Radioastron: αναζητώντας μαύρες τρύπες και “σκουληκότρυπες” στο χωροχρόνο

Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε από τη στιγμή που, μετά από πολλά χρόνια «αδράνειας», εκτοξεύτηκε από το Μπαϊκονούρ ρώσικο διαστημικό σκάφος, με αποστολή την εξερεύνηση του εξώτερου διαστήματος. Το ραδιοτηλεσκόπιο Spektr-R, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Radioastron», τέθηκε σε γήϊνη τροχιά με στόχο τη μελέτη των εσχατιών του σύμπαντος.

«Έχει σχεδιαστεί για να μας βοηθήσει, προκειμένου να βρούμε αποδείξεις για την ύπαρξη των μαύρων οπών, ή ακόμα και των “σκουληκοτρύπων” – οπών στο χωροχρόνο»,

δήλωσε λίγες μέρες πριν την εκτόξευση στους δημοσιογράφους, ο ακαδημαϊκός Νικολάι Καρντάσεφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Λέμπεντιεφ (LPI), της Ρώσικης Ακαδημίας Επιστημών και επικεφαλής του προγράμματος «Radioastron».

—Μαύρες τρύπες και σκουληκότρυπες

Το μοναδικό αστροφυσικό εργαλείο για την εξερεύνηση των απομακρυσμένων χώρων του σύμπαντος, δημιουργήθηκε από Ρώσους ειδικούς επιστήμονες του διαστημικού κέντρου του Ινστιτούτου Φυσικής, «Λέμπεντιεφ», και της ερευνητικής- παραγωγικής επιχείρησης, «Λαβότσκιν». Σύμφωνα με τον Δρ. Καρντάσεφ,  οι επιστήμονες θα είναι σύντομα σε θέση να δουν για πρώτη φορά τον ορίζοντα των γεγονότων, το «όριο» δηλαδή της μαύρης τρύπας.

«Ελπίζουμε, να πάρουμε μια εικόνα της «σκιάς» της μαύρης τρύπας. Αν δεν δούμε σκιά, αλλά λάμψη, αυτό σημαίνει ότι βλέπουμε μια «σκουληκότρυπα», δήλωσε ο Καρντάσεφ, στις αρχές Οκτωβρίου. Ο επιστήμονας σημείωσε, ότι σύμφωνα με ορισμένες υποθέσεις, οι μαύρες τρύπες υπάρχουν από τη στιγμή της δημιουργίας του σύμπαντος και μπορεί να είναι απομεινάρια των «σκουληκοτρύπων», των συνδέσμων του δικού μας, με άλλα σύμπαντα.

—Τα μυστικά των μακρινών γαλαξιών

Για να κατασκευαστεί το Spektr-R χρειάστηκαν περισσότερα από 30 χρόνια. Στην αρχή, ήταν ένα σχέδιο που άγγιζε τα όρια της φαντασίας. Στο αρχικό σχέδιο, είχε μέγεθος ενός χιλιομέτρου. Σήμερα, οι διαστάσεις του μειώθηκαν στα 10 μέτρα. Το γεγονός ότι το project «Radioastron» παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό σαν τα μάτια του ανθρώπου στο σύμπαν, είναι απλά μια όμορφη επικοινωνιακή εικόνα, που δεν μπορεί να συγκριθεί με τις εντυπωσιακές δυνατότητες του τεχνολογικού επιτεύγματος των ρώσικων διαστημικών οργανισμών.

«Όταν το τηλεσκόπιο απομακρύνεται σε μεγάλη απόσταση από τη Γη, αυξάνεται η ικανότητα «επιτήρησης» του στον κοσμικό χώρο. Ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να καθορίσει πόσο μακριά είναι το αντικείμενο, όταν το βλέπει με το ένα μάτι. Πρέπει να χρησιμοποιήσει και τα δύο». Και το ραδιοτηλεσκόπιο που μπήκε σε τροχιά στο διαστημικό χώρο, δημιουργεί την αναγκαία για αυτή την παρατήρηση, προβολή», λέει το στέλεχος του διαστημικού κέντρου του LPI, Μιχαήλ Ποπόφ.

Χρησιμοποιώντας υψηλή γωνιακή ανάλυση, το «Radioastron» δίνει στους επιστήμονες τη δυνατότητα για μια λεπτομερή παρακολούθηση των μακρινών κοσμικών αντικειμένων. Ανοίγεται μια εντελώς νέα, πρωτοποριακή και ποιοτική μορφή της έρευνας και μπορούμε να αναμένουμε ότι στο εγγύς μέλλον, τα μυστήρια των μαύρων οπών θα είναι λιγότερα.

«Η μαύ

Keywords
Τυχαία Θέματα