Το Πολεμικό Ναυτικό φροντίζει τα αδέσποτα

11:33 16/6/2012 - Πηγή: Econews

Στο αμφιθέατρο του Κέντρου Εκπαίδευσης Παλάσκας μέσα στη Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά βρέθηκε το www.zoosos.gr, για να παρακολουθήσει την ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουνίου παρουσία του αρχηγού του Γ.Ε.Ν., Κοσμά Χρηστίδη, αντιναυάρχου του Πολεμικού Ναυτικού, σχετικά με τ’ αδέσποτα ζώα.

Όσοι βρέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα είχαν την ευκαιρία, να ακούσουν από εκείνους, που ασχολούνται συστηματικά με τη φροντίδα των αδέσποτα ζώων, αλήθειες και μύθους, που σχετίζονται με τα ζώα συντροφιάς

και κυρίως με τα σκυλιά.

Η ημερίδα διεξήχθη υπό την αιγίδα της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη Ζωοφιλική Ομάδα Εθελοντών Σαλαμίνας (Ζ.Ο.Ε.Σ.).

Ο διοικητής της Ναυτικής Βάσης Κανελλόπουλος, πλοίαρχος, Ευστάθιος Γρυπάρης, ήταν ο πρώτος, που μίλησε και αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στη Ζ.Ο.Ε.Σ. και την πρόεδρο της Νάντια Ζόμπολα, αφού εδώ και χρόνια έχουν κάνει μαζί σπουδαίο έργο φροντίζοντας τα ζώα και στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας αλλά και μέσα στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά.

Ο διοικητής εξήγησε, ότι το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) φροντίζει επιμελώς και την άγρια πανίδα και τα αδέσποτα ζώα, που διαβιούν στις περιοχές, στις οποίες βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του.

Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τα ζώα, που ζουν στα περίπου 8.500 στρέμματα του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά, καθώς εκτός από τα 80 στειρωμένα και εμβολιασμένα σκυλιά κανείς συναντά στην δασική έκταση ακόμα και φασιανούς, πέρδικες, λαγούς, χελώνες, αλεπούδες αλλά και ελάφια. Τα ζώα διαβιούν και αναπαράγονται στο φυσικό τους περιβάλλον αφού εκεί δεν επιτρέπεται το κυνήγι.

Τα τρία κόκκινα ελάφια έκαναν την εμφάνιση τους το καλοκαίρι του 2007 και έφτασαν εκεί κολυμπώντας από τη θάλασσα κυνηγημένα από τις φλόγες, που κατέκαψαν τεράστιο τμήμα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.

Ο κ. Γρυπάρης εξήγησε, ότι μέσα στο Ναυτικό Οχυρό υπήρχαν το 2000 περίπου 450 αδέσποτα και τώρα χάρη στους εθελοντές της Ζ.Ο.Ε.Σ., που φρόντισαν για στειρώσεις και υιοθεσίες ο αριθμός τους έχει περιοριστεί στα 80, ενώ άλλα 50 διαβούν εντός του Ναυστάθμου Σαλαμίνας.

Τα σκυλιά ταΐζονται και ποτίζονται καθημερινά, ενώ εκεί υπάρχει πια και κτηνιατρείο για τους εμβολιασμούς και άλλες κτηνιατρικές πράξεις. Μάλιστα εκτός από τα μέλη της Ζ.Ο.Ε.Σ. βοηθούν εθελοντικά στην φροντίδα των σκυλιών και οι ένστολοι, οι οποίοι διαθέτουν πτυχίο κτηνιάτρου, όταν υπηρετούν τη θητεία τους.

Μέσα στη δασική έκταση του οχυρού τοποθετούνται ποτίστρες και για τα άγρια ζώα, αφού φυσικές πηγές νερού εκεί δεν υπάρχουν, ώστε και αυτά να ξεδιψούν.

Ο κ. Γρυπάρης με περηφάνια αναφέρθηκε σε δύο ακόμα ημερίδες, που είχαν οργανωθεί στο παρελθόν για το ίδιο θέμα, και επισήμανε, ότι το Π.Ν. πρωτοπορεί και δίνει το καλό παράδειγμα, αφού αντίστοιχες προσπάθειες για την διαχείριση των πληθυσμών των αδέσποτων ζώων γίνονται και στη Ναυτική Βάση της Κρήτης και σε αυτή του Νοτίου Ευβοϊκού.

Ο διοικητής της Ναυτικής Βάσης «Κανελλόπουλος» έκλεισε την τοποθέτηση του με μια φράση του συγγραφέα, Jo

Keywords
Τυχαία Θέματα