Honda CR-V: Το οικογενειακό υβριδικό SUV της νέας εποχής

Η ολοκαίνουργια γενιά του παγκόσμιου best seller της ιαπωνικής εταιρείας φιγουράρει στις εκθέσεις της εγχώριας αντιπροσωπείας και διατίθεται σε δύο υβριδικές εκδόσεις, μία αυτοφορτιζόμενη e:HEV και μία επαναφορτιζόμενη e:PHEV.

Το Honda CR-V δε χρειάζεται συστάσεις. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πετυχημένο εμπορικά SUV της μεσαίας κατηγορίας D που κυκλοφορεί στους δρόμους όλου του πλανήτη κοντά τρεις δεκαετίες και πλέον βρίσκεται στην έκτη του γενιά, πιο ολοκληρωμένο από ποτέ.

Το νέο CR-V ακολουθεί τη σύγχρονη σχεδιαστική

γλώσσα της ιαπωνικής εταιρείας και σε συνδυασμό με τις ελαφρώς αυξημένες του διαστάσεις, το παρουσιαστικό του είναι αρκετά πιο εκλεπτυσμένο και δυναμικό.

Το γεγονός ότι πλέον προσφέρεται σε δύο εκδόσεις υβριδικού συστήματος κίνησης, μεταφράζεται και σε ορισμένες σχεδιαστικές ιδιαιτερότητες που φροντίζουν για την διαφοροποίησή τους. Για παράδειγμα, η e:PHEV έκδοση διαθέτει φαρδύτερα και πιο ανοιχτά εξαγωνικά σχήματα που της χαρίζουν μια πιο επιθετική και σπορ εμφάνιση.

Πέρα από εντυπωσιακή, η σχεδίαση του νέου Honda CR-V είναι και αεροδυναμικά αποδοτική. Για παράδειγμα, κάτω από τη μάσκα υπάρχει ένα φαρδύ σπόιλερ που καθοδηγεί την ροή αέρα, με τις εκδόσεις e:HEV να διαθέτουν και μια ενεργή γρίλια που ανοίγει και κλείνει ανάλογα με τις ανάγκες ψύξης.

Όπως συνέβαινε με όλες τις γενιές του CR-V, έτσι και η νεότερη ξεχωρίζει για την χωροταξική μελέτη και την πρακτικότητα της 5θέσιας καμπίνας. Τα υλικά που την αποτελούν είναι αναβαθμισμένης ποιότητας και οι οριζόντιες γραμμές που την χαρακτηρίζουν, αυξάνουν την αίσθηση του πλάτους. Στα συν, το συρόμενο κατά 19 εκ. πίσω κάθισμα που αναβαθμίζει την χρηστικότητα.

Η επιτηδευμένη σχεδιαστική απλότητα και το χαμηλό ύψος του ταμπλό ευνοούν την ορατότητα, με τον οδηγό να ενημερώνεται από έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,2 ιντσών και τους επιβάτες να ψυχαγωγούνται από ένα προηγμένο σύστημα πολυμέσων με έγχρωμη οθόνη αφής 9 ιντσών.

Η νέα έκτη γενιά του Honda CR-V είναι η πρώτη που υιοθετεί τα εμπρός καθίσματα Body Stabilising Seat της εταιρείας, τα οποία ενσωματώνουν μια επίπεδη δομή ρητίνης για να υποστηρίζουν ολόκληρο το κάτω μέρος του σώματος - από τη λεκάνη μέχρι την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης - για μεγαλύτερη σταθεροποίηση και στήριξη.

Το πορτμπαγκάζ διαθέτει μεγάλο ορθογώνιο άνοιγμα και χαμηλό κατώφλι φόρτωσης, και η χωρητικότητα του φτάνει τα 587 λίτρα στην προσθιοκίνητη e:HEV έκδοση, τα 579 λίτρα στην αντίστοιχη τετρακίνητη (AWD) και τα 617 λίτρα στην e:PHEV.

