Μεσογειακή Διατροφή & Τρόπος Ζωής

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γράφει η Δρ. Μαρία Καραφλού, Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος, τέως κλινική ερευνήτρια της μελέτης PREVENT (St George’s, University of London).

Είναι γνωστό ότι οι χώρες που περιβάλλουν τη Μεσόγειο έχουν ιδανικό κλίμα και εύφορο έδαφος. Οι πρώτες ύλες των Μεσογειακών κρατών αποτελούν θρεπτικούς ‘θησαυρούς’. Η Μεσογειακή διατροφή βασίζεται στην υψηλή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών,

που βρίσκονται σε περίσσεια στη Μεσόγειο και φυσικά ελαιόλαδου, το οποίο παράγεται σε μεγάλες ποσότητες στα μεσογειακά εδάφη. Είναι ακόμα εύκολη στους μεσογειακούς λαούς η κατανάλωση  ψαριού (>2 φορές/ εβδομάδα) & η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι τροφές αυτές είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Οπλίζουν λοιπόν τον οργανισμό μας με εφόδια έναντι του στρες σε κυτταρικό επίπεδο.

Τέλος, ο μεσογειακός τρόπος ζωής με την εξωστρέφεια των ανθρώπων, τη συμβίωση με την ευρύτερη οικογένεια, το καλό κλίμα και το φυσικό περιβάλλον που διευκολύνουν την ενασχόληση με τη γη ευνοούν την άσκηση και τη συντροφικότητα.

Δεν είναι τυχαίο που οι δείκτες μακροβιότητας βρίσκουν ‘κορυφή’ στα ελληνικά νησιά μας.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα