Η Μαργιάν Σατραπί για τις ταραχές στο Ιράν

Θέση για τις ταραχές που εκδηλώνονται στο Ιράν μετά τον βίαιο θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini στα χέρια της αστυνομίας ηθών της χώρας, επειδή δε φορούσε σωστά τη μαντίλα της, πήρε η Μαργιάν Σατραπί, η δημιουργός του βραβευμένου graphic novel Περσέπολις (στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ηλίβατον, σε μετάφραση Γεωργίας Τσάκωνα και Μελίττας Γκουρτσογιάννη, 2006), στο οποίο περιέγραφε τα παιδικά της χρόνια στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια και μετά την ισλαμική επανάσταση του

1979.

«Αυτά που έζησα, τα ζουν οι νέοι σήμερα. Η ελπίδα μου είναι ότι αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει προς κάτι όμορφο, που λέγεται ελευθερία και δημοκρατία. Και η τεράστια διαφορά σε σχέση με τη δική μου εποχή είναι ότι τα αγόρια δεν ήταν με το μέρος μας. Η ομορφιά τώρα είναι ότι συνυπάρχουν αγόρια και κορίτσια. Οπότε, αυτό είναι που μου δίνει ελπίδα, αλλά ταυτόχρονα θλίβομαι για όλη αυτή τη βία. Τίποτα δεν είναι πιο όμορφο και συναρπαστικό από το θάρρος τους», δήλωσε η Σατραπί μιλώντας στην εφημερίδα Guardian.

Στη Μαργιάν Σατραπί έχει απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε λόγω του Περσέπολις, κάτι που τη θλίβει, όμως από την άλλη «το να ρισκάρεις τη ζωή σου στους δρόμους είναι πολύ μεγαλύτερη θυσία».

Keywords
Τυχαία Θέματα