Τα συστήματα κίνησης που εφοδιάζουν το νέο Honda CR-V είναι δύο υβριδικά: ένα αυτοφορτιζόμενο e:HEV και ένα επαναφορτιζόμενο e:PHEV. Και τα δύο συστήματα κίνησης φέρουν τον αναβαθμισμένο 2λιτρο βενζίνης που λειτουργεί στον κύκλο Atkinson και αποδίδει 148 ίππους και 189 Nm, και συνδυάζεται με ένα εξελιγμένο ελαφρύ, αυτόματο σύστημα μετάδοσης με δύο ηλεκτροκινητήρες. Η συνδυαστική απόδοση φτάνει τους 184 ίππους και τα 335 Nm και εξασφαλίζει δυνατές επιδόσεις στο οικογενειακό SUV.

Περαιτέρω βελτιώσεις στο σύστημα μετάδοσης περιλαμβάνουν την προσθήκη μιας δεύτερης σχέσης όταν ο κινητήρας συνδέεται απευθείας στους τροχούς. Έτσι, στην υπάρχουσα μακριά σχέση μετάδοσης προστίθεται τώρα μια νέα κοντύτερη σχέση, αυξάνοντας τόσο την ελκτική ισχύ στις χαμηλές ταχύτητες στο Engine Drive mode όσο και τη συχνότητα οδήγησης σε αυτό το αποδοτικό άμεσο πρόγραμμα οδήγησης.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιδόσεις παρουσιάζονται ενισχυμένες σε σχέση με το παρελθόν, με την επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε 9 δλ. για το 2WD και σε 9,4 δλ. για το AWD. Η τελική ταχύτητα είναι 194 χλμ./ώρα και 187 χλμ./ώρα αντίστοιχα.

Παρά την αυξημένη απόδοση των συστημάτων κίνησης, νέο CR-V προσφέρει επίσης αυξημένα επίπεδα αποδοτικότητας και μείωση των εκπομπών ρύπων. Οι συνδυασμένες εκπομπές CO2 του e:HEV είναι 134 γρ./χλμ. και η κατανάλωση μόλις 5,9 λτ./100 χλμ. για το 2WD, και 151 γρ./χλμ. και 6,7 λτ./100 χλμ. για το AWD.

Η e:PHEV έκδοση, πρώτη φορά για μοντέλο της Honda στην Ευρώπη, είναι αποκλειστικά προσθιοκίνητη και όπως είναι λογικό, βασίζεται στην e:HEV. Το επαναφορτιζόμενο υβριδικό σύστημα κίνησης του νέου CR-V διαθέτει μπαταρία 17,7 kWh και με μία φόρτιση επιτυγχάνει ηλεκτρική αυτονομία 82 χλμ.

Χάρη στην αυξημένη ηλεκτρική υποβοήθηση που προσφέρει το plug-in υβριδικό σύστημα, οι εκπομπές CO2 είναι 18 γρ./χλμ. και η κατανάλωση 0,8 λτ./100 χλμ. με πλήρως φορτισμένη τη μπαταρία. Όταν η μπαταρία αδειάσει τελείως, οι τιμές αυτές θα επηρεαστούν οριακά, καθώς το μεσαίο SUV μετατρέπεται σε αυτοφορτιζόμενο υβριδικό, προσφέροντας επιδόσεις εφάμιλλες της έκδοσης 2WD e:HEV.

Η θύρα φόρτισης της έκδοσης e:PHEV του νέου Honda CR-V βρίσκεται στο αριστερό εμπρός φτερό και με τον ενσωματωμένο φορτιστή των 6,8 kW, μια πλήρης φόρτιση της μπαταρίας διαρκεί μόλις 2μιση ώρες.

Οι τιμές του ιαπωνικού SUV ξεκινούν από τα 46.000 ευρώ και η απόκτησή του είναι πιο ελκυστική από ποτέ με το νέο πρόγραμμα Honda Dream Offers. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης προσφέρει στον υποψήφιο αγοραστή δύο επιλογές: Η πρώτη εξασφαλίζει πολύ χαμηλό επιτόκιο 2,9%, με προκαταβολή 50% και αποπληρωμένη έως 60 μήνες, ενώ η δεύτερη προσφέρει τη δυνατότητα μηδενικής προκαταβολής, αποπληρωμή έως 84 μήνες και επιτόκιο 5,5%. Και στις δύο περιπτώσεις το Honda CR-V συνοδεύεται από 5 χρόνια δωρεάν service.

Δείτε εδώ όλες τις λεπτομέρειες για το νέο Honda CR-V

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα