Στον Νταβίντ Ντιόπ το φετινό International Booker Prize

13:18 3/6/2021 - Πηγή: Diastixo

Ο Νταβίντ Ντιόπ απέσπασε το φετινό βραβείο International Booker για το μυθιστόρημά του Frère d'âme, που στα αγγλικά κυκλοφορεί με τον τίτλο At Night All Blood Is Black (Τη νύχτα, όλα τα αίματα είναι μαύρα), και έγινε ο πρώτος Γάλλος συγγραφέας που τιμάται με το σημαντικό αυτό βραβείο. Το χρηματικό έπαθλο των 50.000 λιρών, που το συνοδεύει, θα το μοιραστεί με την ελληνικής καταγωγής μεταφράστρια Anna

Moschovakis.

Το έργο αφηγείται την ιστορία ενός Σενεγαλέζου στρατιώτη που πολεμά στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Γαλλίας, όμως μετά τον θάνατο του παιδικού του φίλου στο πεδίο της μάχης –μπροστά στα μάτια του– οδηγείται στην τρέλα και σε πράξεις ακραίας βίας κατά Γερμανών στρατιωτών.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Μιλώντας πρόσφατα στο BBC, ο συγγραφέας, που έχει καταγωγή από τη Σενεγάλη, ανέφερε ότι έμπνευση για το βιβλίο του άντλησε από την απροθυμία του προπάππου του να μιλήσει για τα όσα έζησε στον πόλεμο. «Ποτέ δεν είπε τίποτα στη γυναίκα του, ούτε στη μητέρα μου για την εμπειρία του. Γι’ αυτό και πάντα με ενδιέφεραν ιδιαίτερα όλες οι ιστορίες και οι περιγραφές που αφορούν αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε.

Η ιστορικός Lucy Hughes-Hallett, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του βραβείου, χαρακτήρισε το βιβλίο του Ντιόπ εξαιρετικό, ενώ επισήμανε πως παρότι περιέχει περιγραφές πράξεων ακραίας βίας, αυτό δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τους επίδοξους αναγνώστες. «Πράγματι, διαβάζεις για φρικτούς ακρωτηριασμούς και για έναν στρατιώτη που οδηγείται στην τρέλα, όμως ταυτόχρονα με τη φρίκη όσων διαβάζεις, διαπιστώνεις την εκφραστική τους ομορφιά. Αντλεί κανείς ιδιαίτερη αναγνωστική απόλαυση από αυτό το μυθιστόρημα», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα