Rana Mitter: «Η σύγχρονη Κίνα»

Οι Κινέζοι είναι δημιουργοί ενός από τους παλαιότερους πολιτισμούς του πλανήτη μας. Αδιαμφισβήτητα είναι ένας λαός στου οποίου την ιστορία και την ιστορική διαδρομή αξίζει να αφιερώσει κανείς χρόνο, προκειμένου να τη γνωρίσει. Στη σύγχρονη εποχή η Κίνα συνεχίζει να κατέχει σπουδαία θέση παγκοσμίως στις διεθνείς αγορές και την οικονομία. Ποια είναι όμως η φυσιογνωμία της χώρας σήμερα; Και πώς αξιοποίησε η χώρα αυτή τη γιγάντια κληρονομιά τόσων αιώνων ιστορίας, προκειμένου να φτάσει εδώ που βρίσκεται;

Στα ερωτήματα αυτά δίνει απάντηση το βιβλίο του Ράνα Μίτερ, καθηγητή

Ιστορίας και Πολιτικής της Σύγχρονης Κίνας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με τίτλο Η σύγχρονη Κίνα: Μια πολύ σύντομη εισαγωγή, σε μετάφραση του Ιωάννη Λιάκου. Δεν πρόκειται για ένα αμιγώς ιστορικό βιβλίο, το οποίο εξετάζει ολόκληρη την ιστορική διαδρομή της Κίνας, αλλά για μια σύντομη εισαγωγή –όπως άλλωστε διευκρινίζει και ο υπότιτλος του έργου– σε ό,τι είναι η σύγχρονη Κίνα σήμερα.

Η Κίνα είναι περισσότερο μία ξεχωριστή ήπειρος παρά μία απλή χώρα. Αποτελείται από διαδοχικές ταυτότητες, άλλες κοινές, άλλες διαφοροποιημένες και άλλες αντιφατικές: σύγχρονη, κομφουκιανική, αυταρχική, δημοκρατική, ελεύθερη και περιορισμένη. Πρώτα και κύρια, η Κίνα είναι ένα μωσαϊκό.

Το γεγονός ότι το μικρό, ευσύνοπτο και περιεκτικό αυτό βιβλίο δεν είναι αμιγώς ιστορικό, δεν σημαίνει, βέβαια, ότι οι αναφορές σε παλαιότερες περιόδους ιστορίας πέραν της σύγχρονης απουσιάζουν εντελώς. Αντιθέτως, ο συγγραφέας επιλέγει να παρουσιάσει στον αναγνώστη γεγονότα καίριας σημασίας από παλαιότερες ιστορικές περιόδους, τα οποία εξηγούν πώς έφτασε η χώρα στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα.

{jb_quote}Πρώτα και κύρια, η Κίνα είναι ένα μωσαϊκό.{/jb_quote}

Την αυλαία του βιβλίου ανοίγει ο πρόλογος του Κωνσταντίνου Τσιμώνη, καθηγητή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο King’s Kollege του Λονδίνου, καθώς και στην Πάντειο, ο οποίος υπογράφει και την επιστημονική επιμέλεια του έργου. Κατόπιν, τη σκυτάλη της αφήγησης παίρνει ο συγγραφέας θέτοντας επί τάπητος το βασικό ερώτημα: «Ποια είναι η σύγχρονη Κίνα». Ακολουθεί μία σύντομη ιστορική αναδρομή και στη συνέχεια ο συγγραφέας θέτει το ερώτημα κατά πόσον είναι σύγχρονη η κινεζική κοινωνία, η οικονομία και ο πολιτισμός της. Όπως είναι ευνόητο, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα ιστορικά γεγονότα του δέκατου ένατου αιώνα και σε εκείνα του εικοστού, ιδιαίτερα μετά την πτώση της τελευταίας δυναστείας, των Τσινγκ-Μαντσού, το 1912, οπότε και εγκαθιδρύθηκε άτυπα η δημοκρατία στην Κίνα. Τελικά, βέβαια, η χώρα βυθίστηκε στο εμφύλιο χάος κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα και στις αυταρχικές κυβερνήσεις, τόσο του Τσανγκ Κάι Σεκ όσο και του Μάο Τσε Τουνγκ.

Παρότι σήμερα η Κίνα δεν μπορεί να θεωρηθεί μία αμιγώς δημοκρατική χώρα, ωστόσο έχει να επιδείξει αρκετή πρόοδο σε πολλούς τομείς. Η κινεζική νεωτερικότητα, επομένως, μπορεί να είναι δυτικής προελεύσεως, ανήκει όμως εξ ολοκλήρου στους ίδιους τους Κινέζους. Και επειδή προβλέπεται ότι μέσα στον εικοστό πρώτο αιώνα η Κίνα θα εξακολουθήσει να είναι ένας σημαντικός παίκτης στη διεθνή σκηνή, θα ήταν σκόπιμο να προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα αυτή την τόσο μακρινή και εξωτική για εμάς χώρα, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τις διεθνείς εξελίξεις που συνδέονται με αυτήν. Και το βιβλίο του Ράνα Μίτερ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να το πράξουμε.

Η σύγχρονη Κίνα
Μια πολύ σύντομη εισαγωγή
Rana Mitter
Επιστημονική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσιμώνης
Μετάφραση: Ιωάννης Λιάκος
Πεδίο
208 σελ.
ISBN 978-960-635-388-8
Τιμή €13,90

Keywords
Τυχαία Θέματα