Εξατομικευμένο Διαιτητικό Πλάνο στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2

Το εξατομικεύμενο διαιτολόγιο σε έναν ασθενή με προδιαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι απαραίτητο για την επίτευξη και διατήρηση των στόχων του βάρους του σώματος αλλά και των στόχων γλυκόζης, αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης. Οι διαιτητικές συστάσεις στηρίζονται στις προσωπικές επιλογές, την πρόσβαση σε τροφή, στην κουλτούρα του ασθενούς και στη δυνατότητα του να προχωρήσει σε συμπεριφορικές αλλαγές.

(Πηγή Diabetes Care, volume 45, January 2022)

Διαχείριση βάρους σώματος

Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής του ασθενούς με σκοπό την αύξηση της φυσικής

δραστηριότητας και τη μείωση των προσλαμβανομένων θερμίδων έχουν στόχο τη μείωση του σωματικού βάρους κατά 5%, καθώς αυτό μπορεί να βελτιώσει τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, τη χοληστερίνη και να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Διατροφικά Πρότυπα

Κατά τη σύνταξη του εξατομικευμένου διαιτολογίου, είναι απαραίτητο να ανιχνεύονται τυχόν διαταραχές πρόσληψης τροφής. Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία τονίζει τη σημασία της εκπαίδευσης του ασθενούς στην ενσυνείδητη επιλογή της τροφής λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές επιλογές του, την κουλτούρα & τη θρησκεία του, και τους εξατομικευμένους μεταβολικούς του στόχους. Η Μεσογειακή Δίαιτα, η χαμηλή σε υδατάνθρακες και η βασιζόμενη σε φυτικές τροφές δίαιτα είναι παραδείγματα υγειών προτύπων διατροφής που έχουν αποδεδειγμένα οδηγήσει σε μεταβολικό όφελος.  Σε κάθε περίπτωση πέρα από την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου βάρους, σημασία έχει και η διατήρηση αυτού με εξασφάλιση της πρόσληψης όλων των μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών.

(Πηγή Diabetes Care, volume 45, January 2022)

Keywords
Τυχαία Θέματα