Γαρίδες σκάµπι (Scampi)

Προσθήκη στα αγαπημένα

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό µέτριες ωµές γαρίδες, ξεφλουδισµένες, µε την ουρίτσα στη θέση της (κρατάτε τα κεφάλια για το ζωµό)

2 κοφτές κουταλιές βούτυρο

2 κουταλιές ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκοµµένες

½ φλ. άσπρο ξηρό κρασί

1 φλ. ζωµός γαρίδων (δες πιο κάτω)

1 λεµόνι, ο χυµός + 1 γεµάτο κουταλάκι ξύσµα

¼-½ κοφτό κουταλάκι µπούκοβο ή νιφάδες τσίλι (Chilli flakes)

2 κουταλιές ψιλοκοµµένο µαϊντανό

αλάτι, πιπέρι

Φρέσκο ψωµί µε τραγανή κρούστα για το σερβίρισµα

Για τον ζωμό γαρίδων:

1 φλ. νερό

½ φλ.

άσπρο ξηρό κρασί

2-3 κλωναράκια µαϊντανό + 2-3 κλωναράκια θυµάρι

1 φύλλο δάφνης

1 µικρό κρεµµύδι, τεµαχισµένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζετε πρώτα το ζωμό: Ζεσταίνετε σε µια µικρή κατσαρόλα το νερό µε το κρασί και όταν κοχλάσουν, βάζετε µέσα τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνετε το µίγµα να κοχλάσει, χαµηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το βράσιµο για 15 περίπου λεπτά. Ύστερα, το σουρώνετε πιέζοντας τα κεφάλια των γαρίδων για να βγάλουν όλο το ζουµί τους. Πρέπει να έχετε 1 φλ. ζωµού (αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό για να συµπληρωθεί).

Ζεσταίνετε το λάδι µε το βούτυρο σε ένα πολύ µεγάλο τηγάνι, σε χαµηλή φωτιά και σοτάρετε µέσα τα σκόρδα, για 1-2 περίπου λεπτά, µέχρι να αρχίσουν να παίρνουν λίγο χρώµα. Προσθέτετε το κρασί, το λεµόνι και το ξύσµα του και το ζωµό, δυναµώνετε τη φωτιά στο µέτριο και αφήνετε το µίγµα να βράσει µέχρι να εξατµιστεί και να µείνει το µισό, για 5 περίπου λεπτά. Αλατοπιπερώνετε το µίγµα. Απλώνετε τις γαρίδες µέσα στο τηγάνι και τις ανακατεύετε συχνά για να πιάσουν σάλτσα παντού, για 2-3 περίπου λεπτά, µέχρι να γίνουν ροζ και να αρχίσουν να κουλουριάζονται. Ανακατεύετε µέσα το µαϊντανό και το µπούκοβο και τις σερβίρετε µε φρέσκο ψωµί για να το βουτάτε µέσα στην υπέροχη σάλτσα τους.

Σημείωση: Scampi είναι οι καραβίδες και το αυθεντικό πιάτο γινόταν µε καραβίδες. Όµως στην εξέλιξη, οι άφθονες γαρίδες τις αντικατέστησαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαρίδες µπι Scampi,garides µpi Scampi