Ο άγνωστος Τόμας Μπέρνχαρντ

Διθυραμβικές κριτικές έχει λάβει σε Αυστρία και Γερμανία το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Πέτερ Φάμπιαν Ein Leben an der Seite von Thomas Bernhard – Ein Rapport, στο οποίο περιγράφει τη σχέση του με τον θετό αδελφό του, Τόμας Μπέρνχαρντ, έναν από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς γερμανόφωνους συγγραφείς, που απεβίωσε το 1989 σε ηλικία 58 ετών. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα γερμανικά τον Ιανουάριο και είναι στη λίστα των ευπώλητων στην Αυστρία.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri}

{loadposition adsence-inarticle-makri}

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Φάμπιαν, ο Τόμας Μπέρνχαρντ ως δημιουργός ήταν γενναιόδωρος, πειθαρχημένος και πολυγραφότατος, όμως στις σχέσεις του με συγγενείς και φίλους ήταν ένας ευάλωτος, πληγωμένος άνθρωπος, που ακροβατούσε «ανάμεσα στην ενσυναίσθηση και την παγερή λύπηση». Όπως εξηγεί, για να αισθανθεί οτιδήποτε ο Μπέρνχαρντ χρειαζόταν έναν «αντίπαλο», προκειμένου «να πυροδοτήσει έναν σπινθήρα στη ζωή του». Όταν όμως οι αγαπημένοι του δεν αρκούσαν πια για να του δώσουν αυτό που ήθελε, τους ξεφορτωνόταν παγερά – και λόγω αυτής της συμπεριφοράς ο Φάμπιαν τον χαρακτηρίζει «βαμπίρ».

Παρότι σε πολλούς οι αποκαλύψεις αυτές προκαλούν έκπληξη, ο Μίκαελ Χόφμαν, μεταφραστής του έργου του Μπέρνχαρντ στα αγγλικά, δεν εξεπλάγη από τα όσα αφηγείται ο Φάμπιαν στο βιβλίο του. «Είναι σίγουρα προφανές ότι για τον Μπέρνχαρντ οι άλλοι άνθρωποι ήταν κατά κάποιον τρόπο πρώτες ύλες. Κάτι το οποίο είχε ανάγκη μια στο τόσο, αλλά για το οποίο είχε μικρή ανεκτικότητα», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian.

Σημειωτέον ότι η πιο πρόσφατη έκδοση βιβλίου του Μπέρνχαρντ στα ελληνικά είναι το θεατρικό έργο Ρίττερ, Ντένε, Φος, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα, από τις Εκδόσεις Κριτική (2020).

Keywords
Τυχαία Θέματα