Νικολέττα Λέκκα: «Ουράνια Τόξα, τότε και τώρα»

09:19 7/2/2022 - Πηγή: Diastixo

Τα Ουράνια Τόξα, τότε και τώρα είναι το δεύτερο βιβλίο για ενήλικες της Νικολέττας Λέκκα, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΓΕΛΛΑΣ. Μια εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση με σκληρό εξώφυλλο και καλής ποιότητας χαρτί στο εσωτερικό της. Το κείμενο είναι μικρής έκτασης αλλά πολύ περιεκτικό και μεστό. Οι μικρές ιστορίες είναι το αγαπημένο είδος γραφής της Νικολέττας Λέκκα. Τα θέματα που επιλέγει προβάλλουν αξίες και μηνύματα που προσεγγίζει με πρωτότυπο τρόπο και με μια χαρακτηριστική προσήλωση στην αισιοδοξία, που λείπει στις μέρες μας.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri}

{loadposition adsence-inarticle-makri}

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία που προηγήθηκε της συγγραφικής και εκδοτικής της δράσης εξηγεί πολλά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσέγγισής της σε όλα, συμπεριλαμβανομένης της γραφής. Με διδακτορικές σπουδές και διεθνή καριέρα στα οικονομικά, προϋπηρεσία στη δημοσιογραφία και ενεργή δράση στον επιχειρηματικό τομέα, η Νικολέττα Λέκκα φαίνεται ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να ασχοληθεί με πολύ διαφορετικά πράγματα αλλά με το ίδιο πάθος. Πριν από λίγα χρόνια επέλεξε να υπηρετήσει τον γραπτό λόγο ως συγγραφέας και εκδότρια, και χτίζει την παρουσία της στον χώρο αυτό με έναν απολύτως συνεπή και ενδιαφέροντα τρόπο. Διάλεξε να συστήσει τη συγγραφική δουλειά της μέσα από το Να Μου Γελλάς, ένα λογοτεχνικό στέκι που παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.namougellas.com. Για τους πολύτιμους μικρούς αναγνώστες γράφει παιδικές ιστορίες, που συχνά κυκλοφορεί και σε εκδόσεις με πλούσια εικονογράφηση. Στους ενήλικες αναγνώστες της απευθύνεται με μικρά μυθιστορήματα, ποιητικά κείμενα και επιστημονικές αναλύσεις δοσμένες με καλλιτεχνική γραφή.

{jb_quote}Διατηρώντας μια έντονη πρωτοτυπία στην υπόθεση, προτεραιότητα παραμένει η ανάδειξη των μηνυμάτων που ο αναγνώστης αξίζει να κρατήσει.{/jb_quote}

Τα Ουράνια Τόξα, τότε και τώρα είναι μία από τις μικρές ιστορίες για ενήλικες που γνωρίσαμε στο Να Μου Γελλάς και κρατήσαμε ως ιδιαίτερη εικονογραφημένη έκδοση. Δυο φίλοι χάθηκαν πριν από καιρό και συναντιούνται ξανά τυχαία. Αυτή θα ήταν μια πολύ κοινότοπη περιγραφή της υπόθεσης. Όμως στο συγκεκριμένο βιβλίο η κοινοτοπία δε βρίσκει πουθενά πάτημα. Οι «φίλοι» δεν έχουν ονόματα και δεν μαθαίνουμε πότε ή πού διαδραματίζεται η ιστορία. Οι ήρωες αποκαλούνται Κι και Ω και συναντιόνται γύρω από μια λακκούβα, που έχει καθοριστικό ρόλο στην επανασύνδεσή τους αυτή. Την εξέλιξη της ιστορίας υποβοηθά η παρουσία ενός μικρού παιδιού, που γίνεται η δικαιολογία για να τολμήσουν οι δύο ήρωες να κοιτάξουν πίσω. Θα δουν τους εαυτούς τους τότε, σα νέους που ήλπιζαν να αλλάξουν τον κόσμο αλλά είδαν τα όνειρά τους να γίνονται στάχτη. Γυρνώντας στο τώρα, θα αναγνωρίσουν ότι έχουν μια δεύτερη ευκαιρία. Το τι θα απαιτήσουν και τι θα κερδίσουν από την ευκαιρία αυτή τους βγάζει εκεί που πραγματικά αξίζουν.

Πόσο μπορεί κανείς να μένει ειλικρινής και πιστός στις επιλογές του, αν αυτές ακυρωθούν στην πορεία τους; Χάνεται το όνειρο; Πόσο οφείλει να συμβαδίσει μια ιδέα με τη δική σου πραγματικότητα για να νιώθεις ότι δικαιώθηκαν οι επιλογές σου; Και τελικά τι καθορίζει το πόσο ολοκληρωμένος θα νιώσεις και πώς; Με μια λακκούβα, μία συνομιλία σε ένα καφέ και μια διαδρομή μέχρι τη θάλασσα η Νικολέττα Λέκκα καταφέρνει να καταπιαστεί με ερωτήματα υπαρξιακά και φιλοσοφικά, που θα μπορούσε κανείς να αναλωθεί σε ολόκληρους τόμους για να τα προσεγγίσει. Διατηρώντας μια έντονη πρωτοτυπία στην υπόθεση, προτεραιότητα παραμένει η ανάδειξη των μηνυμάτων που ο αναγνώστης αξίζει να κρατήσει. Το αφήγημα απογυμνώνεται από κάθε περιττό στερεότυπο και γίνεται διαχρονικό και οικουμενικό.

Μια ακόμα πρωτοτυπία της έκδοσης έγκειται στο ότι την εικονογράφηση υπογράφει η εξάχρονη κόρη της συγγραφέως, Ευτυχία Βλάχου. Ο Πικάσο είπε κάποτε ότι του πήρε μια ζωή για να ζωγραφίσει σα παιδί. Πράγματι, οι εικόνες της Ευτυχίας έχουν μια αμεσότητα και μια ευαισθησία που σου δημιουργούν μια αίσθηση δροσιάς την οποία καλοδέχεσαι ακόμα και στη μέση του χειμώνα. Το εξώφυλλο του βιβλίου απεικονίζει τα ουράνια τόξα με θαυμαστικά και ο προσεχτικός αναγνώστης θα δει πως το τελευταίο αποδίδεται με μοβ αποσιωπητικά.

Ουράνια Τόξα, τότε και τώρα, ένα βιβλίο πρωτότυπο από όλες τις απόψεις, που συστήνω ανεπιφύλακτα.

Ουράνια Τόξα, τότε και τώρα
Νικολέττα Λέκκα
εικονογράφηση: Ευτυχία Βλάχου
Εκδόσεις ΓΕΛΛΑΣ
36 σελ.
ISBN 978-618-84098-3-5
Τιμή €10,00

Keywords
Τυχαία Θέματα