Ερευνητής υποστηρίζει ότι ανακάλυψε βιβλίο που ανήκε στον Σαίξπηρ

08:16 3/6/2021 - Πηγή: Diastixo

Ένα βιβλίο που ίσως είναι «το πιο πολύτιμο του κόσμου» ισχυρίζεται πως έχει στα χέρια του ένας Καναδός ερευνητής. Πρόκειται για ένα βιβλίο του 1575 με έργα του λυρικού ποιητή Οράτιου, γραμμένο στα λατινικά, το οποίο φέρεται να ανήκε στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Το εν λόγω βιβλίο των 300 σελίδων το αγόρασε το 2001

ένας συλλέκτης στην Οξφόρδη και 15 χρόνια αργότερα προσέγγισε τον Robert Weir, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Ουίνδσορ, ελπίζοντας να μάθει περισσότερα γι’ αυτό. Ο Weir, έπειτα από τέσσερα χρόνια εξαντλητικής έρευνας, χρησιμοποιώντας υπεριώδη ακτινοβολία και ψηφιακά βοηθήματα, ανακάλυψε ίχνη από ορισμένες επισημάνσεις αποσπασμάτων που ταιριάζουν με τις επιρροές του Οράτιου στο έργο του Σαίξπηρ, καθώς και σημάδια που υποδεικνύουν ότι σε αρκετά σημεία ήταν γραμμένο το όνομα του μεγάλου βάρδου και τα αρχικά του, αλλά και η υπογραφή του.

Σύμφωνα με την υπόθεση του Weir, ο Σαίξπηρ πιθανότατα απέκτησε το βιβλίο από τον Δούκα της Οξφόρδης, κάτι που μπορεί να συνέβη στη διάρκεια των «χαμένων χρόνων» του Σαίξπηρ, μεταξύ 1585 και 1592. Αν επιβεβαιωθούν όσα υποστηρίζει, θα πρόκειται για το μοναδικό γνωστό βιβλίο που έχει περάσει από τα χέρια του Σαίξπηρ.

Ωστόσο, για την ώρα οι ισχυρισμοί του Weir δεν έχουν τεκμηριωθεί με αδιάσειστα στοιχεία και αρκετοί διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την ορθότητά τους. Μεταξύ αυτών, ο Stuart Kells, μελετητής του έργου του Σαίξπηρ. «Επειδή οι προσδοκίες είναι μεγάλες, ο πήχης των τεκμηρίων μπαίνει επίσης πολύ ψηλά. Για να γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό ως ορθή ανακάλυψη, πρέπει πραγματικά να περάσει από ενδελεχή μελέτη», δήλωσε στην εφημερίδα Globe and Mail.

Keywords
Τυχαία Θέματα