Σπαγγέτι με φύλλα δάφνης από την Σοφία (Λόρεν)

13:24 16/6/2012 - Πηγή: Econews

«Συνάντησα αυτά τα σπαγγέτι στο σπίτι ενός φίλου που παρέθεσε ένα δείπνο για να γιορτάσω το όσκαρ του 1961 για την ταινία ‘Δύο γυναίκες» (Two Women, όπως αποδόθηκε στα αγγλικά ο ιταλικός τίτλος ‘La ciocara’, ‘Η ατιμασμένη’ στα ελληνικά). Αντί να μου προσφέρει το δάφνινο στεφάνι του νικητή, μου πρόσφερε τις δάφνες στο τραπέζι. Πρέπει να πω ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει

καλύτερη ιδέα και επέμεινα να μου δώσει επίσης τη συνταγή».

Αυτά γράφει συνοπτικά η Σοφία Λόρεν στο βιβλίο της ‘Eat with me» (Sphere Books Ltd, 1980), από όπου και η μακαρονάδα με τα δαφνόφυλλα, για την ιστορία της σάλτσας που δοκίμασε έχοντας πάρει το πρώτο Όσκαρ που δόθηκε στον κινηματογράφο σε μη-αγγλόφωνη ερμηνεία.

Είναι καιρός που ήθελα να την κάνω, την κράταγα σαν εκκρεμότητα στο κεφάλι μου σκεπτόμενη περισσότερο να μην την ξεχάσω παρά το πότε θα γίνει.

Η δάφνη, το δένδρο, είναι από τα ευνοούμενα του κήπου μας και παρότι θεωρείται θάμνος σχετικά αργής ανάπτυξης, τα τελευταία χρόνια έχει πάρει για τα καλά την ανιούσα, ρίχνοντας τουλάχιστον μισό μέτρο μπόι κάθε χρόνο. Την ξαναθυμήθηκα με αφορμή πρόσφατη κουβέντα περί μαγειρικών εκδόσεων βιβλίων, με συνταγές από celebs και, αμ’ έπος αμ’ έργον. Χρησιμοποιήθηκαν έτσι φρέσκα φύλλα δάφνης, κάτι που δεν επισημαίνεται στη συνταγή, αλλά ομολογουμένως έβγαλαν τέλεια το άρωμα που κανείς αναμένει. Με μερικές …διορθώσεις στις αναλογίες – μια και ο πονηρούλης φίλος της Σοφίας μάλλον της έδωσε στο πολύ περίπου τα υλικά ή ήταν τόσο γοητευμένος με τα μάτια της που μπερδεύτηκε και η ίδια σίγουρα ήταν υπεραπασχολημένη με κάποιο επόμενο όσκαρ για να τα ελέγξει-, θα έλεγα πως το αποτέλεσμα έχει έναν ενδιαφέροντα και ευχάριστα εξωτικό χαρακτήρα, εξαιτίας των αρωμάτων της δάφνης και της κανέλας.

Απλή κατά τα άλλα συνταγή και εκφραστής της ‘φτωχής κουζίνας’ (cucina povera), αφού τα ξερά δαφνόφυλλα υπάρχουν σε κάθε κουζίνα όλο το χρόνο, όπως και τα υπόλοιπα διόλου σοφιστικέ υλικά άλλωστε. Το κλειδί βρίσκεται στο συνδυασμό, γεγονός που επαληθεύει ακόμη μια φορά την μαγεία της γεύσης.

Προετοιμασία: δέκα λεπτά και άλλα 20 το μαγείρεμα. Βάλτε το νερό για τα μακαρόνια ξεκινώντας τη σάλτσα και υπολογίστε το χρόνο που γράφει το πακέτο, ώστε να τελειώσουν και τα δυο σχεδόν ταυτόχρονα. Εύκολη και γρήγορη συνταγή. Για όλα τα μυστικά του πως να κάνετε την τέλεια Ιταλική μακαρονάδα, διαβάστε εδώ.

Υλικά (για 4 άτομα)
1 πακέτο σπαγκέτι
2 μεσαίες ντομάτες (400 γραμ.) αποφλοιωμένες και χοντροκομμένες (κύβοι 2 εκατ. περίπου)
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μεσαία σε λεπτές ροδέλες
6-7 μεσαία φύλλα δάφνης (όχι παραπάνω, το αποτέλεσμα θα πικρίζει)
1/2 κ.γ. κανέλα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1+1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Ρίχνετε το ελαιόλαδο και την 1 κ.σ. βούτυρο σε κατσαρόλι ή τηγάνι με καπάκι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το κρεμμύδι. Σοτάρετε για 5 περίπου λεπτά (χαμηλώστε λίγο τη φωτιά, αν χρειάζεται) μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέ

Keywords
Τυχαία Θέματα