Lockdown μέρος δεύτερον: Η απόφαση που δεν ήθελε να πάρει ο Μητσοτάκης

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού αποδείχθηκε τόσο ραγδαία και το ΕΣΥ τόσο πιεσμένο, ώστε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του σχεδίου δράσης που υποτίθεται ότι θα είχε διάρκεια ενός μήνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προβαίνει σήμερα σε νέες ανακοινώσεις, με πιθανότερο σενάριο γενικό lockdown σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης θα δεχθεί (εξ αποστάσεως) ερωτήσεις απο τους δημοσιογράφους, ενώ θα έχει δίπλα του τον επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων

Σωτήρη Τσιόδρα, προφανώς για να αποδώσει στους ειδικούς την απόφαση για ένα lockdown, την οποία το Μαξίμου ήθελε διακαώς να αποφύγει και την οποία “τρέναρε” μέχρι πλέον η κατάσταση να καταστεί οριακή.

Τις εισηγήσεις των ειδικών είχε άλλωστε επικαλεστεί αιτιολογώντας και το lockdown στην εστίαση σε Αττική και Θεσσαλονίκη κατά τη συνεδρίαση προχθές με τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, καθώς ουκ ολίγοι γαλάζιοι βουλευτές έθεσαν το ζήτημα των συνεπειών των μέτρων στους επιχειρηματίες και εργαζόμενους του κλάδου.

Ο πρωθυπουργός όμως δήλωνε και το Σάββατο ότι στόχος του ήταν να αποφύγει ένα καθολικό lockdown, αν και έλαβε αυστηρά μέτρα στην εστίαση, καθώς τα κρούσματα αυξάνονταν και καθώς αντίστοιχα μέτρα έλαβαν Γερμανία, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την Άνγκελα Μέρκελ να καλεί στην τηλεσύνοδο της Πέμπτης για ευρωπαϊκό lockdown.

Όμως ήδη τη Δευτέρα αποφασίστηκε και γενικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, όπως την άνοιξη, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων ήταν εκθετική στις δύο αυτές περιοχές. Το lockdown στην Αττική ήταν στο τραπέζι, όμως φαίνεται πως υπήρχαν διαφορετικές απόψεις μέσα στην κυβέρνηση. Έτσι προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο lockdown στην Αττική, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης το απέρριπτε, χθες το πρωί ο κ.Πέτσας δήλωνε ότι δεν ήταν ακόμη κοντά ένα lockdown στην Αττική, το απόγευμα το Μαξίμου προανήγγειλε τις σημερινές ανακοινώσεις και το βράδυ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωνε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε lockdown σε όλη τη χώρα για τον επόμενο μήνα.

Τι μεσολάβησε; Οι εισηγήσεις των ειδικών στην τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και η διαπίστωση ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και σύντομα το ΕΣΥ δεν θα μπορεί να αντέξει την πίεση, καθώς παρά τις εξαγγελίες της άνοιξης, δεν έχει ενισχυθεί σε βαθμό που να μπορεί να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Χθες εξαλλου σημειώθηκε νέο αρνητικο ρεκόρ με 2.646 νέα κρούσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Lockdown, Μητσοτάκης,Lockdown, mitsotakis