Πιερρακάκης: Ποια ψηφιακά έργα οδεύουν στο Ταμείο Ανάκαμψης

Το περίγραμμα των ψηφιακών έργων που θα προταθούν για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, χθες Τετάρτη από το βήμα του συνεδρίου Infocom World 2020.

“Το ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα σχέδιο Μάρσαλ της εποχής μας. Μας δίνει τεράστιες δυνατότητες να υλοποιήσουμε έργα που σχεδιάζαμε τους τελευταίους μήνες. Μπορούμε να υλοποιήσουμε το σύνολο των δράσεων που έχουμε προγραμματίσει. Άρα εδώ έχουμε την ευθύνη να σχεδιάσουμε

σωστά τα έργα”, σημείωσε.

Ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι ως γνωστόν το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης αφορά ψηφιακές δράσεις, αλλά βέβαια υπάρχει ψηφιακός χαρακτήρας και στους άλλους άξονες.

”Μιλάμε για έργα τηλεπικοινωνιακά, αλλά και έργα πληροφορικής σε όλους τους τομείς οριζόντια”, σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσθέτοντας ότι πριν το τέλος της χρονιάς θα ανακοινωθούν και τα έργα που προβλέπει η Βίβλος του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

“Υπάρχουν πολλές προτάσεις και ιδέες, μιλάμε για 5G Corridors, μικροδορυφόρους, ενισχύσεις βιομηχανιών σε σχέση με το 5G. Για να γίνουν αυτά πρέπει να πραγματοποιηθούν επενδύσεις από τους παρόχους και από το κράτος”, σημείωσε.

Οι διάδρομοι 5G

“Τα έργα που έχουμε προτείνει αφορούν και υποδομές και υπηρεσίες, είναι πλήρως συμβατά με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ. Θέλουμε έργα που να δίνουν αυξημένη προστιθέμενη αξία”, δήλωσε από μεριάς του ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης.

Μεταξύ των έργων που προτείνονται είναι και η δημιουργία του “Διαδρόμου 5G” από τα σύνορα της χώρας έως τον Πειραιά, αλλά και κατά μήκος της Εγνατίας που θα επιτρέπει την αυτόνομη μετακίνηση φορτηγών. “Έχουμε 600 χιλιόμετρα δρόμου από τα σύνορα των Ευζώνων μέχρι τον Πειραιά. Αυτός ο διάδρομος μαζί με την Εγνατία, και τον άξονα τον Δυτικό να ενταχθούν στο πλαίσιο των 5G Corridors που υπάρχει στην ΕΕ και προβλέπει αυτόνομα φορτηγά”, σημείωσε ο κ. Τζωρτζακάκης, σημειώνοντας πως το έργο θα έχει προϋπολογισμό 160 με 180 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα προετοιμάζονται δράσεις που θα ενισχύσουν την ετοιμότητα των βιομηχανιών για τα δίκτυα κινητής πέμπτης γενιάς (5G), καθώς όπως ειπώθηκε σε λίγο καιρό τα δίκτυα θα υπάρχουν και αυτό που μένει είναι να υπάρξει η ζήτηση.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο fund Φαιστός, που θα χρηματοδοτήσει νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εφαρμογών 5G, αξιοποιώντας τμήμα από το κομμάτι των εσόδων της δημοπρασίας των συχνοτήτων για τα νέα δίκτυα που βρίσκεται σε εξέλιξη. “Το Φαιστός είναι πιθανότατα η πιο καινοτόμα πρωτοβουλία μας”, τόνισε ο κ. Πιερρακάκης προσθέτοντας ότι μέσα στο α’ τρίμηνο του 2021 το fund θα έχει στελεχωθεί και θα μπορεί να ξεκινήσει τις επενδύσεις.

Έτοιμοι για επενδύσεις οι πάροχοι

Την βούλησή τους για σημαντικές επενδύσεις, πάνω στα δίκτυα νέας γενιάς, εξέφρασαν οι επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών παρόχων που συμμετείχαν στο ίδιο πάνελ του συνεδρίου. Ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τζαμάζ, δήλωσε ότι ο όμιλος προγραμματίζει επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία.

“Έχουμε ήδη κατασκευάσει 16.000 καμπίνες με οπτικές ίνες και έχουμε εγκαταστήσει πάνω από 250.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to The Home). Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε 300.000 γραμμές και τέλος του 2021 θα φτάσουμε τις 500.000. Μέχρι το τέλος του 2022 περίπου 1 εκατ. σπίτια σε όλη τη χώρα θα έχουν σύνδεση με οπτική ίνα”, σημείωσε ο κ. Τσαμάζ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του 2021 τα δίκτυα 5G θα καλύπτουν το 50% του πληθυσμού αλλά πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν και υπηρεσίες που θα αξιοποιούν την τεχνολογία 5G. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε ως πολύ θετική πρωτοβουλία την δημιουργία του fund Φαιστός από την πολιτεία.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, Χάρης Μπρουμίδης, σημείωσε ότι προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2020-2024 και τόνισε ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα συνεχίσουν και στο 5G την καλή παράδοση που έχουν στην ανάπτυξη των δικτύων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι βασικές προκλήσεις για την ανάπτυξη του 5G είναι η ταχύτητα ψηφιοποίησης του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων στο εργατικό δυναμικό.

“Μόλις τελειώσαμε το πρώτο πενταετές πλάνο 2016-2020, με τους τωρινούς μας μετόχους και ξεκινάμε το 2021-25 με στόχο για επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ κυρίως σε 5G και οπτικές ίνες”, δήλωσε από μεριάς του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής.

“Επενδύουμε κάθε χρόνο το 20% των εσόδων μας, είναι μεγάλο νούμερο για τις διεθνείς πρακτικές. Είναι μια στρατηγική επιλογή, η οποία έχει επιβεβαιωθεί με την πορεία της εταιρείας αυτά τα χρόνια”, πρόσθεσε.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα