Πιο «βρώμικα» τα ανδρικά γραφεία σύμφωνα με έρευνα

15:45 5/6/2012 - Πηγή: Econews

Μεγάλη έκπληξη προκαλούν τα ευρήματα νέας έρευνας σχετικά με τα βακτήρια στον χώρο εργασίας και συγκεκριμένα στα γραφεία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, τα γραφεία στις ΗΠΑ φιλοξενούν πάνω από 500 είδη βακτηρίων, όσα βακτήρια δηλαδή βρίσκουμε στις τουαλέτες ή στα αεροπλάνα.

Ωστόσο δεν συναντάμε σε όλους τους χώρους την ίδια εικόνα: τα ανδρικά γραφεία φιλοξενούν πολύ περισσότερα μικρόβια συγκριτικά με τα γυναικεία.

Στις αναπτυγμένες χώρες εκατομμύρια άνθρωποι δουλεύουν οκτώ

ή και περισσότερες ώρες χωρίς να βγαίνουν έξω. Γενικά περνούν το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους, δημιουργώντας «οικοτόπους».

«Εφόσον οι άνθρωποι αποτελούν την κύρια πηγή βακτηρίων στα γραφεία, εμείς είμαστε εκείνοι που συνεχώς μολύνουμε το περιβάλλον μας», δήλωσε ο βιολόγος Scott Kelley, που συμμετείχε στην έρευνα.

Στο πλαίσιο της έρευνας ο Kelley και οι συνάδελφοί του μελέτησαν τρείς πόλεις με κλιματολογικές διαφορές: τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και την πόλη Τούκσον στην Αριζόνα.

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από 30 γραφεία σε κάθε πόλη και στη συνέχεια καλλιέργησαν τα βακτήρια που συνέλεξαν στο εργαστήριό τους, ενώ ανέλυσαν και το γενετικό τους υλικό.

Όπως αναφέρουν, τα βακτήρια που βρήκαν στα γραφεία της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο, δυσκολεύτηκαν να τα ξεχωρίσουν γιατί κατά βάση πρόκειται για κοινά είδη που ζουν στους ανθρώπους.

Αντίθετα, στην Τούκσον εντόπισαν διαφορετικά βακτήρια, τα οποία προσαρμόζονται στα ερημικά εδάφη της περιοχής.

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια συσσωρεύονται στα ακουστικά των τηλεφώνων και τις καρέκλες, καθώς και ότι «ευδοκιμούν» κατά κύριο λόγο στα ανδρικά γραφεία.

Σε ό,τι αφορά την προτίμηση των βακτηρίων για τα γραφεία των ανδρών, οι επιστήμονες εξετάζουν δυο παράγοντες.

Ο πρώτος παράγοντας σχετίζεται με την υγιεινή των ανδρών. Οι άνδρες κατηγορούνται ότι είναι πιο «τσαπατσούληδες», ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι πλένουν τα χέρια και τα δόντια τους λιγότερες φορές σε σχέση με τις γυναίκες.

Το πιθανότερο ωστόσο είναι ότι τα βακτήρια συσσωρεύονται στα γραφεία τους επειδή οι άνδρες είναι απλά μεγαλύτεροι. Τα χέρια και τα στόματά τους είναι μεγαλύτερα σε συγκριτικά με τις γυναίκες, γεγονός που σημαίνει ότι τα βακτήρια έχουν στη διάθεσή τους μεγαλύτερες επιφάνειες για να αναπτυχθούν.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα