξι αυτοκίνητα που ξεπέρασαν τις 100.000 μονάδες το πρώτο εξάμηνο προέρχονταν από την κατηγορία των supermini. Επικεφαλής τους ήταν τα Dacia Sandero, Opel Corsa, Peugeot 208 και Renault Clio.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα SUV μπόρεσαν επίσης να κατακτήσουν την τριάδα των πωλήσεων και στα σπορ μοντέλα, αλλά εδώ έχουμε τις ενστάσεις μας. Εγείρεται το ερώτημα πόσο σπορτίφ είναι κάποια πάνβαρα SUV, απλώς επειδή δηλώνουν σπορ. Η BMW XM πρωτοστάτησε με 1.173 πωλήσεις, ακολούθησαν η Lamborghini Urus κι η Bentley Bentayga. Συνολικά, ο όγκος πωλήσεων της κατηγορίας αυξήθηκε κατά 10% σε 10.388 οχήματα, στην τέταρτη θέση της οποίας βρέθηκε η Ferrari 291 GTB.

The post SUV / crossover: πάνω από τις μισές νέες πωλήσεις στην Ευρώπη appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα